Kansanedustaja Timo Heinonen Ilveskodin 25-vuotisjuhlassa: ”Tulemme pitävää hyvän huolen kunniakansalaisistamme”

Uutiset, perjantaina 02.09.2016

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen piti juhlapuheen hämeenlinnalaisen veteraanien palvelutalo Ilveskodin 25-vuotisjuhlassa. Puheessaan Heinonen muistutti veteraanisukupolven ainutlaatuisista teoista ja uhrauksista isänmaan hyväksi ja lupasi, että kunniakansalaisista pidetään huoli viimeiseen mieheen ja naiseen asti.

14222156_10154504442461670_4599534779125104895_n– Korkeaan ikään ehtineiden veteraanien palveluntarve on lisääntynyt ja palveluihin pääsyä tullaankin nyt helpottamaan ja resursseja ja määrärahoja veteraanien ja heidän puolisoidensa kuntoutukseen lisäämään, totesi Timo Heinonen.

Heinonen totesi, että sotainvalidien kunnallisten avopalvelujen haitta-asterajan alentaminen 10 prosenttiin tuo sotilasvammalain ja valtion veteraanikuntoutuksen määrärahoista korvattavien kotipalveluiden piiriin noin 600 veteraania. Lisäksi rintamaveteraanien kunnalliset avopalvelut tulee Heinosen mukaan turvata kaikille rintamaveteraaneille saattamalla tarvittavat määrärahat pysyvästi ”palveluiden tarvetta vastaavalle tasolle”. Kunnallisia avopalveluita ovat muun muassa ateria-, kuljetus-, siivous, vaatehuolto ja muut kodinhoitopalvelut.”

Maassamme elää yhä 22 000 vuosien 1939–1945 sotien veteraania ja heidän keski-ikä on kivunnut jo 91,5 vuoteen ja määrä vähentyy nopeasti. Sotaveteraaniliiton mukaan vuoden 2020 lopussa veteraanien määrä on 6 500 ja vuoden 2025 lopussa enää 1 200.

Juhlapuheessaan Heinonen kertoi lisäksi tänä vuonna valtion antavan 45 000 suomalaiselle rauhanturvaajalle kriisinhallintaveteraanistatuksen ja -kortin.

– Kuluva vuosi on meillä rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan juhlavuosi, sillä ensimmäisen kerran suomalaisia sotilaita esiintyi YK:n rauhanturvaoperaatiossa Suezilla 1956. Samaan aikaan uudistamme lainsäädännön niin että näissäkin tehtävissä isänmaan hyväksi itsensä loukanneet saavat ansaitsemansa hoidon ja hoivan. Laki tunnetaan Lex Jylhänä. Ja itse uskon, että Ilveskoti voi tässäkin työssä jatkaa arvokasta työtään ja käyttää parasta osaamistaan.

Lopuksi Heinonen totesi vain lyhyesti veteraaneille puolustusvoimien ajankohtaisista asioista, että ”jotta jatkossakin maamme säilyy vapaana, on maanpuolustuksestamme pidettävä jatkuvasti huolta. Heinosen mukaan nyt tullaankin syventämään yhteistyötä myös itse vapaasti valitsemiemme kumppaneidemme kanssa. Ohjenuorana jalkaväenkenraali ja Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnrooth ohje ja muistutus: ”Ei koskaan enää yksin!”

Kommentit