Kansanedustaja Timo Heinonen Hämeen Mobilistien illassa: Museoautoja ollaan vapauttamassa katsastuksista

Uutiset, keskiviikkona 28.02.2018

Kokoomuksen kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan varajäsen Timo Heinonen vieraili Hämeen Mobilistit ry:n jäsenillassa Janakkalan Turengissa tiistai-iltana. Heinonen puhui täydelle tuvalle erityisesti esittämästään ja nyt Trafin valmistelussa olevasta harrasteajoneuvorekisteristä, mutta myös tieliikennelain uudistuksesta ja mopo-autoejenkin korvaamisesta nopeudeltaan rajoitetuilla oikeilla autoilla. Heinonen kiittelikin liikenneministeri Anne Berneriä siitä, että monet autoharrastajien esille nostamat asiat on saatu nyt vihdoin valmisteluun ja työnalle.

– Tämä harrasteajoneuvorekisteri nousi esille alan harrastajilta ja lupasin sitä osaltani tuupata eteenpäin. Liikenneministeri Anne Berner tarttui esitykseeni ja toivottavasti esitys saadaan Trafilta pian poliittiseen käsittelyyn, kertoi Heinonen ja sanoi toisen vastaavan esityksen olevan talvirengaspakosta luopumisen mikä sekin on nyt tieliikennelain uudistamisen myötä toteutumassa.

Heinonen kertoi mobilistien jäsenillassa omia ajatuksiaan mitä harrasteajoneuvorekisteri voisi pitää sisällään ja kannusti edelleen harrastajia välittämään ajatuksia ja ideoita itselleen mallin saamiseksi mahdollisimman hyväksi.

– Minusta tärkeä on tunnustaa autoharrastajien arvokas kulttuurityö ja toisaaltan kannustaa tähän kohtuullistamalla harrasteautojen ylläpitokustannuksia. Pitää löytää malli missä joko maksu määräytyy yhden auton mukaan tai sitten esimerkiksi jonkinlaisen mobiilisovelluksen kautta malli missä autosta maksetaan todellakin vain aidosti niiltä päiviltä kun se on käytössä. Ehkä alkuun malli voisi olla jotain sellaista missä yhdistyy museoautojen ajatukset, vaikka itse auto ei täyttäisikään vaikkapa värin tai rakentelun osalta museoauton tiukkoja vaatimuksia. Juuri iltapäivällä sain arvokkaan viestin missä nostettiin esille myös rakentelua rajoittava 50% sääntö ja minusta sekin on hyvä nyt katsoa läpi, totesi Heinonen illan päätteeksi ajellessaan Janakkalan autohallilta kotiin.

Illan aikana Heinonen sai myös lisää hyviä evästyksiä ja ajatuksia harrasteajoneuvorekisterin valmistelun ja määrittelyn tueksi. Ja Heinonen kertoi väelle myös toivotun tiedon siitä, että juuri lausuntokierrokselle saadussa katsastuslain kakkosvaiheessa esitetään luovuttavaksi kokonaan museoautojen määräaikaiskatsastuksista. Esitys sai hyvän vastaanoton sillä museoautot pidetään joka tapauksessa aina erinomaisen hyvässä kunnossa ja huolletaan säännöllisesti.

-Näitä ajatuksia ja ideoita on tullut teiltäkin monilta ja nämä ehkä hyvä esimerkki siitä miten autoiluun, moottoriurheiluun ja autoharrastamiseen vihkiytynyt kansanedustaja voi toimia viestinviejänä ja edunvalvojana. Tältäkin vuodelta on jo esimerkkejä missä harrastajien nopealla reagoinnilla ja yhteydenotolla on saatu estettyä joita älyttömyyksiä sinänsä isossa kuvassa ihan tervetulleiden uudistusten osina, kertoi Heinonen.

Tieliikennelaki on paraikaa eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan käsittelyssä ja valmistelussa on harrasteajoneuvorekisterin tapaan myös mopoautojen korvaaminen nopeudeltaan rajoitetuilla oikeilla autoilla.

-Uskon, että tieliikennelaki saadaan maaliin pian ja toivottavasti mopoautolaki eduskuntaan vielä niin, että se saataisiin voimaan ensi vuoden alussa ja kyllä itse uskon, että myös harrasteajoneuvorekisterin kohdalla tällainen aikataulu on vielä ihan mahdollinen. Nyt onneksi asia etenee, aikataulutti Heinonen kolmea uudistusta.

Kommentit