Kansanedustaja Timo Heinonen haluaa turvata erityislukioiden tulevaisuuden

Uutiset, lauantaina 24.01.2015

Kokoomuksen kansanedustaja ja Osaamisen ja Sivistyksen politiikkaverkoston puheenjohtaja Timo Heinonen ei hyväksy suunniteltua erityislukioiden alasajoa. Luokanopettajana ennen kansanedustajuuttaan toiminut Heinonen haluaa tulevaisuudessa tarjota lapsille ja nuorille mieluumminkin lisää valinnanvapautta ja -mahdollisuuksia.

– Erityislukioilla on oma tärkeä paikkansa meidän yhteiskunnassa. On tärkeää, että opiskelukin voi joustaa silloin kun sitä esimerkiksi urheilijan ura vaatii. Tai toisaalta lukio on hyvä paikka antaa myös lisää oppia kuvataiteessa, tanssitaiteessa tai musiikissa, luetteli Timo Heinonen Educa-messuilla.

Opetusministeri Krista Kiuru (sdp) on käynnistänyt selvityksen erityislukioiden asemasta ja jatkosta. Kiurun johdolla tehdyssä lukiouudistuksessa rahoitusleikkaukset uhkaavat nyt yli 70 erityislukiota. Niitä on esimerkiksi urheilun, kuvataiteen ja musiikin alalla, mutta myös muiden oppiaiden aloilla.

– Erityislukioiden valtionosuuksien puolittaminen ja myös lukion rahoituksen sitominen kolmivuotisiin lukio-opintoihin on aiheuttamassa erityislukioille ongelmia. Erikoistuminen eli opintojen syventäminen vaikkapa luonnontieteissä tai esimerkiksi urheilu-ura usein vaatii sitä, että lukio-opinnot voidaan jakaa neljälle vuodelle. Tämä pitää turvata jatkossakin.

Erityislukioiden asemaa selvittää Opetusministeriön asettamina selvitysmiehinä Atso Taipale ja Kyösti Värri.

– Erityislukioilla on tärkeä oma paikkansa Suomessa ja sen pitää säilyä. Itse mieluumminkin lisäisin lukioihin valinnaisuutta ja myös erikoistumisen mahdollisuuksia vaikka lukio ei varsinainen erityislukio olisikaan. Myös uusille erityislukioille on ehdottomasti tilausta ja tarvetta, totesi Heinonen ja painotti, että lukioverkko tulee muutenkin turvata niin, että pääsääntönä lukio voidaan käydä tulevaisuudessakin omasta kodista.

– Maaseutulukioilla on myös tärkeä paikka yläkoulujen yhteydessä. Ne parantavat myös yläkoulujemme opetuksen tasoa ja luovat elinvoimaisia kokonaisuuksia myös tänne maaseudulle.

Kommentit