Kansanedustaja Timo Heinonen haluaa helpottaa vapaa-ajanasuntujen vakinaistamista

Uutiset, perjantaina 27.03.2015

Kokoomuksen kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan valiokuntavastaava Timo Heinonen haluaa helpottaa vapaa-ajanasuntojen muuttamista vakinaisiksi asunnoiksi. Heinonen painotti Helsingin Omamökki -messuilla Messukeskuksessa pidetyssä Suuressa mökkiläiskeskustelussa muutoksiin tarvittavan yhtenäiset valtakunnalliset pelisäännöt. Lähtökohtana tulisi tässäkin olla myönteinen suhtautuminen omistajan muutoshakemukseen.

– Vapaa-ajan asuntoja halutaan muuttaa pysyviksi asunnoiksi hyvä kasvavassa määrin. Valitettavan usein tämä törmää erilaiseen byrokratiaan ja valitettavasti hallintokäytännöt vapaa-ajan asunnon muuttamiseksi pysyväksi asunnoksi ovat hyvinkin erilaisia eri puolilla Suomea. Eroja on kuntien, mutta myös valtion hallintoaedustavien eri Ely-keskusten alueilla, totesi kansanedustaja Timo Heinonen.

Heinosen mukaan vapaa-ajan asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi on sallittava, jos asunto täyttää vakituiselta asunnolta vaadittavat kriteerite.

– Tämä olisi aitoa ja ihmisistä itsestään lähtevää elvytystä monilla muuttotappioalueille. En ymmärrä, että virkamiehet nyt päättävät missä saa asua ja missä ei. Tällainen byrokratia aiheuttaa ongelmia niin siellä minne ihmiset suurin piirtein pakotetaan muutamaan, mutta myös siellä missä vapaa-ajanasunto on, mutta paikkakunta ei saa asukkaiden veroja.

– Surullisimpia on tilanteet missä valtionhallinnon ELY-keskus valittaa oman alueensa kunnan tekemästä myönteisestä päätöksestä. Suomessa on virallisten tilastojen mukaan yli 470 000 vapaa-ajan asuntoa. Todellinen mää­rä on vielä tätäkin suurempi, sillä kaikki vapaa-ajan asunnot mm. vanhat rintamiestalot ja mummonmökit eivät näy tilastoissa. Suomessa on noin 188 000 järveä tai lampea.

– Mökkeily on murroksessa erilaisen aktiivilomailun rinnalla. Mutta olen varma, että perinteinenkin luonnon rauhaa ja kauneuteen nojautuva vapaa-ajanasuminen nousee taas. Ja itseasiassa viimeisen kymmennen vuoden aikana mökeille vietetty aika on kasvanut viikolla ja mökkeilyn merkitys maaseudulle on jopa 4 miljardia euroa ja 100 000 työpaikkaa, totesi Timo Heinonen.

– Minusta on myös tärkeää samaan aikaan vahvistaa myös vapaa-ajanasukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa oman toisen kotikuntansa päätöksiin. Demokratiakeinoja pitää miettiä ja myös minusta sitä, että verot voisivat jakaantua kahdellekin kunnalle.

Kommentit