Kansa luottaa pääministeri Jyrki Kataiseen.

Blogi, maanantaina 12.09.2011

Helsingin Sanomien viikonlopun tutkimus vankistaa tuttua asetelmaa; suomalaiset luottavat vastuunkantajiin ja myös vaikeiden asioiden hoitajiin. TNS Gallupin Hesarille tekemä tutkimus nostaa siis Kataisen samaa joukkoon aiempien vaikeiden aikojen johtajien kanssa. Muistamme hyvin miten Iiro Viinanen teki 90-luvulla sellaisiakin ratkaisuja, jotka olivat kipeitä ja vaikeita, mutta kansa tiesi, että ne tehtiin pakon edessä. Tai Sauli Niinistön työ maatamme nostettaessa tuosta lamasta uuteen kasvuun jne. Ja onhan heitä muitakin. 

Nyt tuo gallup kertoo kansan luottavan vahvasti Kataiseen. Lähes puolet vastaajista antoi Kataiselle hyvän arvosanan tehtäviensä hoidosta. Ja vain yksi viidestä katsoo Kataisen onnistuneen työssään heikosti. Ne ovat kovat luvut tällaisessa maailman talouden ja sisäpolitiikankin tilanteessa. Ja kun niitä vertaa vaikkapa siihen, että koko hallitus sain ”onnistumisen arvosanan” vain 24 prosentilta suomalaisista niin Kataisen johtajuus ja tekeminen nousee vielä aivan toisenlaiseen arvoon. Itseasiassa saadaan mennä aina 90-luvulle kun viimeksi pääministerin arvostus on ollut näin korkealla tasolla verrattuna koko hallituksen arvostukseen. 

Mutta mielenkiintoista on sekin, että keskustan oppositiopolitiikkaan eivät luota edes omat puolueen kannattajat. Vain yksi kymmenestä keskustan äänestäjästä ja kannattajasta pitää puolueen oppositiopolitiikkaa onnistuneena. Se on aikamoinen täystyrmäys jälleen kerran puolueen puheenjohtajalle Mari Kiviniemelle ja tuoreelle ryhmäpuheenjohtajalle Kimmo Tiilikaiselle. Eduskunnassa jo ennusteltiinkin, että keskustan puheenjohtaja vaihtuisi ensi kesänä ja uudeksi puheenjohtajaksi nousisi Mauri Pekkarinen. Hän jo teroittelee kynsiää ja luo asetelmia ”pitäytymällä sivussa eduskunnassa”. Pekkarinen ei siis näytä antavan minkäänlaista tukea ei taustalta eikä sivulta omille puheenjohtajilleen vaan mieluumminkin näyttää nauttivan siitä, että puheenjohtajat rämpivät. Se luo hänelle erinomaiset asetelmat ensin kesän puoluekokoukseen. Varmasti on vaihdon paikka jos puolueen kannatus alkaa lähennelellä jo 10 prosentin rajaa ja omista kannattajistakaan ei politiikalle löydy tukea kuin nimeksi vanhasta muistista.

Mielenkiintoinen politiikan vuosi siis tulossa tässäkin valossa. Oma veikkaukseni on, että Mauri Pekkarinen tulee vielä. Katsotaan onko hoksnokkani ihan väärässä.

Nyt maanantai ja pitkä maakuntapäivä edessä. Aamusta tapaan kolme maakuntamme lehtien päätoimittajaa Hämeenlinnassa ja sitten kokouksia Lopella. Täytyy kyllä olla todella tyytyväinen, että olemme saaneet nyt kotikunnankin seilaamaan hieman myötätuuleen. Tänäänkin kokouksessa esillä talouslukuja jotka kertovat erittäinkin hyvää, myös muuttovoittomme on Hämeen korkeinta ja työttömyytemme taasen Hämeen matalinta jne. Nämä mm. mahdollistavat sen, että nyt vahvistammekin edelleen peruskoulummekin tilannetta. Vakinaistamme kolme opettajan virkaa joista yksi juuri aloitti kolmantena opettajana Kormun koululla. Oppilasennusteet lupailevat sitä, että koulumme kasvavat ja kehittyvät hyvään suuntaan. Minulle tärkeä uutinen.

Kunnanhallituksen esityslista löytyy netistä www.loppi.fi. Mielelläni vastailen kysymyksiinkin jos se sellaisia herättää ja yhteyttä voi ottaa myös kunnanhallituksen varapuheenjohtajaan Saija Grönholmiin ja ryhmämme puheenjohtajaan Eeva Pyhälammiinkin. Tehdään siis yhdessä.

Kello 21.34 ja nyt nukkumaan. Huomenna kello 6 lähtee Allegro kohti Pietaria ja siellä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kokous ja vierailu. Mielenkiintoinen ulkomaanmatka siis luvassa.

Tänään aamusta siis ensin Hämeenlinnaan missä koko alueemme lehtien päätoimittajat olivat kutsuneet meidät keskustelemaan lehtien alv:n korotuksesta. Pari puoluetta ilmoitti, että ”onhan sen nyt ihan väärin” jne ja loput totesivat realistisesti, että valitettavasti tilanne on se, että monia muitakin veroja joudumme korottamaan ja edessä on varmasti vielä lisääkin niin veronkorotuksia kuin leikkauksiakin. Kyllä tuo kriisitietoisuus on kahdessa puolueessamme pahemman kerran hukassa ja populismi vie niitä kumpaakin nyt tuuliajonlailla. Me lupasimme hallituspuolueiden edustajien toimesta että alv:n korotuksen vaikutukset vielä selvitetään ennen eduskunnan lopullista hyväksyntää ja tsekataan se, että minkä verran oikeasti korotus toisi tuloja valtion kassaan ja olisiko sillä myös joitain haitallisia vaikutuksia esimerkiksi työllisyyteen ja postinjakeluun. Ne on syytä tarkistaa ja käydä läpi, mutta valitettavasti se nyt vaan on niin että kun alv:n yleinen korotus ei mennyt läpi hallitusneuvotteluissa niin nyt sitten tulee tällaisia suurempia korotuksia niin lehti-alviin kuin polttoaineisiin ja muuhunkin. Mehän olisimme paljon mieluummin tehneet tuon prosentin alv:n korotuksen kaikkeen ja jakaneet sen tasaisesti koko ”kentälle”. Mutta nyt mennään näin. Valitettavasti.

Hämeenlinnasta sitten Riihimäelle ja sieltä Lopelle. Ensin konsernineuvottelujen avaus Lopen Vanhustentalot Oy:n hallinnon kanssa ja sitten ryhmäkokous ja kunnanhallitus. Kunnanhallitus tänäänkin reilussa tunti läpi ja ensimmäistä kertaa jo kävimme läpi myös ensi vuoden budjetin investointeja ja tulevienkin vuosien ja sitten myös strategisia tavoitteitakin. Erittäin hyvässä hengessä. Isoja juttuja tulossa ja mm. nyt kirkonkylälle suunnittelilla lisää päivähoitotilaa ns. esiopetustalon kautta. Itse olen mallia ajanut jo kauan. Itseasiassa edellisen päiväkodin rakentamisen suunnittelusta asti ja nyt näyttää siltä, että aika on kypsä. Itse ajoin jo silloin tällaisia tiloja koulukeskuksemme yhteyteen tai läheisyyteen ja toivotaan, että nyt se sinne saamme. Samalla se antaa tilaa myös tupaten täynnä olevaan päiväkotiimme. Tänään myös linjasimme tulee eli 2014-2015 edessä olevaa Launosten koulun suurta remonttia ja laajennusta ja samalla muuten vahvistimme kolme alakoulun opettajankin virkaa. Ne vahvistavat perusopetustamme ja sen voimavaroja merkittävästi. Tärkeää nyt vakiinnuttaa mm. Kormunkin koulu kolmiopettajaiseksi ja niin pitää edetä.

Mutta palaan näihin asioihin vielä syksyn aika monta kertaa. Tämä vasta ensimmäinen käsittely ja lopullisesti budjetti hyväksytään vasta aivan loppuvuodesta. Siihen mennessä kaiken pitää olla valmista ja ainakin nyt näyttää siltä, että tämän vuoden taloutemme toteutuu jopa viimekin vuotta paremmin ja hyvässä mallissa on myös ensi vuodenkin talousluvut. Tehty työ alkaa tuottaa siis tulosta. Laiva kääntyy myötäisempään.

Niin ja isona ratkaisuna teimme nyt periaatepäätöksen, että emme vie eteenpäin HALO-kuntayhtymän perustamista. Odotamme mitä valtioneuvosto linjaa Paras-laista ja tulevasta kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta. Täytyy toivoa, että myös Riihimäki ja Hausjärvikin jäisivät odottavalle kannalle. Turhaa työtä ei kannata kenenkään tehdä. Ja samalla päätimme käynnistää myös työn palvelutarpeiden selvittämiseksi ja tähän työhön haastoimme mukaan koko seutukuntamme. Katsotaan.

Mutta huomenna sitten Pietariin.

Kommentit