Kännyköiden käyttöä suitsitaan ennaltaehkäisevästi

Kynästä, tiistaina 05.11.2024

Hallitusneuvotteluissa Säätytalolla keväällä 2023 sovimme, että puhelimien ja muiden digilaitteiden käyttöön kouluissa luodaan valtakunnalliset lakiin nojaavat säännöt. Tarve oli ilmeinen, sillä vapaaehtoisuuteen ja kaikkien yksituumaisuuteen perustuvat ratkaisut eivät olleet toimineet siellä, missä ongelmia eniten oli. Kouluille ja opettajille tarvittiin siis lakiin perustuvat oikeudet ja keinot puuttua digilaitteiden käyttöön, siis jo ennen kuin niistä on suoranaista häiriötä oppi- tai välitunneilla.

Totaalikieltoon emme tilannetta luonnollisestikaan halunneet viedä. Entisenä opettaja tiedän kollegoitteni kautta, että esimerkiksi puhelimia voidaan käyttää hyödyksi myös opetuksessa tai ne voivat olla hyvä tuki ja turva retkillä ja muussakin. Jatkossa puhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö onkin mahdollista koulussa ja oppitunneilla, mutta vain opettajan tai rehtorin luvalla oppimistarkoitukseen tai terveydenhoitoon. Jos oppilas häiritsee opetusta tai oppimista esimerkiksi puhelimella tai kiusaa sillä muita koululaisia, niin opettajalla on jatkossakin oikeus koulupäivän aikana ottaa pois oppilaan puhelin tai muu mobiililaite.

Malli, jolla nyt puutumme digilaitteiden käyttöön kouluissa lähtee lainsäädännöstä, mutta samalla kouluille tulee velvollisuus määrätä järjestyssäännöissään puhelimen tai muun mobiililaitteen käytöstä ja säilytyksestä. Kouluille tulee siis velvoite tehdä turvalliset kännyparkit koulupäivien ajaksi. Määräys kattaisi koko koulupäivän eli oppituntien lisäksi välitunnit ja ruokailun. Tavoitteenamme on vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen, parantaa työrauhaa ja myös saada aikaan positiivisia vaikutuksia oppitunneilla keskittymiseen.

Eli puhelimet pois ja koulutarvikkeet käteen!

Ja samalla kun nyt tämän tärkeän ja toivotun korjauksen lakiimme teemme päivitämme myös perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita lisäten sinne mukaan tavoitteen liikunnallisen elämäntavan edistämisestä. Tavoitteenamme on nimittäin kääntää myös liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä ja lapsena ne elämäntavat parhaiten opitaan.

Odotetut ja toivotut esitykset lähtivät nyt lokakuun lopussa lausuntokierrokselle. Kännykkäkielto on tavoite saada voimaan ensi lukuvuoden alusta 1.8.2025 ja liikunnallisen elämäntavan osalta vuotta myöhemmin.

Vahvistetaan siis pala palalta meidän erinomaisen peruskoulumme perustaa. Annetaan opettajille paremmat mahdollisuudet opettaa ja jokaiselle lapselle ja nuorelle oppia.

Timo Heinonen
kansanedustaja
luokanopettaja, KM

Kommentit