Kaatuuko yhteiskuntasopimus AKT:hen? – Eikö enemmän pitäisi kiinnostaa BKT:n!

Blogi, perjantaina 27.11.2015

Välillä on tuntunut, että maamme satamissa luullaan, että AKT on tärkeämpi kuin BKT. Nyt näyttää jo pahasti siltä, että Auto- ja kuljetusalojen liitto kaataa koko yhteiskuntasopimuksen. AKT ilmoitti nimittäin eilen jättävänsä yhteiskuntasopimusneuvottelut. Neuvotteluja on käyty jotta hallituksen monin osin kovan ja rehellisesti sanoen eriarvoisesti eri ammateissa toimivia kohtelevan työelämäpaketin päätöksiltä voitaisiin välttyä.

SDP esitteli oman vaihtoehtopaperinsa tällä viikolla - infon taustakuvana oli seisahtanut satama.

SDP esitteli oman vaihtoehtopaperinsa tällä viikolla – infon taustakuvana oli seisahtanut satama.

Aiheestahan olen täälläkin kirjoittanut monet kerrat ja todennut, että hallituksella on valitettavasti käytettävissään paljon rajallisemmin työkaluja kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi kuin työmarkkinajärjestöillä. Hallitus voi puuttua vain sellaisiin asioihin mistä säädetään lailla, kun taas työmarkkinajärjestöillä on käytettävissään kaikki eri sopimusten kautta syntyneet asiat. Mutta nyt näyttää vakavasti siltä, että AKT:n toiminta johtaa siihen, että ns. pakkolait heikennyksineen tulevat voimaan. Ilman AKT:tä ei nimittäin ole mahdollista päästä kattavaan yhteiskuntasopimukseen työmarkkinajärjestöjen kesken.

Eilen entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius kritisoikin kovin sanoin työmarkkinajärjestöjä todeten, että niiltä on iso kuva hukassa. Salonius totesi Ylellä, että kiistely heijastuu jo maamme luotettavuuteen muiden maiden silmissä. Samalla hän totesi, että työrauhajärjestelmä ei Suomessa toimi lainkaan:

”Meillä oli viime vuonna 143 lakkoa, Ruotsissa viisi ja Norjassa kymmenen. Tämä systeemi ei nyt toimi.”

Salonius kehottikin ottamaan mallia muista Pohjoismaista, missä ”He ovat onnistuneet tässä järjestelmässä, siellä on hyvä työrauha, siellä asiat sujuvat. Kilpailukykykin on parantunut. En ymmärrä, miksei meillä voitaisi näin tehdä.”

AKT: toiminta näytti tulleen tällä kertaa yllätyksenä myös SAK:n puheenjohtajalle Lauri Lylylle. Matto vedettiin tylysti Lylyn alta ja neuvotteluasema heikkeni kerta heitolla. Lyly kutsuikin välittömästi koolle SAK:n hätäkokouksen.

Tällä viikolla Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti myös lopettavansa keskitettyjen tuloratkaisujen tekemisen. Edustajistonsa päätöksen mukaisesti EK ei ole enää neuvotteluosapuoli, vaan se tukee ja koordinoi liittojensa neuvotteluja. Ruotsissahan luovuttiin tupoista, keskitetystä tulopolitiikasta, jo parisenkymmentä vuotta sitten. Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen kirjoittikin blogissaan, että ”ruotsalaisyritykset hyötyvät siitä, että kustannuskehityksestä ja joustavista työehdoista sovitaan paikallisesti. Työpaikoilla pystytään mukautumaan markkinoiden kehitykseen nopeimmin.” ”Työmarkkinoilla tulee muistaa, että vientiteollisuuden kustannuskilpailukyvyn varmistaminen säilyy elintärkeänä koko Suomen kansantalouden kannalta.”

Ymmärrystä ei näytä SAK:n ja AKT:n toimille löytyvän kansaltakaan. Ylen tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet (58%) meistä suomalaisista pitää Posti-kiistan tukilakkoja kohtuuttomina. Tukilakoille hyväksynnän antaa vain 12%. Ylen haastattelemista suomalaisista 78 % piti  lisäksi tärkeänä, että sovinto työriidassa pitäisi saada aikaan neuvottelemalla eikä uusilla tukilakoilla painostamalla. Olen samaa mieltä. Tämä maa ei nyt lakkoilemalla pelastu vaan yhdessä sopimalla ja uudistumalla.

Uutta – Periscope ja snapchat tori- ja kahvilatilaisuuksien rinnalle

Kello 19.38 ja kotona. Tänään avasin hieman uusiakin kanavia. Perinteinen tämä tekstiblogini sai jo aikaisemmin rinnalleen vlogit eli videoblogit ja nyt myös ensimmäinen suora periscope-lähetys tehtiin eduskunnasta ja snapchatissakin jo jotain sisältöä. Pääpaino kuitenkin jatkossakin täällä, mutta mennään myös hieman sinnekin missä on nuoria ja heitä joita ei torikokoukset ja tupaillat kiinnosta. Tulkaahan siis seuraamaan. Ensi viikolla tehdään yksi kyselytunti periscopessa. Ilmoitan ajan täällä ja somessa alkuviikosta.

Eduskunnassa tänään asunto- ja ympäristöjaoston kokous ympäristöbudjetin parissa ja sitten valtiovarainvaliokunnassa valmiiksi saatuja osia eteenpäin. Ensi vuoden valtion talousarvio siis valmistuu hyvää vauhtia ja pieniä korjauksia ja lisäyksiä vielä siihen teemme. Palaan niihin kun saamme VaV:ssa työn valmiiksi.

 

Kommentit