Jos vaikka kokeilisi veron keventämistä välillä! – Suunniteltu moottoripyörävero ei lisää vaan vähentää verotuloja

Blogi, keskiviikkona 16.11.2016

Kiitos runsaasta palautteesta liittyen suunniteltuun moottoripyöräveroon. Viestejä on tullut niin maailmanmestareilta, moottoripyöräharrastajilta, moottoripyöräkauppiailta ja muuten vaan huolestuneilta suomalaisilta.

080507222952_tn

Tässä aikanaan tekemässä Samuli Aron kanssa MTV3:lle Enduro TV:tä.

Allekirjoitan teidän kaikkien huolen ja asian parissa on väännettykin nyt jo pitkään. Ensisijainen tavoitteeni on edelleen se, että koko verosta tulee luopua. Sen eteen tehdään nyt työtä. Mutta samaan aikaan on etsitty ja korjattu suunniteltuja pohjiakin sitä varten, että jos tässä väännössä jäämme alakynteen. Itse haluan uskoa edelleen, että järki voittaa ja verotulotavoitteetkin.

Olen siis kannustanut ja kannustan edelleen hallitusta pohtimaan vielä uudelleen suunnitellun moottoripyöräveron mielekkyyttä. Uudella verolla tavoitellaan siis yhdessä veneveron kanssa noin 50 miljoonan euron vuotuisia tuloja. Tavoite on erityisesti moottoripyörien kohdalla mahdoton ja vero käytännössä lopettaisi myös uusien pyörien myynnin ja laskisi näin muitakin verotuottoja. Tehdyn tutkimuksen mukaan vero vaikuttaisi negatiivisesti moottoripyörien käyttöön, ostoihin ja myös palveluiden käyttöön, jolloin valtio menettäisi yhteensä noin 23 miljoonaa euroa verotuloja. Venealan keskusliiton mukaan venepuolen veromenetyksiä olisi noin 24 miljoonaa euroa. Hupsista – tavoiteltu verotuotto olisi siis siinä.

On jopa arvioitu, että verotuottomenetys olisi yli 80 miljoonaa euroa kun osa luopuisi harrastuksestaan jne. Tämän lisäksi verotuloja menetettäisiin konkurssien ja moottoripyöräliikkeiden sulkiessa ovia. Veron on arvioitu vähentävän alalta työtä yli 300 hengeltä ja myös vähentävän pyörien käyttöäkin ja tätä kautta pienenee niin alv-verotuotot kuin polttoaineverotuototkin.

Kannattaa muistaa, että jo ennen tätä uutta veroakin moottoripyörien myynti on jo romahtanut viimeisen vuosikymmenen aikana 12 000 uudesta moottoripyörästä noin 3000 tuhanteen vuodessa. Ja tänä vuonna suunta on ollut sama. Alkuvuonna Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ensirekisteröintitilaston mukaan tammi-maaliskuussa kauppa laski edellisvuoteen verrattuna 24,5 prosentilla.

Eli ymmärrän hyvin maamme taloudellisen vaikean tilanteen ja sen, että veroillakin täytyy tuloja lisätä. Moottoripyörävero ei tule kuitenkaan lisäämään verotuloja vaan siis laskemaan niitä mm. myynnin sakatessa. Siksi kannattaisikin kokeilla tässä sitä toista keinoa – eli laskea veroja, lisätä myyntiä ja kasvattaa verotuottoja.

Olen varma, että moottoripyöräala kyllä vastaa verotulojen osalta haasteeseen kun vain annamme alalle mahdollisuuden ja moottoripyörien kauppaa helpotetaan. Kannustankin kokeilemaan moottoripyörien verotuksen keventämistä ja hakemaan sitä kautta lisää myyntiä ja lisää verotuloja. Tämä suunniteltu vero kun on kouluesimerkki huonossa siitä miten veronkiristys tai uusi vero ei yksinkertaisesti lisää verotuloja vaan vähentää niitä.

….

Kello 11.37 ja takana tältä päivältä jo puolustusvaliokunnan kokous ja kohta lounas urheilun ja terveysasioiden parissa. Päivään mahtuu vielä täysistunto ja RAY:n hallituksen kokous ja illalla menemme puhumaan Janakkalan Kokoomuksen syyskokoukseen.

….

15027923_10154747988276670_636371675807662473_n

Tänään oli vuorossa Janakkalan kokoomusyhdistysten syyskokoukset. Oli mukava käydä taas Turengista, kun sinne mennessä on kuin kotiin tulisi. Kiitos taas ja joulumarkkinoilla jatketaan!

15094441_10154747988831670_8273181639499032744_n Tänään eduskunnasta ensin RAY:n hallituksen kokoukseen ja sitten illalla vielä Janakkalan Turenkiin. Janakkalan Kokoomusjärjestöjen syyskokoukset tänään kunnantalolla ja oli mukava saada olla jälleen mukana. Janakkalasta ja Janakkalan Kokoomuksesta on tullut vuosien varrelle minulle hieman kuin toinen tai kolmas kotiyhdistys ja sinne meneminen on aina kuin kotiin tulisi. Niin tänäänkin ja Lindellin Riitan herkulliset ruisleivät odottivat jälleen ”ei makean ystävää” ja mukava tunnelma muutenkin.

Omassa puheenvuorossani kävin tällä kertaa läpi hieman puoluebarometrin tuloksia ja sitä myönteistä viestiä mitä ihmisten suhtautumisessa kokoomuksen on viimeisen neljän kuukauden aikana tapahtunut. Tätä kautta hieman ajatuksia tuleviin kuntavaaleihin ja muutamia huomioita myös sotesta, Hämeestä ja politiikan muistakin ajankohtaisista aiheista.

Janakkalasta jouduin ajelemaan vielä takaisin tänne Helsinkiin. Päivästä siis todella pitkä, mutta nyt vihdoin aika kiittää tästä päivästä ja kääntää unien kautta sivu huomiseen.

Kommentit