Jopa demarit arvostelevat omaa puoluettaan vanhustenhoidosta – Sanna Marinin hallitus saa murskaavan tuomion vanhustenhoidon hoidosta

Blogi, tiistaina 04.10.2022

Peräti 70% suomalaisista näkee pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen epäonnistuneen vanhuspalveluiden kriisin ratkaisemisessa. Vain kolme prosenttia on eri mieltä. Suomalaisten arvio ja mielipide Marinin hallituksen toimista vanhustenhoidossa on siis tyrmäävä.

Suomalaiset siis näyttävät todellakin pettyneensä nimenomaan vanhuspalveluista nyt vastuun kantavaan SDP:hen. Demarithan lupasivat vuonna 2019 ennen nykyisen vaalikauden alkua laittavansa vanhustenhoidon ongelmat kuntoon ja, että se on vain tuntien työ ja yksi lause lakiin riittää. Nyt demarivaltakauden ollessa jo tämän vaalikauden osalta lopulla tilanne on kaikkea muuta. Monet ovat arvioineet, että maamme vanhustenhoito ja hoitajapula eivät ole koskaan ennen olleet näin huonossa kunnossa. SDP:n vahtivuoro ministereiden Krista Kiurun ja Aki Lindenin johdolla näyttää siis epäonnistuneen täydellisesti.

Merkillepantavaa Kantarin toteuttamassa tutkimuksessa on sekin, että naiset suhtautuvat vielä miehiäkin kriittisemmin Marinin hallituksen toimien tuloksiin. Naisista lähes kolme neljästi (72%) näkee nykyhallituksen epäonnistuneen vanhustenhoidon tilanteen suhteen, kun miehistä vastaava luku on ”vain” 68 prosenttia. Jonkinlaisena yllätyksenä voi myös pitää sitä, että kriittisyys vasemmistohallituksen suoriutumista kohtaan on korkeinta pienituloisempien ja vähemmän koulutettujen keskuudessa.

Jopa SDP:n omat kannattajat näyttävät pettyneen puolueeseensa. SDP:n kannattajista 45% piti Marinin hallituksen toimia vanhustenhoidossa epäonnistuneina. Toki SDP oli myös ainoa puolue, minkä kannattajista alle 50% piti hallitusta epäonnistuneena. Kaikkien muiden puolueiden, jopa vasemmistoliiton, kannattajista enemmistö arvioi nykyhallituksen epäonnistuneen vanhuspalveluiden kriisin ratkaisemisessa.

Tutkimuksesta kertoneessa tiedotteessa todettiin, että ”asia aiheuttanee etenkin hallituspuolueiden keskuudessa pohdintaa, koska monissa eri kyselyissä juuri vanhuspalveluiden tila on jo pitkään ollut yksi niistä aiheista, joista suomalaiset ovat kaikkein eniten huolissaan”.

Tuomio Marinin hallitukselle SDP:n ja Keskustan johdolla oli suomalaisilta siis selvä:

”Hallitus on epäonnistunut vanhuspalveluiden kriisin ratkaisemisessa”

Tutkimus toteutettiin Kantar Publicin Gallup Forumissa Ajatuspaja Toivon tilauksesta ja kyselyyn vastasi yli 4 000 suomalaista syyskuun puolivälin tienoilla. Virhemarginaali oli noin 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Näyttääkin selvältä, että Marinin hallituksen aikana vanhustenhoidon tilanne tulee vain huononemaan loppukaudenkin aikana. Pahimmillaan kriisiytynyt tilanne tullee aiheuttamaan sitä, että vanhustenhoidon palveluasumisen yksiköitä tullaan tulevan talven aikana ajamaan alas ja ikäihmisiä keskittämään yhä suurempiin yksiköihin ja kauemmaksi omista kodeistaan. Samaan aikaan myös koko sosiaali- ja terveydenhoidon ala on ajautumassa syvenevään mm. hoitaja- ja rahoituskriisiin ja palveluiden pelastajaksi suunniteltu sote-uudistus tulleekin pahimmillaan vain heikentämään sote-palveluita vuoden vaihtuessa ja vastuun sotesta siirtyessä aluehallinnoille.

Voisi siis hyvin todeta vanhan sanonnan mukaan demareille, Sanna Marinille, Krista Kiurulle, Aki Lindenille ja Antti Rinteelle, että ei ne suuret puheet, vaan ne pienet teot. Siitä tämä kriisi nyt johtuu.

Päivä jälleen illassa ja kohta jo yössä. Eduskunnassa nostin esille nämä äärimmäiset kummalliset Migrin ratkaisut sijoittaa venäläiset ja ukrainalaiset pakolaiset samoihin vastaanottokeskuksiin. On järjetöntä, että tuhoa, raiskauksia, surmia ja murhia paenneet ukrainalaiset joutuvat Suomessa kokemaan uuden heidän sanoin helvetin, kun heidät sijoitetaan nuorten venäläismiesten kanssa samoihin keskuksiin. Onneksi sisäministeri Krista Mikkonen vastasi vetoomukseeni ja kertoi, että maahanmuuttovirastoa ohjeistetaan toimimaan niin, että ukrainalaisten ei enää tarvitse kohdata täällä venäläisiä. Itse toki olisin valmis myös rajoittamaan tai käytännössä kokonaan lopettamaan näiden nuorten miesten, jotka pakenevat liikekannallepanoa, vastaanottamisen. Se ei ole syys turvapaikkaankaan. Mutta pääasia, että ukrainalaisten rauha ja turvallisuus nyt varmistetaan.

On meillä vaan upeita nuoria! Tänään vierailulla Hattulan Nuorisovaltuusto! Mukava porukka ja hyvää keskustelua!

Päivään mahtui kokousten lisäksi myös äärimmäisen mukava ja onnistunut tapaaminen Hattulan Nuorisovaltuuston kanssa. Mukava ja akviitinen porukka ja jo sieltä muutama nuori yhteyttäkin otti. Saa nähdä mitä heistä vielä kuulemmekaan. Kiitos siis Hattulan Nuvalle vierailusta ja tsemppiä eteenpäin! Avuksi ja tukena ollaan mielellään jatkossakin.

Mutta jatketaanpa huomenna. Aamulla pitäisi Hämeen Sanomissa olla myös vähän tekstiäni pääradankin tilanteesta.

Kommentit