Joka neljäs nuorista kannattaa nyt Kokoomusta – Kokoomuksen kannatus nousussa, Vihreiden laskussa

Blogi, perjantaina 12.03.2021

”Joka neljäs nuorista kannattaa kokoomusta”

Näin kertoi Kuntalehti eilen 11.3.2021. Nuorten silmin ja myös sen mukaan mitä he äänestäisivät näyttäytyy maamme puoluekartta aikalailla erilaiselta kuin koko äänestäjäkunnan gallupeissa. 18-29 -vuotiaiden keskuudessa suosituimmaksi puolueeksi nousee Kokoomus. Kakkosena muutaman kymmenyksen takana on vihreät, mutta vihreiden kannatus on selvästi laskussa. Neljä vuotta sitten Valtion Nuorisoneuvoston teettämässä gallupissa vihreiden kannatus oli nimittäin vielä 30,9 prosenttia ja nyt enää tuo noin 25%. Vihreille siis laskua neljässä vuodessa peräti 5,9 prosenttiyksikköä. Vastaavasti samassa ajassa Kokoomuksen kannatus nuorten keskuudessa on noussut 5,5 prosenttiyksikkö eli 19,5 prosenttista nykyiseen hieman yli 25 prosenttiin.

Valtion nuorisoneuvoston nyt Taloustutkimukselta tilaama tutkimus tehtiin helmikuussa alle 30-vuotiaiden aikuisten keskuudessa. Vuonna 2017 vastaava gallup tehtiin myös nuorten äänestäjien keskuudessa ja julkaistiin 18.3.2017. Ja näiden vertaileminen onkin mielenkiintoista.

Kokoomusta nuorista kannattaa nyt siis 25,3% ja kakkosena on edelleen vihreät 24,9% kannatuksella. Kärkikaksikon takana tulevat perussuomalaiset (15 %), SDP (9 %), keskusta (9 %) ja vasemmistoliitto (9 %). Nuorten keskuudessa ei juurikaan kannatusta enää kerää RKP (3 %), KD (1 %) eikä myöskään Liike Nyt -puolue (1 %).

Kokoomuksen ja vihreiden kannatus on gallupissa siis nyt lähes tasoissa. Eroa kahden nuorten suosikkipuolueen kannatuksissa on siis kuitenkin se, että siinä missä Kokoomuksen kannatus nuorten keskuudessa on nousussa niin samaan aikaan vihreiden kannatus on neljässä vuodessa laskenut merkittävästi.

Jos muidenkin puolueiden kannatusmuutoksia vertailee neljän vuoden taakse, niin huomaa, että Perussuomalaiset ovat nousseet keskustan ohi kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi. PS:n kannatus on noussut neljässä vuodessa  8,9 prosentista nykyiseen 15 prosenttiin. Samalla keskusta on pudonnut persujen taakse. Keskusta menettääkin rajusti myös nuoria kannattajiaan. Vielä neljä vuotta sitten keskusta kirjasi itselleen reilun 15 prosentin kannatuksen nuorten keskuudessa, mutta nyt luku on varsin vaatimaton 9% eli pudotusta peräsi 6,1 prosenttiyksikköä. Keskustan tulevaisuuden kannatuksen onkin arvioitu asettuvan juurikin näihin hieman alle 10 prosentin kannatuslukemiin. Tällaisia kannatuslukuja on totuttu näkemään agraaripuolueilla muissa Euroopan maissa.

Pienempien puolueiden kohdalla vasemmistoliitto on pystynyt hieman kasvattamaan kannatustaan nuorten keskuudessa, kun taas neljässä vuodenssa SDP:n kannatus on siis laskenut.

Ja mielenkiintoista on sitten verrata tätä nuorten alle kolmikymppisten äänestäjien puoluekarttaa koko äänestäjäkunnan puoluekannatuksiin. Tuoreimmassa Taloustutkimuksen kuntavaalikyselyssähän kolmen kärki oli järjestyksessä  SDP (19,5 %), PS (18,7 %) ja kokoomus (18 %). Vihreiden ja demareiden paikat siis toisinpäin ja tämä varmasti huolettaakin ennen muuta SDP:n Sanna Marinin puoluekoneistoa. Vihreiden kannatushan on nyt laahannut koko äänestäjäkunnassa noin 11 prosentissa eli on ollut peräti 14 prosenttiyksikköä pienempää kuin nuorten äänestäjien keskuudessa. Mutta nuorten keskuudesta näyttäisi vihreille löytyvän luottoa tulevaisuudessa. Joku voisikin todeta, että toinen on menneisyyden puolue ja toinen tulevaisuuden puolue? Elä ja näe.

Ja huomioida kannattaa vielä kuitenkin myös se näitä vertaillessa, että nyt tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy ja neljä vuotta sitten vuonna 2017 Feedback Oy. Mutta suunnat niistä selvästi tulee esiin. Ja kun vielä totean, että meidän Kokoomuksen nuorisojärjestön Kokoomusnuorten ehdokasmäärä kasvoi lähes 50 prosentilla vuoden 2017 luvuista nyt tämän vuoden kuntavaaleihin, niin uskallanpa veikata aikamoisen hyvää kannatus Kokoomuksen nuorillekin ehdokkaille.

Tänään etäkokousten päivä. Eduskunnassa siis rajattu nyt rajusti täysistuntoja ja niitä pidetään vain pakottavasti muutama viikossa. Tänään siis jälleen kaikki etänä ja yritämme saada pidettyä talon päätöksentekokykyisenä myös pahimpana koronahetkenä. Illalla ulos sitten myös tuorein Eduskunta TV:n jakso. Siirsimme Elisa Hyvärisen kanssa EduskuntaTV:n Vaaliextrat lähemmäksi kuntavaaleja, mutta normijaksot jatkuvat. Illalla siis kello 18.00 Youtubessa ja myös Facebookissa ajankohtaista asiaa Eduskunnan Keltaisesta huoneesta.

Kello 18.10 eli tässä olkaapa hyvä…

 

 

 

Kommentit