Jätevesiasetusta vihdoin järkeistetään – Remontoidaan vasta remonttien yhteydessä

Blogi, keskiviikkona 29.06.2016

Hallitusneuvotteluissa vihdoin sovimme, että haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyä koskevaan sääntelyä kevennetään. Kyse on siis siitä surullisen kuuluisasta p***alaista eli jätevesiasetuksesta mikä aikanaan nousi otsikoihin ympäristöminitseri Paula Lehtomäen (kesk) aikana. Yritimme sitä jo silloin kokoomuksen toimesta muuttaa, mutta laihoin tuloksin ministeriön haratessa vastaan ja vasta nyt hallitusneuvotteluiden kautta asia saadaan kuntoon.

Korjattu esitys ympäristönsuojelulain muuttamisesta tulee syksyllä eduskunnan käsittelyyn ja se on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alussa. Esitys kohtuullistaa merkittävällä tavalla haja-asutusalueiden jätevesien sääntelyä ja yksinkertaistaa ja keventää va

Kuvituskuva

Kuvituskuva

atimuksia erityisesti muualla kuin vesistöjen läheisyydessä tai pohjavesialueella. Nyrkkisääntö jatkossa olisi se, että näillä ns. kuivan maan mökeillä ja kiinteistöillä määrätyistä jätevesiremonttien määräajoista luovutaan kokonaan ja remontit tehdään silloin kun ne kiinteistönomistaja järkeväksi näkee. Käytännössä siis remontoidaan jätevesiasiat muiden remonttien yhteydessä.

Niissä noin sadassa kunnassa, missä ei ole voimassa kunnan omia ympäristösuojelumääräyksiä rantamökkien ja -talojen sekä pohjavesialueilla sijaitsevien kiinteistöjenkin siirtymäaika eli remonttien takaraja pitenee 30.10.2019 saakka. Rantarakentamisen eli vesistöjen äärellä olevien kiinteistöjen etäisyys rannasta on enintään 100 metriä. Tätä kauempana olevien kiinteistöjen remontit siis tehtäisiin ilman aikavelvoitetta muiden remonttien yhteydessä. Myös ranta- ja pohjavesialueillakin kunta voisi jatkossa myöntää hakemuksesta poikkeuksen, jos jätevesien määrä on vähäinen tai kustannukset m

uodostuvat kohtuuttomiksi. Viiden vuoden jatkoajan vesistöjen äärellä saisi jatkossa siis nykyistä helpommin kun edes jompikumpi ehto täyttyisi. Aikaisemminhan molempien eli vähäisen kulutuksen ja kohtuuttomien kustannusten, piti toteutua, mutta jatkossa poikkeamiseen riittää vain toisen ehdon täyttyminen.

Kuivanmaan kiinteistöjen vaatimukset lakiehdotuksessa koskevat siis kaikkia Suomen kuntia ja niissä siis jatkossa omistaja itse päättää milloin jätevesiremontti tehdään. Yli kymmenen vuotta vanhoissa eli ennen vuotta 2004 rakennetuissa rakennuk

sissa jätevesijärjestelmä olisi jatkossa kunnostettava vain uuden rakennuksen rakentamiseen verrattavaa rakennuslupaa vaativien remonttien yhteydessä tai kun kiinteistössä muuten remontoidaan vesijärjestelmiä. Näissä tilanteissa talon tai mökin jätevesiremontin ajankohta siis määräytyisi aina kiinteistökohtaisesti.

Eduskunnassa on minusta syytä vielä käydä perusteellisesti läpi esityksen vaikutukset niihin noin 200 kuntaan missä on voimassa kunnan omat ympäristönsuojelumääräykset. Myös näiden kuntien tulisi jatkossa noudattaa vaatimuksissaan samoja lieventäviä seikkoja eli jätevesien vähäistä määrää tai remontin suuria kustannuksia.

Olemme siis ottamassa järkiaskeleen ja kohtuullisuusaskeleen jätevesiasioissakin. On tärkeää, että vesistöjä suojellaan ja varmistetaan puhdas vesi kaikille ja nyt se tehdään ilman, että jokaista mummonmökkiä ja vähällä käytöllä olevaa tönöä velvoitetaan suuriin ja jopa koko kiinteistöä kalliimpiin remontteihin.

Nyt hieman siis kesälomaa ja tällaisissa mökkitunnelmissa itsekin. Järki siis voittaa uuvutustaistelussa 🙂

Turkista eilen illalla surullisia uutisia. Istanbulin lentoasemalla kaksi terroristia iski asein ja pommein. Kuolleita nyt ainakin 35 ja loukkaantuneita vähintään 150. Järkyttäviä tapahtumia ja keskeisenä risteyslentokenttänä isku Istanbulin kentälle järisyttää maailmaa laajasti. Osanotto kaikille turman uhrien omaisille ja läheisille ja kaikille joita tapahtuma on järkyttänyt. Tietoa ei ainakaan vielä ole suomalaisuhreista, mutta paljon kuolleita joka tapauksessa. Iskuja ei voida täysin estää vaikka paljon on pystyttykin tekemään kansainvälisen terrorismin estämiseksi. Lisää työtä tarvitaan.

Kaikesta huolimatta – kesäpäivää kaikille.

Kello 23.50 ja ohjelmarikas ollut tämä Pekanpäivä. Niin hyvää Pekan-päivää Pekkalasta.

Turkin terroristi-isku on osoittautumassa DAESH:n (sama kuin IS, ISIS tai ISIL) tekemäksi ja uhri luku on edelleen noussut ja sen pelätään edelleen nousevan. Myös loukkaantuneiden määrä on noussut hurjasti ja iskun vakavuus on valjennut vasta päivän edetessä. Syksyllä avustajanani aloittava Derya Özgün oli poistunut kentältä vain hetkeä ennen räjähdyksiä. Tietojen mukaan kukaan suomalainen ei ole iskussa kuollut eikä loukkaantunutkaan.

Uskon, että Turkin tapahtumat tulevat terävöittämään maan toimia kansainvälisen terrorismin ja DAESH:n vastaisissa toimissa. Turkkihan on ollut tie ulkomaalaisille terroristijärjestöön liittyneille ja muutenkin vahvasti mukana tässä kriisissä pakolaisineen ja muineen. Uskon, että nyt Turkin toimet lisääntyvät ja kovenevatkin.

13516417_10154322489111670_8199674835948106391_n

Hämeenlinnan tori ja aikamoisen kansainvälinen tunnelma jo nyt päivällä. Raatihuonekin ärjyi…

Päivän iso myönteinen uutinen oli SOTE-ratkaisun eteneminen. Soten tärkeyttä meille kokoomuksessä alleviivaa se, että ainoana puolueena me pidämme mukana tässä työssä myös puolueemme puheenjohtajan Petteri Orpon. Sote-infossa ei nähty keskustan eikä perussuomalaistenkaan puheenjohtajia. Mutta meille tämä on tärkeä ja iso uudistus ja hyvä, että nyt uusilla vedoilla Orpon ja Risikon tuella tämä kokonaisuus saatiin eteenpäin. Rahoitusmalli alkaa olla valmis ja se onkin tässä tärkeässä roolissa kun tavoitteena tasalaatuiset palvelut ympäri Suomen ja samaan aikaan 3 mrd euron kustannusten kasvun hillintä. Valinnanvapauslainsäädäntö on myös työnalla ja se saadaan eteenpäin loppuvuodesta. Se on ratkaiseva osa tätä kokonaisuutta ja maakuntahallinto eikä koko sotekaan tule 13502010_10154322489116670_3604958926616080449_n etenemään ilman valinnanvapauselementtiä. Tänään puheenjohtaja Petteri Orpo muistutti, että valinnanvapauslain kautta myös yksityiset lääkäri- ja muut palvelut tulevat kaikkien suomalaisten saataville rahapussin paksuudesta riippumatta. Malli tulee myös poistamaan lääkärijonot ja tasoittamaan palvelutarjontaa ympäri Suomen.

Palaan tähän laajaan ei nyt ihan 1000 sivuiseen, mutta olikohan 700 sivuiseen lakiluonnoskokonaisuuteen tässä vielä monta kertaa. Ja varmasti vielä ratkaistavia juttuja eteen ilmaantuu.

Tänään myös täällä Hämeessä rockattu oikein kunnolla. Hämeenlinnan upea Kantolan Tapahtumapuisto sai nyt vieraakseen Iron Maidenin ja kymmeniätuhansia heavyn ystäviä. Hienoja juttuja koko maakunnallemme ja tuovat tänne merkittävästi euroja ja elinvoimaakin. Hatunnosto siis Hämeenlinnalle rohkeasta ja eteenpäin katsovasta Kantolan investoinnista ja ensi vuonna sama paikka myös hieman erilaisen musiikin paikkana kun Kantola isännöi SuLaSolin suuria laulujuhlia. Ne on pakko entisen Tallinnan Laulujuhlien laulajan kokea myös paikan päällä.

 

 

Kommentit