Järki hoi – Monttu Soikoon… Miinan Montun jatkolle täytyy löytyä ratkaisu – turha sääntely mennyt yli ymmärryksen

Blogi, torstaina 14.05.2015

Tällä kertaa ELY:n hampaissa on siis upea kulttuurikehto Miinan Monttu Hausjärven Turkhaudalla. Paikan tulevaisuus on ollut pidempään uhattuna ja vain siksi, että paikka on hyvien liikenneyhteyksien päässä. Paikkaa on kehitetty vuosien varrella ja se on myös saanut EU:n maaseutuohjelman Leader-rahaankin. Leader-rahalla on vahva yhteys ELY:n eli samaiseen joka nyt on paikkaa lopettamassa. Kymmenisen vuotta sitten Miinan Monttu sai julkisella tuella mm. uudet katsomot ja katokset ja myös silloin uuden kymmenvuotisen käyttösopimuksen. Tuon sopimuksen määräaika siis umpeutuu nyt tämän kesän jälkeen.

120727223916_0 Miinan Monttu on siis toiminut vuosia maantielain vaatimusten mukaisesti väliaikaisluvilla. Näin siksi, että paikka on risteyksen läheisyydessä ja nyt ELY onkin päättänyt, että alati hiljenevän maaseudun liikenneturvallisuus on nyt paikan jatkon esteenä. Toimijat ovat kuitenkin vuosia etsineet erilaisia ratkaisuja liikenneturvallisuuden parantamiseksi myös tapahtumien aikaan. ELY:lle ei ole kelvanneet esitykset alemmasta nopeusrajoituksesta eikä reunakaiteen korottamisestakaan. Voi hyvin kysyä miksi ei?

Miinan Montulla on pitkät perinteet hienossa paikassa. 20 vuotta paikka on voinut toimia ja tarjota meille niin konsertteja, teatteria kuin markkinoitakin. Itseasiassa koko paikka syntyi juuri sen myötä, että 70-luvulla risteysaluetta rakennettiin. Hämeen tiepiirin kanssa yhteistyö toimi hienosti, mutta ongelmat alkoivat kun asiat siirtyivät Uudenmaan ELY:lle. Tuntuukin, että kehäkolmosen sisäpuolella ei nähdä elävää maaseutua minkään arvoisena.

Itse toivon, että järki tässä vielä voittaa. Ja olen valmis auttamaankin. Maaseutuamme on syytä pitää elävänä ja tukea ja kannustaa eikä turhalla sääntelyllä hiljentää ja olenkin varma, että paikallisetkin ovat valmiita joustamaan nopeusrajoitusten ja muiden kanssa kunhan jatkossakin Monttu Soikoon…

Tänään helatorstaina minulla vapaapäivä. Huomisia hallitusneuvottelujen sivistyspuolen asioita täytyy toki läpi käydä jo tänään, mutta ajattelin nyt aamusta kuitenkin suunnata ulkoilemaan. Sitä ei vielä sentään ole Suomessa kielletty.

Kello 20.28 ja käännetään kohta katsetta tv-ruutuun. Nyt ne pelit vasta MM-jääkiekkossa alkaakin. Itse olen varma, että Leijonat Tsekin hoitavat ja jatkavat tietään mitalipeleihin. Mutta varmasti luvassa hyvä ottelu ja sohvalla se nautitaan.

Huomisen asiat hyvin järjestyksessä ja aamulla kello 10 aloitamme hallitusneuvotteluiden osaamis- ja koulutusasioiden parissa Helsingissä. Aikaa on varattu koko päivä ja aiheita todellakin riittää varhaiskasvatuksesta lähtien.

Tänään ehdin nauttia siitä ulkoilmastakin ja perheenkin kanssa aikaa vietetty monessakin eri paikassa. Hyvä välipäivä tähän ja illalla vielä hieman vanhantavarankaupoillakin. Hauskoja juttuja.

Kommentit