Janakkalan Kokoomus 90 vuotta; Juhlapuhe

Kynästä, lauantaina 20.11.2010

Janakkalan Kokoomus 90 vuotta; Juhlapuhe

Kansanedustaja, Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja
Timo Heinonen

Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Arvoisat kokoomuslaiset – juhlivat Janakkalan kokoomuslaiset.
Hyvät naiset ja herrat. Kutsuvieraat.

Yli 90 vuotta – Kokoomusta on arvostettu, kannatettu ja tuettu samasta syystä.

Nuo syyt ovat kestäneet läpi vaikeidenkin aikojen. Ne ovat eläneet ja vahvistuneet. Ne voivat tänään hyvät ystävät paremmin kuin koskaan ennen.

***

Arvoisat juhlavieraat.

Kansallisen Kokoomuksen taival puolueena alkoi joulukuun 9. päivä 1918 Helsingissä.

Arvopuolue ei voinut eikä voi tänäänkään edustaa arvojaan ja toimia ilman vahvaa järjestöä.

Ensimmäiset kokoomusyhdistykset perustettiinkin jo välittömästi tammikuussa vuonna 1919 ja Häme oli tässä suunnannäyttäjänä. 1919 Häme ja koko maa sai ensimmäiset kokoomusyhdistyksensä Urjalan ja Tammelan Kansallisseurat ja pian vuoden 1919 alussa ja aikana lisää koko ajan.

Nämä kokoomuslaiset – esi-isämme ja äitimme – antoivat silloin kasvot kokoomuslaisille ajatuksille ja arvoille ja sovelsivat niitä käytäntöön omilla kotiseuduillamme.

Itse asiassa Kansallisen Kokoomuspuolueen perustavassa kokouksessa joulukuussa 1918 mukana olivat Janakkalasta lehtori V. A. Heikinheimo ja maanviljelijä J. Heikkilä. Nämä samat miehet olivat myös mukana perustamassa Janakkalan kansallisseuraa kuukautta myöhemmin.

Olimme myös suunnannäyttäjiä piirijärjestötason työssä. Hämeestä virisi tahto tehdä selkeä työnjako puolueen, maakuntien ja kuntien välille. Jos silloin juhlissa kaikuivat laulun sanat ”kun toimeen tartutaan”.

Hämeen Kokoomus viettää tänä vuonna myös 90-vuotisjuhliaan.

90 vuotta sitten todettiin kutsussa mm. näin. ”Unohtamalla vanhat vihat, lyödä veljenkättä ja yhtyä suureksi kansalliseksi kokoomuspuolueeksi, jonka ohjelmaan kuuluu yhteiskuntamme säilyttäminen ja terve kehittäminen todella edistysmielisessä hengessä”

Kokoomuslaisen piirijärjestötoiminnan juuret ovat syvällä hämäläisessä maassa. Koko maan kattava järjestörakenteemme syntyi täällä ja levisi täältä läpi koko Suomenmaan. Ja toimii tänään edelleen saman vastuunjaon mallilla.

Jo heti puolueen perustamisen jälkeen, vuodesta 1918 alkaen Kokoomuksen puoluetoiminta on siis ollut Hämeessä järjestäytyneellä ja vahvalla pohjalla.

Piiriliiton perustavassa kokouksessa Hämeenlinnassa oli läsnä 13 osanottajaa 11 kansallisseurasta, muun muassa Urjalasta, Lopelta, Sääksmäeltä, Hämeenlinnasta, Janakkalasta, Matkusta, Kalvolasta, Forssasta, Hämeenlinnan maalaiskunnasta ja Vanajan kansallisseurasta. Toiminta-alue on siis vuosien saatossa hiukan muuttunut, mutta aatteen voima on pysynyt.

Janakkalassa oltiin eturivissä jo siis Hämeen Kokoomuksen alkutaipaleella, kun kokoomustoimintaa käynnistettiin Hämeenlinnassa joulukuussa 1918 ja ensimmäisessä piiritoimikunnassa olikin mukana janakkalalainen taloustirehtööri Emil Sipilä ja hänen varajäsenenään Harald Lagervall.

Hämeessä on oltu aktiivisia puolueen alkuaskeleista lähtien. Kansallisen Kokoomuspuolueen toukokuussa 1920 lähettämästä kirjeestä selviää, että Etelä-Hämeessä oli tuolloin eniten Kansallisseuroja, 28 kappaletta, kun niitä koko maassa oli vain 163.

Tänäänkin Hämeen Kokoomus on näkyvä yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka järjestöväki toimii aktiivisesti ja innostuneesti Kokoomuksen arvojen puolesta.

****

Arvostamani kokoomuslaiset –

Täällä Janakkalan – Hämeen sydänmailla oltiin ensimmäisinä liikkeellä.

Janakkalan Kansallisseura perustettiin itseasiassa jo 17.1.1919, eli lähes välittömästi Kansallisen Kokoomuspuolueen aloitettua. Viikkoa ennen kuin minun oma rakas kotiyhdistykseni Lopen Kokoomus (26.1.1919).

Janakkalassa ryhdyttiin todennäköisesti heti jo Korvakahviloita pyörittämään, järjestämään Kokoomus Kuuntelee kiertueita ja puhumaan ulkopolitiikasta- näin uskon käyneen, sillä yhdistyksenne säännöt hyväksyttiin kuitenkin vasta vuoden 1919 lopulla, ja Janakkalan Kokoomus oli tuossa vaiheessa puolueemme 135. Kansallisseura.

***

Kokoomus on aina ollut puolueenakin edelläkävijä: olemme tiedostaneet kullekin ajalle ominaiset haasteet ja pystyneet tarjoamaan vastauksia ja välineitä niiden ratkaisemiseksi.

Emme ole koskaan tyytyneet sivustaseuraajan rooliin, vaan olemme aina aktiivisesti etsineet ja toteuttaneet omia vaihtoehtoja asioiden hoitamiseksi.

Hyvät ystävät, aina ei ole ollut helppoa olla kokoomuslainen. Teistä moni sen tietää paljon paremmin kuin minä. Moni henkilökohtaisestikin. Mutta vastoinkäymiset ovat kasvattaneet meistä nyt maamme tärkeimmän puolueen. Puolueen jota seurataan. Puolueen jota kuunnellaan. Puolueen johon luotetaan.

Ja tämä on näkynyt koko 2000-luvun. Ja erityisesti sen jälkimmäisellä puoliskolla.

2006 presidentinvaaleissa kerroimme kenestä tulee maamme presidentti 2012.

2008 kunnallisvaaleissa Hämeessä kokoomus nousi suurimmaksi kuntapuolueeksi. Nousimme myös suurimmaksi kuntapuolueeksi koko maassa. Ensimmäistä kertaa.

Emme saaneet haltuumme kuntakenttää hyvässä kunnossa, mutta monessa kunnassa on nyt kokoomuksen johdolla tartuttu rohkeasti toimeen.

Otan muutamia esimerkkejä esille.

*****

Yksi minulle tärkeä asia arvoistammekin on sivistys ja mahdollisuuksien tasa-arvo.

Siitä erinomainen esimerkki löytyy päivähoidosta ja halustamme uudistaa päivähoito osaksi kasvun ketjua uuden varhaiskasvatuslain myötä.

Moni kunta on jo uudistanut mm. vanhasta päivähoitolaista välittämättä nämä lasten ja perheiden palvelut odotetun varhaiskasvatuslain hengessä yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ja yhtenäisen hallinnon alle.

Te olette Janakkalassa toimineet edelläkävijöinä tässäkin. Teillä varhaiskasvatus kuuluu kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuuteen. Päivähoitoa tarjotaan normaalien koko- ja osapäivähoidon lisäksi perheiden tarpeiden mukaan vuorohoitona ja lisäksi teillä on avointa toimintaa ja kerhoja.

Lasten kotihoidon tukeen ja yksityisen hoidon tukeen Janakkalassa maksetaan kuntalisä. Kuntalisä maksetaan jokaisesta KELA:n edellytykset täyttävästä lapsesta automaattisesti eikä sitä tarvitse erikseen hakea.

***
Meidän pitääkin uudistaa koko päivähoidon ja varhaiskasvatuksen perusajatus tähän päivään. Niin että varhaiskasvatus tukee erilaisia lapsia, erilaisia perheitä ja erilaisten perheiden tarpeita.

Ja antaa myös kasvatuksen ammattilaisille mahdollisuuden tehdä työnsä niin hyvin kuin he haluavatkin. Nykylaki ei sitä mahdollista.

Uuden varhaiskasvatuslain tavoitteissa tulisi näkyä ennen muuta lapsen oikeudet laadukkaisiin ja monipuolisiin varhaiskasvatuspalveluihin. Mutta myös vahvasti lasten ja vanhempien osallisuus sekä kasvatuskumppanuus vanhempien kanssa. Kivijalkana pitää minusta olla lapsilähtöisyys, yhteisöllisyys ja moniammatillisuus.

Moni kunta on ryhtynyt määrätietoisesti myös mm. uudistamaan palvelurakenteitaan. Ei kyse ole minusta kuntarajoista vaan nimenomaan siitä miten palvelut tuotetaan.

*****

Te teitte Janakkalassa oman päätöksenne ja päätitte jatkaa itsenäisenä kuntana. Sijaintinne parhaalla paikalla kasvu-Suomessa on lähes ainutlaatuinen. Perusinfra halkoo kuntaanne. Pohjois-etelä suunnassa kolmostie yhdistää teidät osaksi Tampere-Helsinki –kasvukäytävää. Kantatie 54 eteläpuolellanne ja kymppitie pohjoisrajallanne tuo käyttöönne maamme tärkeimmät itä-länsi-suuntaiset kulkuyhteydet. Päärata tarjoaa erinomaiset mahdollisuudeet kasvaa ja kehittyä.

Minusta meidän tuleekin nyt nostaa aivan ehdottomaksi kehittämisen ykköshankkeeksi juuri pääradan välityskyvyn parantaminen. Moni puhuu lisäraiteesta. Se ei riitä vaan tarvitsemme raideparin, jotta välityskyky aidosti paranee. Tämä hanke on nostettava vahvasti ensi hallituskauden ykköshankkeeksi. Se on tärkeä teille janakkalaisille, meille kaikille hämäläisille, mutta myös erittäin tärkeä koko Suomelle ja maamme kilpailukyvylle.

Olen monesti tutkinut alueemme karttaa ja jo yksin sitä katselemalla voi todeta, että teillä Janakkalassa on kaikki mitä kunta voi toivoa.

Teillä on nuo edellä kuvaamani pääliikenneyhteydet kunnossa, teillä on maata kasvaa ja kehittyä, niin asumisen ykkösalueena kuin yrittämisenkin tärkeänä alueena.

Olette laatineet Janakkalan maankäytön rakennemalli 2030+, joka on esitystavaltaan mielenkiintoinen ja juuri tähän hetkeen tehty. Se on strateginen yleiskaava.

Rakennemalli on hyväksyttynä maankäytön suunnitelmana ohjeena erityisesti yleispiirteiselle kaavoitukselle. Sitä voidaan käyttää myös monipuolisena tietoaineistona maankäyttöön sidoksissa olevien päätösten ja lupavalmisteluiden yhteydessä.

Nimensä mukaisesti rakennemallin ohjevuosi ulottuu jopa vuotta 2030 pidemmälle. Näin ollen asiakirjaparista, jonka muodostavat rakennemallin pääkartta ja rakennemallin selostus, on nähtävissä yhdyskuntarakenteen kehityskuva ja kunnan maapoliittiset strategiset valinnat pitkälle tulevaisuuteen.

Rakennemalli tulee vaikuttamaan ja näkymään konkreettisimmin lähitulevaisuudessa laadittavissa osayleiskaavoissa.

Uusia asumisen ja yrittämisen alueita syntyykin jatkuvasti. Maanhankinnassa ja kaavoituksessa vaaditaan hyvää yhteistyötä kunnalta ja maanomistajilta. Onnistunutta maapolitiikkaa tehdään luottamuksella, jolloin kaikki voittavat.

Esimerkkinä haluaisin nostaa myös tänä syksynä käynnistetyn kyläkaavoitushankkeen, joka tarjoaa maankäytön suunnittelun ammattilaisen, kyläkaava-arkkitehdin, hankkeeseen valittujen kylien käyttöön.

Olette oivaltaneet oikein. Kyläkaavoituksen tarkoituksena on nimenomaan antaa ääni kyläläisille ja tukea suunnittelun keinoin asumista, yrittämistä, palveluiden säilymistä ja paikallisuutta maaseudulla. Kyläkaavoitus on asukaslähtöistä, epävirallista maankäytön suunnittelua, joka voi toimia esimerkiksi virallisen kaavoituksen pohjatyönä.

Kokoomuksen linjauksen mukaan ”Kaavoituksella mahdollistetaan myös kokeileva, ekologinen rakentaminen.”

Uskoisin ja tiedän, että teillä on itseasiassa juuri nyt oikea ja varmasti tietyllä tavalla viimeinenkin mahdollisuus tehdä rohkeita linjaratkaisuja miten maanne käytätte. Ja tiedän, että kokoomusjohtoisena kuntana te myös näin teette. Hoidatte kaavoituksenne ja maansuunnittelunne niin, että alueesta muodostuu liikenneyhteydet parhaalla mahdollisella tavalla huomioon ottava ja hyödyksi käyttävä eheä alue.

Yhteistyön alueena haluan esille nostaa Kolmostien ja Kantatie 54:n risteyalueen kehittämisen liiketoiminnan ykkösalueeksi yhdessä Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kanssa. Tämä alue on vetovoimaisuudessaan omaa luokkaansa.
Uskon ja tiedän, että toimitte näin.

Haluan myös eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenenä ja Kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen politiikkaverkoston ja ohjelmatyöryhmän puheenjohtaja nostaa esille ratkaisunne koulupuolella.

Olemme tällä hallituskaudella ohjanneet kaiken kaikkiaan noin 200 miljoonaa euroa perusopetuksen laadun parantamiseen. POP-ohjelmalla olemme lisänneet rahaa ensimmäistä kertaa mm. opetusryhmien koon pienentämiseen, erityisopetuksen kehittämiseen, tukiopetukseen ja olemme tuoneet kerhotoiminnan takaisin suomalaisten lasten koulupäivien arkeen. Kerhotoimintaan on jaettu noin 21,2 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana, ja näiden rahojen avulla maahamme on syntynyt viimeisen kahden vuoden aikana yhteensä lähes 20 000 uutta kerhoa.

Janakkalan Löyttymäen koulun opettaja Kimmo Jokela totesi jossain vaiheessa, että ”Janakkala alkaa olla poikkeuksellinen kunta siinä mielessä, että sillä on vielä runsaasti kyläkouluja.”

Jokela totesi myös, että ”tästä huolimatta Janakkala on menestynyt hyvin kouluopetuksen kustannusvertailussa. Näin siitäkin huolimatta, että kunnassa toimii kaksi lukiotakin.”

Janakkalan Kokoomus linjasikin tämän yhdeksi vahvuudeksi viime kuntavaalien alla todeten mm. että ”kouluja kehitetään kunkin koulun erityisvahvuudet huomioon ottaen.”

Ei suuri ole aina kauneinta ja tehokkainta. Toivon, että jatkossakin olette rohkeita ja seuraatte järkevällä tavalla palveluiden kehitystä ja teette ratkaisut omista janakkalalaisista lähtökohdista oikein. Teillä on näyttöjä.

Arvoisa Janakkalan kokoomuslaiset –

Ensi hallituskauden keskeisin tehtävä tulee olemaan valtakunnan tasolla talouden tasapainottaminen. Tämä tulee olemaan haaste koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Me tarvitsemme vastuunkantajia ja ihmisiä jotka osaavat ja uskaltavat myös toimia.

Julkisen talouden alijäämä – tietynlainen kestävyysvaje – on noin 8 miljardia euroa. Tätä valtion tulojen ja menojen eroa ei tule kuromaan umpeen millään yksin myönteinen talouskasvu.

Me olemme kokoomuksessa kirjanneet viisi toimenpidettä millä me lähdemme tähän työhön.

Viidestä toimenpiteestä kolme ensimmäistä ovat varsin myönteisiä ja hyviä. Itse asiassa niissä onnistuminen tai epäonnistuminen ratkaisee sen, miten paljon tarvitsemme, tai miten paljon joudumme turvautumaan kahteen ei niin mukavaan toimenpiteeseen.

Ne myönteiset toimenpiteet:

1. Työurat – (puhuen läpi idea)

2. Palvelurakenteet

3. Myönteinen talouskasvu

Ja jos näissä onnistumme hyvin niin emme paljoakaan tarvitse niitä kahta jäljellä olevaa toimenpidettä.

Mutta ne ovat siis

4. veronkiristykset

5. menojen jäädyttämiset.

Hyvät ystävät olen varma, että kokoomuksen johdolla tässä työssä Suomi onnistuu ja pärjää parhaiten.

Meillä on Iiro Viinasen ja Sauli Niinistön ajoista näyttöjä. Ratkaisut olivat silloin kovia. Monen kohdalla valitettavasti kohtalokkaitakin. Todella epämiellyttäviä. Mutta ne kaikki tehtiin pakon edessä – tehtävänä ja tahtona vain pelastaa suomalainen hyvinvointiyhteiskunta. Siinä työssä Viinasen ja Niinistön johdolla onnistuttiin.

Olen varma, että Jyrki Kataisen johdolla meillä on mahdollisuus jatkaa samalla vastuullisella tiellä. Totuuden puhumisen, avoimuuden ja tekemisen tiellä. Meillä on nyt mahdollisuus onnistua tässä ilman vahinkoja.

Kokoomus tulee tekemään avoimen ja rehellisen vaalikampanjan. Tulemme julkistamaan tavoitteemme ja linjaamme tahtotilamme kansantajuisesti ja selkeästi. Tulemme kertomaan mikä meille ei käy. Ja ne eivät vain yksinkertaisesti käy.

Tällaisia kynnyskysymyksiä hallitukseen lähtemisellemme ovat mm. se, että emme tule korottamaan työnverotusta. Emmekä lähde hallitukseen joka kohdistaa mahdollisesti tarvittavat leikkaukset kaikista heikoimmassa asemassa oleviin. Ne ovat meille arvovalintoja ja niistä me pidämme kiinni.

Mutta on varmasti myös totta, että ensi kevään eduskuntavaalikampanja tulee saamaan runsaasti myös unelmahöttöä ja populismiä.

Uskon kuitenkin että ihmiset näkevät totuuden ja realismin tämän läpi. Kokoomus tulee tekemään työnsä hyvin yhdessä teidän ja meidän kaikkien kanssa. Hyvällä työllä me tulemme voittamaan ensi kevään eduskuntavaalit ja tulemme nousemaan vaalien kautta jälleen maamme suurimmaksi puolueeksi ja teemme Jyrki Kataisesta maamme pääministerin.

**********

Hyvät ystävät – Teillä on Janakkalassa näyttöä tekemisestä ja voittamisesta.

Janakkalan Kokoomuksen historian ensimmäisissä eduskuntavaaleissa vuonna 1919 kokoomus sai Janakkalasta 650 ääntä. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa tuo äänipotti tuplaantui, ja ääniä annettiin Kokoomukselle 1364.

Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa Kokoomus nousi täällä tärkeimmäksi puolueeksi. Te nousitte tasoihin keskustan kanssa, ottaen kolme lisäpaikkaa (nyt 10 paikkaa) ja lisäten kannatustanne peräti 5,5 % (Kannatus 21,8%). Keskustan nyt jatkunut alavireinen kehitys näkyi myös täällä.

Ja myös SDP menetti neljä paikkaa.

Kokoomus on Janakkalassa ainoa suuri puolue, joka nosti kannatustaan viime vaaleissa. Janakkalan Kokoomuksen kannatus on ollut alle 20 % koko 90-luvun ajan ja 2000-luvun alun. Viime vaaleissa suunta kuitenkin muuttui radikaalisti. Hienoa työtä siis.

***********

Alussa totesin, että aika on muuttunut. Ajat ovat muuttuneet, mutta yksi on säilynyt. Mikä se on.

Se on kokoomuslaiset arvot. Juuri arvojemme takia meitä on kannatettu läpi vuosikymmenten. Juuri arvojemme takia meihin on luotettu ja meitä on arvostettu.

Ja juuri arvoistamme olemme politiikkaamme tehneet niin valtakunnan tasolla kuin kunnissakin. Emme ole lähteneet yhden väestöryhmän edunajajaksi ja äänitorveksi. Emme ole käpertyneet yhteen ammattikuntaan. Me olemme halunneet olla arvoista nouseva kansanliike. Ja sanon, että tänä päivänä ei tällaista toista ole.

Hyvät ystävät – kokoomuslaiset – ilman teitä ei olisi kokoomusta.

Ja meitä kaikkia yhdistää arvot. Samat vahvat arvot.

Kokoomuksella on arvot. Sen vuoksi Kokoomuksella on myös johdonmukainen linja.

Kokoomuksen aatteessa yhdistyvät vapaus, vastuu ja demokratia, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen.

Ja arvojen pohjalta rakennetaan yhteiskuntaa, joka ottaa jokaisen ihmisen huomioon.

Sillä näillä arvoilla on kysyntää, näitä arvoja tarvitaan ja näitä on ilo edustaa!

Kommentit