Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus palauttaa jalkaväkimiinat osaksi Suomen puolustusta.
Se on iso uutinen ja merkittävä päätös. Historiallinenkin. Meidän pitkäaikainen tavoite toteutuu ja aikanaan tehty virhe korjataan. Niinkin politiikassa pitää osata ja uskaltaa tehdä. Tämän päivän maailmassa, epävakaan ja arvaamattoman diktatuurin naapurissa, maamme ja suomalaisten turvallisuuden maksimoimiseen, mutta myös ihan varmistamiseen tarvitaan myös jalkaväkimiinat.
Pääministeri Petteri Orpon hallitus on siis tarttunut toimeen Venäjän uhkaan vastaamiseksi entistäkin määrätietoisemmin. Käynnistämme nyt lainvalmistelut jalkaväkimiinatkieltävän Ottawan sopimuksen irtisanomiseksi. Tavoite aikataulu on niin, että eduskunnassa asian pitäisi olla käsittelyssä kesäkuun ensimmäisinä päivinä ja päätös suuressa salissa tehtäisiin näin kesäkuun lopussa. Tällä aikataululla irtaantuisimme Ottawan sopimuksen säädösten mukaisesti siitä kuuden kuukauden irtisanomisajan päätyttyä vuodenvaihteessa 2025-2026. Nyt tehty päätöksemme perustuu puolustushallinnon puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok) toimeksiannosta ja ulkoministeriön tekemiin arvioihin.
Irtaantumisprosessi lähti liikkeelle siis viime kesänä, kun puolustusministeri Antti Häkkänen käynnisti puolustushallinnossa selvityksen jalkaväkimiinojen mahdollisesta roolista Suomen nykyisessä turvallisuusympäristössä muun muassa Ukrainan sodan oppien valossa. Tarvittavat selvitystyöt saatiin maaliskuun lopulla valmiiksi, ja hallitus pääsi näin tekemään poliittista kokonaisarviota.
Meille kokoomuksessa asia oli selvä jo aiemmin. Kokoomus on puoluekokouspäätöksellä kannattanut Ottawan sopimuksesta irtautumista vuodesta 2014 lähtien. Nyt tehty linjaus prosessista sopimuksen irtisanomiseksi toteuttaa puolueen pitkäaikaisen tavoitteen. Kokoomus katsoo, että Suomen ei aggressiivisen Venäjän naapurimaana pidä itse rajoittaa itseltään puolustukseen hyvin soveltuvien aseiden valikoimaa. Kannatamme maallemme mahdollisimman vahvaa puolustuskykyä. Ja sen eteen olemme valmiita tekemään kaiken mahdollisen.
Haluan nyt tässäkin todeta, että maahamme ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa, mutta muuttunut turvallisuusympäristö edellyttää meiltä toimia puolustuksen vahvistamiseksi. Vahvistamme siis puolustustamme uhkaperusteisesti ja tarvelähtöisesti.
Suomi on ollut Ottawan sopimuksen osapuoli vuodesta 2012. Tästä vain kahden vuoden päästä Venäjä aloitti valloitustoimensa Euroopassa. Ensin Venäjä valtasi Ukrainalle kuuluvan Krimin ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Vuonna 2022 sota laajeni täysimittaiseksi hyökkäyssodaksi ja minkä oppeja olemme nyt ammentaneet tässäkin. Tilanne Ukrainassa on seurattu siis samaan aikaan, kun olemme tukeneet maata rahallisesti ja myös puolustusmateriaalilla taistelussa vapaudestaan. Ukrainan tapahtumien oppeja on siis ammennettu ja viimeisen vuoden tapahtumat ja Venäjän toiminta veivät tilanteen siihen, että jalkaväkimiinat tarvitsemme mukaan yhdeksi lukoksi.
Turvallisuusympäristömme on siis Venäjän toimesta heikentynyt perustavanlaatuisesti ja pitkäkestoisesti. Venäjä ei ole Ottawan sopimuksen osapuoli ja se on käyttänyt jalkaväkimiinoja hyökkäyssodassaan Ukrainaa vastaan. Naton jäsenenä meidän yksi keskeinen tehtävä on oman maamme puolustamisen rinnalla puolustaa myös liittokunnan Venäjän vastaista rajaa. Jalkaväkimiinat täydentävät Puolustusvoimiemme suorituskykyjä ja vahvistavat maanpuolustuskykyä ja maamme turvallisuutta. Nyt päätetty Ottawan sopimuksen irtautuminen antaa maallemme mahdollisuuden varautua entistäkin monipuolisemmin turvallisuusympäristön muutoksiin. Jalkaväkimiinat auttavat säästämään puolustustaistelussa omien sotilaiden henkiä ja hidastavat hyökkääjän liikettä merkittävästi.
Muutama huomio vielä nyt tehdystä selvityksestä. Siinä on siis huomioitu myös opit Venäjän toimintamenetelmistä Ukrainan sodassa, sodankuva, kotimainen tuotantokyky sekä kansainväliset hankintamahdollisuudet ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden asettamat velvoitteet puolustukselle, mukaan lukien Suomea koskevat asevalvontasopimukset. Puolustusvoimien laatiman sotilaallisen selvityksen lisäksi puolustusministeriössä on laadittu aiheesta puolustuspoliittinen analyysi.
Puolustushallinnon näkemyksen mukaan jalkaväkimiinat soveltuvat hyvin Suomen puolustamiseen. Jalkaväkimiinojen avulla hyökkääjän etenemistä pystytään hidastamaan ja vähentämään puolustustaistelussa omia tappioita. Jalkaväkimiinat ovat teknisesti yksinkertaisia ja soveltuvat sen takia hyvin asevelvollisuusjärjestelmässä koulutettaviksi ja käytettäviksi. Lisäksi niitä on mahdollista tuottaa tarvittaessa nopeasti suuria määriä kotimaassa.
Sodankuva on muutoksessa, mutta sen perinteiset lainalaisuudet ovat säilyneet. Aiemmin arvioitiin, että teknologian kehitys vähentäisi jalkaväen merkitystä. Venäjän jalkaväen merkittävä ja perinteinen rooli maaston hallussapitäjänä ja valtaajana on kuitenkin säilynyt. Suhteessa tähän jalkaväkimiina on yksinkertainen ja kustannustehokas ase, jolla olisi mahdollista täydentää Puolustusvoimien suorituskykyä. Jalkaväkimiinoilla on useita käyttötarkoituksia, eikä niiden suorituskykyä voida täysimääräisesti korvata muilla järjestelmillä.
Totean nyt vielä senkin täällä, että maamme itärajalla on edelleen ja eron astuttua voimaankin turvallista kulkea ilman pelkoa jalkaväkimiinoista. Sotatilanteessa jalkaväkimiinoja voimme siis jatkossa käyttää. Tällöinkin jalkaväkimiinojen käyttö perustuu meillä huolelliseen suunnitteluun, asentamiseen ja dokumentointiin, vaarallisten alueiden merkintää ja valvontaa ja sodan jälkeen miinojen huolelliseen raivaamiseen. Suomalaiseen miinojen käyttötapaan ei kuulu niiden ”kylväminen” sattumanvaraisesti ympäriinsä. Olemme siis aina ollut vastuullinen miinoittaja ja olemme sellainen jatkossakin jos Venäjä maahamme hyökkäisi.
Puolustusvoimat ei siis asenna miinoja normaalioloissa. Ja totean nyt vielä tässäkin, että maamme sitoutuu jatkossakin kansainvälisiin velvoitteisiin miinojen vastuullisesta käytöstä ja globaaliin työhön miinojen haittojen vähentämiseksi. Tästä esimerkkinä on Suomen osallistuminen Liettuan johtamaan Ukrainan miinanraivauskoalitioon. Suomi puolustaa kansainvälistä sääntöpohjaista järjestelmää, kansainvälistä oikeutta ja kansainvälistä humanitaarista oikeutta.
Pääministeri Petteri Orpon hallituksen kaikki puolueet: Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja Kristillisdemokraatit kannattavat Ottawan sopimuksesta irtaantumista. Eduskunnan täysistunto äänestää asiasta yksinkertaisella äänten enemmistöllä eli hallituspuolueiden tuki irtaantumiselle riittää. Toki toivomme, että oppositiopuolueistakin maamme turvallisuuden takaamiselle saadaan tukea, mutta irtaantuminen sopimuksesta ei tätä kuitenkaan edellytä. Meidän tehtävämme on kuitenkin varmistaa maamme koskemattomuus ja itsenäisyys sekä vapaus ja sen tehtävän hoidamme päättyy vasemmisto-oppositio sitten asiassa mihin tahansa ratkaisuun.
Ottawan sopimuksen irtisanominen valmistellaan nyt ulkoministeriön johdolla. Lausuntokierroksen jälkeen valtioneuvoston yleisistunto hyväksyy hallituksen esityksen, joka annetaan eduskunnalle kesäkuun alussa. Eduskunnan valiokuntakäsittelyn mm. puolustusvaliokunnan ja uav:n käsittelyn jälkeen eduskunnan täysistunto äänestää asiasta. Tämän jälkeen laaditaan eduskunnan vastaus. Valtiosopimuksen irtisanomisesta päättää valtioneuvoston ratkaisuehdotuksesta tasavallan presidentti. Tämän prosessin kautta, kun Suomi on päättänyt asiasta, Suomi toimittaa irtisanomiskirjan sopimuksen tallettajana toimivalle YK:n pääsihteerille. Irtisanomiskirjassa annetaan tyhjentävä selvitys irtisanomisen syistä muille sopimuspuolille, tallettajalle ja YK:n turvallisuusneuvostolle. Irtisanominen tulee voimaan kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun YK:n pääsihteeri on vastaanottanut irtisanomiskirjan.
Sillä kallehin on vapaus.
….
Sunnuntai ja 6. huhtikuuta. Aikainen herätys tänäänkin. Pitkä kampanjapäivä eilen ja samanlainen tänäänkin. Luvassa hieman erilaisiakin tilaisuuksia, kun pääsen mukana vaalien lastentapahtumaan ja myös Kyyniönlahden Kotatulille. Iltapäivällä lupasin vielä mennä kuuluttamaan Forssaan ringetten SM-turnauksen mitalipelit. Kaikkea sitä saadaan päivään mahtumaan.
Mennään!
….
Kello 22.44 ja kotona. Pitkä viikko alkaa olla niin sanotusti valmis. Tänään monta kampanjatilaisuutta ja kävin vielä talkoilemassa Forssassa ringeten C:n SM:n finaalien kuulutukset. Hauska kokemus ja hieno päivä muutenkin. Palailen huomenna vähän näihin tunnelmiin. Nyt laitan silmät kiinni.