Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallace lupasi taata Suomen koskemattomuuden – Ei ole mitään harmaata aikaa, vaan on vain sinistyvä Nato-tie

Blogi, perjantaina 06.05.2022

Suomessa on kyselty, että mitä voisi tapahtua aikana, kun maamme Nato-hakemus on ratifioitavan 30 Nato-maan parlamenteissä. On haluttu puhua jonkinlaisesta harmaasta ajasta. Ja kerrottu toinen toistaan hurjempia uhkakuvia. Pitäisi ymmärtää, että ei ole mitään harmaata aikaa. Sellaista ei ole ollut meidän osalta 90-luvun ratkaisujen jälkeen ja nyt olemme jo Nato-tiellä mikä ei ole todellakaan ole mikään harmaa sekään.

Repäisy Ilta-Sanomien uutisesta

Selvimmin tilanteemme paalutti Niinisalossa Arrow-harjoitukseen osallistunut Britannian puolustusministeri Ben Wallace. Wallace totesi, että Iso-Britannia ja brittijoukot tulevat Suomen avuksi, jos Venäjä koskaan – siis koskaan – hyökkää Suomeen. Tämän lupauksen perustana on vuosi 2017, jolloin liityimme mukaan Britannia johtamiin kymmen eri maan JEF-puolustusyhteistyöhön. Nyt Wallace käytännössä kertoi julki ydinasevaltansa turvallisuuslupauksen maallemme.

Wallace totesi:

”Teemme kaikkemme tällaisessa tilanteessa. Olemme sitoutuneet Pohjois-Euroopan turvallisuuteen. Seisomme kumppaneidemme rinnalla ja pidämme arvoistamme kiinni.”

Myös Yhdysvallat, Saksa ja Ranska ovat luvanneet maallemme sotilaallista tukea jo Nato-prosessin aikana. Ruotsin ulkoministeri Ann Linde on kertonut oman maansa osalta vastaavaa. He ovat puhuneet Yhdysvaltain antamasta turvavakuutuksesta Nato-ratifioinnin ajaksi. Samoista lupauksista ja sopimuksista siis kyse Suomenlahden molemmille puolin. Turvavakuutus on toki eri asia kuin Naton viidennen artiklan jäsenyyden myötä tuoma turvatakuu, mutta samaa sukua. Yksityiskohtiin ei tässä voi mennä, mutta niin Suomella kuin Ruotsillakin on useamman Nato-maan sitoutuminen turvana.

Ei ole siis harmaata aikaa vaan sinistyvä tie kohti Natoa. Ja sitä tietä on turvallinen kulkea ja en usko, että tie tulee olemaan kovin pitkäkään. Toivottavasti ratifointivaihe vie vain muutamia kuukausia ja Yhdysvaltain ratkaisu saataisiin jo kesän aikana.

Ja oma arvioni on, että Venäjä kyllä tulee reagoimaan maittemme Nato-prosessin aikana. Mutta reagointi ei tule pitämään sisällään sotilaallisia aggressioita tai provokaatioita. Uskon, että Venäjällä on nähty ja ymmärretty maittemme suunta ja päätös on paljon aiemmin. Ja he myös ymmärtävät sen, että heidän omat toimet johtivat tilanteen nopeaan etenemiseen.

Tänään aamusta montussa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kuuleminen puolustusvaliokunnan kanssa. Sen perään jatkoimme jo oman lausuntomme valmistelua Natosta ja turvallisuusselonteosta. Ja perään samat aiheet talouden näkökulmasta pöydällä meillä valtiovarainvaliokunnassa.

 

 

 

 

Kommentit