International Day of the Girl Child! – Jotta jokaisella olisi oikeus hyvään elämään!

Blogi, tiistaina 11.10.2016

Kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä tulee joka vuosi äidiksi. Tänään vietetään tämän huolen esille nostamiseksi, mutta myös siksi, että kaikilla maailman tytöillä olisi oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan: koulutuksestaan, parisuhteestaan ja äitiydestään, kansainvälistä tyttöjen päivää. Lapsiäitien kohdalla tämä kaikki ei kuitenkaan toteudu – ja tähän haluamme muutoksen.

img_0034

Lähde: Kansainvälisen Tyttöjen Päivän nettisivut

Tänään aamun aloitin Sanomatalolla Tyttöjen Päivän aamupalalla. Kampanja huipentuu siis tänään kansainväliseen tyttöjen päivään 11.10.2016 ja tänään haluamme muistuttaa tyttöjen kohtaamasta syrjinnästä mutta myös juhlia maailman tyttöjen voimaa ja mahdollisuuksia.

Joka vuosi siis kaksi miljoonaa nuorta tyttöä tulee äidiksi. Se tarkoittaa 5 500 tyttöä joka päivä. Lapsiavioliitot ovat monen tytön kohtalona ja moni alle 15-vuotiaista tytöistä tulee raskaaksi hyväksikäytön ja väkivallan seurauksena. Ympäri maailmaa nytkin tapahtuvat konfliktit ja katastrofit lisäävät tyttöjen riskiä tulla raskaaksi, koska turvattomat olot lisäävät lapsiavioliittoja, väkivaltaa ja raiskauksia. Nämä nuoret tytöt ovat vielä suurimmassa riskissä kärsiä raskauden ja synnytyksen aikaisista komplikaatioista ja kuolla niihin. Myös vauvan selviytyminen on usein uhattuna. Ja vaikka lapsiäidit ja vauvat selviäisivätkin synnytyksestä, nuoret synnyttäjät kärsivät usein vakavista terveysongelmista, kuten repeämistä. Samalla he menettävät lapsuutensa ja jäävät usein vaille koulutusta ja valinnanvaraa tulevaisuutensa suhteen.

Vuonna 2011 YK:n yleiskokouksen julistus loi tämän siis vielä varsin uuden YK-teemapäivän. Päivä tukee kaikkia maailman tyttöjä: heidän oikeuksiaan, heidän kohtaamiaan haasteita ympäri maailmaa ja perusteltuja vaatimuksia luoda heille mahdollisuudet elää ilman syrjintää ja väkivaltaa, täysarvoisina yhteisöidemme jäseninä. Tyttöjen päivänä 11. lokakuuta on syytä edistää tyttöjen osallistumismahdollisuuksia parantavia kampanjoita ja ideoita, esimerkiksi tukemalla heidän koulutustaan ja vaatimalla heille elämä ilman syrjäyttäviä ennakkoluuloja ja lasikattoja, olivat heidän lähtökohtansa sitten mitkä tahansa.

Minä olen mukana. Ja haastan sinutkin mukaan!

….

Kello 13.24 ja tänään takana jo puolustusvaliokunnan ja valtiovarainvaliokunnan kokoukset sekä Liikuntaneuvoston puheenjohtajiston palaveri. Nyt vielä hetki aikaa työhuoneessa ennen täysistuntoa ja sen jälkeen vielä Kokoomuksen Asunto- ja maankäyttöohjelmaryhmän kokousta vetämään.

Kello 20.27 ja kotona. Tänään mielenkiintoinen avaus siis raporttimme parissa. Valmistelemme hieman uutta ja mukava päästä vetämään isoa työtä. Uskoisin, että lopputulos tulee aiheuttamaan hyvää pöhinää ja keskustelua ja toivottavasti toimenpiteiden kautta sitten myös uutta työtä ja kasvuakin.

Tänään esitin myös sitä, että eduskunta kutsuisi tuoree Nobel-voittajan Martti Ahtisaaren tapaan pitämään esitelmän eduskunnan täysistuntoon. Vielä en tähän vastausta saanut, mutta toivottavasti pian saan sillä uskoisin Bengt Holmströmillä olevan runsaastikin annettavaa meistä kaikille isojen ja pienempienkin talouskysymysten ääressä. Katsotaan saako esitykseni myötätuulta purjeisiinsa.

Huomenna aikainen aamu ja keskiviikon tapaan tiukka kokousrumba ja iltapäivällä vielä RAY:n puheenjohtajisto ja sen jälkeen Tero Saarinen Companyn 20-vuotisjuhlanäytökseen vieraaksi. Huomiseen.

Kommentit