Siellä kaikilla oli niin mukavaa, oli hauska saada olla mukana.
Kyllä, tänään vietimme Linnanmäen Puuvuoristoradan 70-vuotispäiviä. Puuvuoristorata on siis vain vuoden itse huvipuistoa nuorempi. Ensimmäiset vauhdikkaat kyydit puinen ja sille Linnanmäelle aidoimmillaan tuoksuva vuoristorata antoi 13.7 vuonna 1951 ja matkat jatkuvat. Tänäänkin vuoristorata tarjosi parhaat kiljaisut ja ottavimmat hetket vatsanpohjissa. Ja onhan puuvuoristorata todellakin klassikko ja mm. yhdysvaltalainen vuoristoratajärjestö ACE eli American Coaster Enthusiasts julisti sen virallisestikin klassikkoradaksi kaikkiaan 33 legendaarisen vuoristoradan joukkoon. Vaatimukset täyttää vain yksitoista rataa Euroopassa ja 33 rataa maailmassa. Klassikkoradan täytyy olla siis puurakenteinen, vaunujen turvapuomi pitää olla yksiosainen ja yhteinen molemmille matkustajille sekä vain yhteen asentoon lukittuva, kuppi-istuimia tai istuimien välisiä jakajia liukumisen estämiseksi ei saa olla ja matkustajien pitää saada vapaasti valita paikkansa vaunuissa. Tämän kaiken meille tarjoaa Linnanmäen Puuvuoristorata.
70. juhlavuoden kunniaksi Puuvuoristoradan julkisivu ja mm. kyltit uudistettiin nyt vanhaa tyyliä kunnioittaen. Vanha vuoristorata on kestänyt hyvin aikaa. Se maksoi aikanaan 48 miljoonaa markkaa, mikä tarkoittaa nykyrahaksi muutettuna noin 1,5 miljoonaa euroa. Linnanmäen vuoristoradan esikuvana pidettiin Kööpenhaminan Tivolin vuoristorataa. Tanskalaisen Bakkenin Rutchebanen-vuoristoradan piirustusten mukaan Linnanmäen puujättiläinen tehtiinkin, mutta siis todellakin niin, että pituutta esikuvaansa verrattuna lisättiin reilulla sadalla metrillä ja myös korkeutta tehtiin enemmän. Avautuessaan 13.7.1951 Linnanmäne Vuoristorata olikin pohjoismaiden suurin. Ja tulihan laiteesta uuden huvipuiston suosituin ja samalla hurjin. Itseasiassa jopa niin hurjana sitä pidettiin, että vuoristoradan valmistuttua sen jarrumestareilta vaadittiin hävittäjälentäjän koulutus.
Ihan hauska kuriositeetti on sekin, että puuvuoristoradan käyttöiäksi aikanaan arvioitiin noin 15 vuotta. Alkujaan oletettiin nimittäin, että rata kestäisi käytössä korkeintaan muutaman vuoden, mutta jatkuvalla kunnostuksella ja puuosien uudistamisella rata on toiminnassa tänäkin päivänä. Vuoristoradan kaikki puuosat onkin uusittu historian aikana kaikkiaan jo viisi kertaa ja vanhimpia puuosia vaihdetaan uusiin jatkuvasti. Mutta sen sijaan Vuoristoradan junissa on edelleen alkuperäiset tammirungot 50-luvulta. Nyt vanhus vietti vetreänä ja ketteränä 70-vuotispäiviään. Ja kuuluu muuten siinäkin mielessä klassikkoihin maailmassa, että jokaisessa vaunussa on edelleen se jarrumies tai tästä vuodesta lähtien jarrumestari kyydissä. Käytännössä tänä päivänä yleensä huvipuistoissa vuoristoratojen jarruhommia hoidetaan automaattisilla jarruilla. Vain seitsemässä vuorisroradassa koko maailmassa pääsee enää nauttimaan jarrumestarin otteista.
Edelleen puuvuoristorata on Lintsin suosituin laite. Vain hetkeksi se menetti tämän tittelin Enterpriselle, mutta vain hetkeksi. Joka kesä Vuoristorata kierretään noin 47 000 kertaa.
Ja ne tärkeimmät vuoristoratafaktat vielä: Kesto 135 s, Pituus 960 m, Nopeus ~60 km/h, Korkeus 24 m ja junia 4 kpl, 22 matkustajaa/juna ja junia käytetään asiakasmäärien mukaan, yleensä käytössä on kolme junaa. Kokonaiskapasiteetti näin ollen 1500.
Ja meillä todella olikin niin mukanaa!
Kiitos taas. Hauska päivä hulluttelun ja huvittelun parissa Helsingissä Linnanmäellä.