Hyvää suomalaista ruokaa.

Blogi, perjantaina 18.05.2012

Tänään aamusta varhain Ylelle Ilmalaan. Ylen Ykkösaamussa tänään jälleen keskustelussa suomalainen ruokakauppa ja sen keskittyminen kahdelle kauppaketjulle. S-ryhmä ja Kesko hallinnoivat kauppaa jo yli 80 prosenttisesti ja se näkyy monessa. Sitten huolena tottakai ruuan hinta ja myös se, että enää ei tahdo tietää mitä suuhunsa laittaa. Siis oma tavoitteeni on, että ruuan alkuperämerkinnät saataisiin yhä selvemmiksi ja yksiselitteisiksi ja ennen muuta pakollisiksi. Olisi tärkeää, että tietäisimme mistä ruokamme ja sen raaka-aineet tulevat. Se osaltaan auttaisi tekemään haluamiamme valintoja ja vaikuttamaan tätä kauppa kauppaan. Nyt usein kaupassa tuntee itsensä huijatuksi tai viimeistään kotona kun paketteihin tarkemmin tutustuu.

No onneksi on sellaisiakin edelläkävijöitä kuin Atria. Heillä aina Atria-tuotemerkin tuotteet tehty suomalaisesta lihasta. Siis takuuvarma juttu. Samanlainen edelläkävijä on minusta ollut Snellman, joka on osoittanut, että ei hyvään ruokaan tarvitse laittaa kaiken maailman maunvahvistimia ja muita. Ja muut ovat seuranneet perässä ja ilman E- ja muita koodejakin pärjätty. Hyvää ruokaa.

Ja sitten aivan oma iso asiansa on suomalainen lähiruoka. Sen puolestapuhuja ja lähettiläs minä mielelläni olen. Yksi hyvä juttu lähiruokapiirit, suoramyyntitilat ja myös omat lähiruuan tiskit lähikaupoissa. Niitä kun vain saisi lisää. Työtä siis riittää.

Mutta kohta Ylellä Ykkösaamun vieraana radiossa.

Kello 13.45 ja juuri Riihimäen kautta Lopelle. Tänään siis puhuttu paljon suomalaisesta ruuasta ja ruuan hinnasta Suomessa. Aamun Ykkösaamussa kyllä hämmästytti kun tietokirjailijana esitelty Ylen entinen toimittaja kertoi keskustelussa aivan sellaisia asioita jotka eivät pidä paikkaansa. Hänen tulokulmansa olikin se, että kun poliitikot eivät tee mitään asian eteen ja eihän siihen tulokulmaan sovi se, että olemme tehneet ja paljon. Esimerkiksi HOK Elanto joutui luopumaan edustajiston henkilökuntaeduista. Toimittaja tänään keskustelussa maalaili kuinka hallinto saa ruuan ja autot ja kaiken kauheilla alennuksilla. Uusi edustajisto eikä enään vanhakaan ole saanut tällaisia etuja. Hallitus toki saa, mutta sekin vain samat edut kuin kaupan henkilökunta. Olisi ollut mukava, että tästäkin asiasta olisi kerrottu tilanteen nykytilanne eikä tilannetta joskus ennen. Toinen oli se, että emme ole tehneet mitään suuurten supermarkettien hillitsemiseksi. Jos joku väittää tuollaista viime hallituskauden jälkeen niin täytyy kysyä että eikö tällainen henkilö ole lainkaan seurannut esimerkiksi sitä mitä edellisen hallituksen asuntoministeri Jan Vapaavuori teki. Hän nimenomaan tarkensi, että maakuntakaavoja tehtäessä pitää lakia noudattaa ja puuttui ylisuurien automarkettien tekoon keskelle ei mitään. Siis tavoitteena nimenomaan eheyttää yhdyskuntarakennetta ja rakentaa sellaista yhteiskuntaa jossa ei omalla autolla tarvitsisi jopa kaupungeissa mennä kauppaan. Laiva kääntyi, mutta toki hitaasti.

Nyt nykyinen hallitus on laittanut työnalle myös toimenpiteet kaupankeskittymisen ja kilpailun lisäämiseksi ja myös merkittävän lähiruoka ja luomuohjelman. Tavoitteena nimenomaan tukea ja nostaa esille hyvää suomalaista ruokaa.

Mutta en tähän asiaan sen syvemmälle nyt mene. Totean vain itse, että itse olisin edelleen valmis vaatimaan kauppaketjujen jokaiselta yksiköltä, eli erilliseltä kaupalta, itsenäistä menestymistä kauppiashengessä. Nythän osuuskauppa kasvaa huikeaa vauhtia ja siivoaa kilpailun kylistä pois polkemalla hinnat alas hetkeksi tappiollisilla kaupoilla. Siinä ei kuulkaa yksityinen M-kauppias kauaa kyydissä pysy kun jättimarkettien voitoilla myydään kylä-Salessa ruokaa tappiolla ja välittämättä hävikistä ja muusta. Minusta olisi reilua, että jokainen kauppa toimisi Yhdysvaltain tapaan itsenäisenä yksikkönä ja joutuisi näin aidosti kilpailemaan terveellä tavalla omasta kauppaosuudestaan. Olen myös valmis puuttumaan ruoan hintamainontaan. Katsokaapa lehtiä Euroopassa. Näettekö missään muualla tällaisia ruokamainoksia kuin Suomessa? Ette näe ja tämä lysti maksaa 150 miljoonaa vuodessa ja se tietenkin laitetaan ruoan hintaan.

Ja sitten vielä pitäisi selvittää kaupan sääntelyn vaikutus ruuanhintaan ja kilpailuun sekä myös vastikkeettomien kynnysrahojen ja takaisinostovelvoitteiden merkitys. Ja ottaisin myös mielelläni Irlannin tapaan meilläkin käyttöön ns. hyvän kauppatavan kriteerit.

Eli onhan näitä keinoja ja suurimpana tietenkin vaikuttajina me asiakkaat. Päätetään me yhdessä, että ostamme vain hyvää ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. Päätetään, että ostamme suomalaista ruokaa ja lihaa. Ja vaaditaan ainakin, että ostamassamme tuotteessa selkeästi kerrotaan mistä liha on tullut. Se olisi oikeus ja kohtuus tietää aina yleensäkin ruokaa ostaessamme. Vaaditaan siis tietoa siitä mitä suuhun laitamme ja näin myös aitoja mahdollisuuksia vaikuttaa siihen mitä haluamme ostaa.

Tätä noudatin eilen Verkatehtaallakin. Kysyin, että onhan kana suomalaista ja olihan se. Samaa tänään Riihimäellä Bodrumissa. Kysyin lihan alkuperästä ja sen oikeastaan tiesinkin. Sükrü Özgün tekee kebabin itse ja käyttää vain suomalaista Atrian lihaa. Ja Atriahan on se varmin merkki. Siis aina kun paketissa lukee Atria niin voimme olla varmoja, että liha on suomalaista. Hyvä takuu ja sellaista takuuta ja selkeyttä ja reiluutta odottaisi myös muilta toimijoilta. Vaaditaan hei sellaista.

Mutta nyt vapaapäivä kotona. Kävin vain lyhyesti esittelemässä eduskuntaa tänään Nummen koulun oppilaille Hämeenlinnasta. Entinen opiskelukaverini ja ystäväni Jan Överlund toi kollegansa kanssa koulun kuudesluokkalaiset vierailulle ja täytyy sanoa, että olipa fiksua ja reipasta sakkia. Mukavat luokat ja jälleen tuli ihan haikea mieli opettaja-aikojani muistellen. Kevätretket niin mahtavia.

Mutta nyt mä nautin keväästä ja vapaapäivästä. Parasta.

Illalla kävin talkoilemassa ja auttamassa yhtä kylämme vanhaa rouvaa huutokaupanpidossa. Saimme aikamoisen määrän vanhaa tavaraa taas myytyä ja yhden riihen nurkkia siivottua. Tällaisena toukokuun iltana se muuten aikalailla hauskaa hommaa ja huutokaupoissa aina hyvä tunnelma. Tänään siis jälleen heiluttelin puheenjohtajani nuijaa meklarin ominaisuudessa ja ihan hyvin tuloksin. Kiitos kaikille.

Mutta nyt kaunis ilta Lopella. Huomenna sitten eduskuntavaalien johtoryhmän ja tiimiläisporukan kanssa perinteiselle kevätretkelle Tallinnaan.

Kommentit