Hyvää Kansanvallan päivää – Tänään tasan 100 vuotta siitä, kun Suomesta tuli tasavalta

Blogi, keskiviikkona 17.07.2019

Mannerheim vahvisti Suomen hallitusmuodon valtioneuvoston istunnossa 17.7.1919. Tästä syystä 17. heinäkuuta tunnetaan Kansanvallan päivänä. Tänään siis tuosta hetkestä tasan 100 vuotta! Onnea vapaa ja itsenäinen ja ennen muuta kansanvaltainen isänmaa.

Mannerheimin johdolla hyväksyttiin Suomen valtiomuodoksi tasavalta 17.7.1919.

Suomen pitkät historialliset perinteet, vuonna 1906 säädetty yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ja vuonna 1907 valittu yksikamarinen eduskunta, kunnallinen päätöksenteko ja kansalaisten yleisten oikeuksien kehittäminen pohjustivat kaikki vuoden 1919 hallitusmuodon säätämistä Hallitusmuoto astui voimaan 17. heinäkuuta 1919, ja se oli itsenäisen Suomen ensimmäinen perustuslaki.

Itseasiassa tasavaltainen hallitusmuoto oli Euroopassa ja yleensä maailmassakin vielä 1900-luvun alkupuolella harvinainen valtiomuoto. Useimmat valtiot olivat tuolloin Euroopassa vielä monarkioita. Suomessakin päätöstä tasavaltaisesta hallitusmuodosta edelsi lähes kahden vuoden jakso, jolloin itsenäistyneen valtion korkeimman vallan haltijuus siirtyi eri valtiovallan toimijoiden välillä, ja eduskunta käsitteli useaan otteeseen erilaisia vaihtoehtoja. Taisi olla viides äänestys vasta missä eduskunta lopullisesti Suomen tasavaltalaisuuden päätti. Myös perustuslailliseen monarkiaan perustuvasta valtiomuodostakin tehtiin päätös, mutta tämä päätös raukesi vuoden 1918 lopussa.

Suomen hallitusmuoto 1919 rakentajana pidetään valtiomies K. J. Ståhlbergiä, joka jo vuonna 1917 ehdotti 17.7.1919 vahvistetun hallitusmuodon kaltaista vaihtoehtoa.

Kello 22.37 ja Loppijärven rannalla. Tänään hyvät ystävät illalla Hämeenlinnasta visiitillä Pekkalassa ja vielä sitten paljun kautta kohti yötä.

Antoisa päivä muutenkin. Ensin yksi lehtihaastattelu pitkittyvistä aseenostoluvista ja aselupakäytänteiden sujuvoittamisesta ja sitten oli mukava istua rauhassa ja jutella yhden entisen koulumme oppilaan kanssa. Hän lähti jo ennen täysi-ikäisyyttä rohkeasti maailmalle, luki itsensä toisella puolella maapalloa lopulta maisteriksi ja tänään tekee arvokasta työtä maailmalla seuraavaksi taas Afrikan mantereella nyt YK:n palveluksessa. Puhuttiin myös kansanvallasta ja siitä miten osassa maita siihen vasta opetellaan. Vaihtelevin askelin.

Lopulta se menee aina niin, että entinen opettaja oppii entiseltä oppilaalta. Niin tänäänkin. Ja hyvää oli myös Tallicafen pizza.

Hienoja hetkiä.

Tervakosken Tallicafe! Kannattaa joka kesä ehdottomasti poiketa kerran tai vaikka useamminkin. Jos ei teille ole tuttu paikka niin käykää ihmeessä. Hyvää oli tänäänkin!

Kommentit