Hyvää kansainvälistä demokratian päivää – Hallitus vahvistaa lähidemokratiaa historiallisella tavalla

Blogi, sunnuntaina 15.09.2024

Demokratia.

Kansanvalta.

Se on peruskivi mille koko järjestelmämme on luotu. Vaaleilla suomalaiset saavat eri tasoilla ja säännöllisesti päättää mitä tehdään ja kenen toimesta. Vaalit ovatkin kansanvallan juhlapäiviä.

YK:n yleiskokous julisti vuonna 2007 syyskuun 15. päivän kansainväliseksi demokratiapäiväksi. Päivän tarkoitus on muistuttaa päättäjiä ja ja myös meistän ihan jokaista yksittäistä ihmistä demokratian tärkeydestä.

Vaikka meillä Suomessa demokratia on vahvalla perustalla ja sitä myös vahvistetaan koko ajan myös arjessa, niin maailmassa demokratian tila on uhatumpi kuin ehkä koskaan? Suomessa hyvä esimerkki demokratian vahvistamisesta on nyt päätetty työpaikkojen yhdessä sopimisen malli. Paikallinen sopiminen on lähidemokratiaa parhaimmillaan. Enää ei jostain ylhäältä sanella mitä missäkin ja milläkin työpaikalla pitää tehdä ja mikä on oikein ja hyväksi, vaan jatkossa työpaikoilla maamme perustuslain mukaan jokaisella on oikeus sopia. Tämä historiallinen uudistus tukee yhdistymisvapautta, mutta myös perustavaa laatua olevalla tavalla oikeutta olla yhdistymättä.

Paikallinen sopiminen on siis lähidemokratiaa parhaimmillaan.

Meillä on myös vaalit avoimia ja läpinäkyviä. Päättäjät valitaan pääsääntöisesti neljän vuoden välein niin kuntiin, alueille kuin valtakunnankin tasolle. Perustamme on vakaa ja vahva.

Mutta samaa ei voi sanoa maailman tilanteesta nyt. Ukrainan tilanne on tietenkin laajimmin mielissämme. Siellä toinen valtio – roistovaltio Venäjä – uhkaa ja hyökkään toisen valtion vapautta ja demokratiaa vastaan. Venäjä ei pysty hyväksymään Ukrainan kansan demokratiaa ja itsenäisiä päätöksiä ja nyt se yrittää voimalla murentaa maan ja sen kansan tahdon.

Mutta samaan aikaan eri maissa kansalaisten osallistumisoikeuksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, mutta myös mm. toimittajien työtä haastetaan aiempaa voimallisemmin. Vilpillisistä vaaleista saamme uutisia myös muualta kuin Venäjältä. Venezuelasta ihmiset pakenevat Nicolas Maduron itsevaltaisia otteita. Maduron valtakaudella jopa joka neljäs venezuelalainen, noin 7,7 miljoonaa ihmistä, on paennut maasta mm. väkivaltaa ja poliittista vainoa ulkomaille. YK:n mukaan edelleen toiset noin 7 miljoonaa maan kansalaista elää akuutin humanitäärisen avun tarpeessa. Ja esimerkkejä on paljon muitakin Venäjästä ja Pohjois-Koreasta lähtien Kiinaan, Iraniin jne. Ja onhan Euroopallakin omat ongelmansa.

Me saamme onneksi Suomessa elää vahvassa demokraattisissa yhteiskunnassa, missä valta jakautuu ja jokainen suomalainen voi osallistua poliittiseen päätöksentekoon, jokaisella on halutessaan mahdollisuus ottaa osaa yhteiskunnalliseen toimintaan ja asettua ehdolle vaaleissa. Ne ovat hienoja asioita ja niitä on tärkeää myös meillä vaalia. Itsestään selvyyksinä ei kannata mitään pitää.

Myös sananvapaus on demokratiassa perustavanlaatuinen ihmisoikeus. Sananvapaus on kirjattu ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 19. artiklaan. Tästä huolimatta sanan- ja mielipiteen vapaus kapenee tänäänkin monin paikoin, myös Euroopassa. Siksikin on tärkeää, että ymmärrämme Suomessakin mm. Yleisradion tärkeän roolin, mutta vaalimme ja ylläpidämme myös markkinaehtoisen median elintilaa.

Tänään kun juhlistamme demokratiaa on hyvä alleviivata myös YK:n kestävän kehityksen 16. tavoitetta:

”Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto”.

Tämän tavoitteena on edistää rauhanomaisia yhteiskuntia ja turvata oikeudenmukainen, hyvä hallinto.

Viime vuonna tuli kuluneeksi 75 vuotta YK:n ihmisoikeusjulistuksen hyväksymisestä. Sen kirjausten ja tavoitteiden saavuttamiseksi tulee meistä jokaisen tehdä määrätietoisesti työtä edelleen. Ja sekin työ tulee tehdä…

Yhdessä.

Kello 22.10 ja pyhäpäivä valmis. Tänään vähän ulkoilua, upea muistokonsertti ja myös vähän salibandyakin. Vauhdikas päivä. Huomenna vierailulle Hausjärvelle eli ohjelmaa näyttää tulevakin viikko hyvin pitävän sisällä.

 

 

 

Kommentit