Hyvää Itsenäisyyspäivää! – Vanha c-kasetille tehty jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin haastattelu julki

Blogi, sunnuntaina 06.12.2015

Laatikoitteni kätköistä löysin tässä vanhan c-kasetin. Marskin Majalla sain nuorena poikana tutustua jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothiin ja eräänä kertana teimme tällaisen haastattelun. Haastattelua ei ole aiemmin missään julkaistu eli tänään kiitoksena veteraaneille, lotille ja sota-ajan kokeneille – tämän maan itsenäisyyden pelastaneille – julkaisen vanhan nuoren Timon tekemän haastattelun.

Haastattelun kuvituksena on samoilta ajoilta ottamiani kuvia Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalta. Kuvasin monia kenraalin isännöimiä kevätlounaita – Marskin Lounaita – ja nämä kuvat ovat majan juhlista ja Kenttävartiosisun avajaisista. Kuvissa Ehrnrooth tapaa mm. majan rakentaneita korpisoturiveteraaneja majalla.

Haastattelun aivan lopussa kenraalin tärkeät sanat rakkaalle vaarilleni. Vaarini tuomittiin sodan jälkeen asekätkennästä, mutta todellisuudessa he olivat miehistä parhaita. Vaarini Paavo Heikkilä pyysi tätä silloin Ehrnroothilta erityisesti kysymään. Silmäkulma kostui tänäänkin kun nauhan vuosikymmenien jälkeen kuulin.

Kiitos siis rakkaalle vaarilleni suurista uhrauksista kaikissa sodissamme! Kiitos myös isoäideilleni ja poliisipapalleni ja kaikille sota-aikana eläneille ja ne vuodet kokeneille. Kiitollisena tänäänkin saan astella itsenäisen Suomen Tasavallan presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Tänään rinnassani on ensimmäinen kunniamerkkinikin minkä omistin isovanhemmilleni niin että se muistuttaa minua nyt rakentamaan tätä maata lapsillemme.

Nyt itsenäisyyspäivää viettämään. Lopen Sankarihaudalle ja muillekin haudoille kunniakäynnille ja juhlallisuuksiin. Illalla Presidentinlinnaan.

WP_20151123_19_24_19_Pro

Muutama vanha kuva vaaristani niiltä vuosilta ja hetkiltä kun maamme itsenäisyys oli uhattuna.

WP_20151115_11_06_37_Pro (2) WP_20151123_19_02_43_Pro WP_20151123_19_03_27_Pro WP_20151123_19_03_36_Pro Paavo Heikkilä moottoripyörä harley hevosojalla indian hevosojalla paavo heikkilä

Kommentit