#HupparikansanPuolella – Mä olen hupparikansan kasvatti. Nyt on Valtakunnallinen Nuorisotyön viikko

Blogi, keskiviikkona 01.10.2014

Tämä viikko on siis omistettu nuorisotyölle. Itse olen yksi nuoristyön kasvatti. Kotikuntani Lopen entinen nuorisosihteeri Sisko Keskitalo on vaikuttanut minuun ehkä enemmän kuin kukaan toinen. Aikanaan hän antoi minulle avaimet vanhaan ravintola Paaraan ja uskoi, että teemme nuorten kanssa siitä nuorisotilan. Näin syntyi meidän 15-16-vuotiaiden nuorten itsetekemänä Nuorisotila Paaranluola. Se oli minun juttuni pitkään ja paikka kasvaa ja oppia. Äitinä siellä Sisko. Ja ystävinä ja tekijöinä parhaat kaverini Dece, Jarski, Johanna, Riitta, Janita ja moni muu ja heidän vanhemmistaankin monet. Siskolta sain myös ensimmäisen kesätyöni Lopen kunnan nuoristoimeen ja opit ja hedelmät moneen tulleeseen. Isona vaikuttaja minuun oli myös Junellin Kim joka ensimmäisenä muuten otti mut mukaan moneen ja oma itsenäni. Kiitollinen Kimille.

Samoihin aikoihin hääräsin myös mukana Lopen Seurakunnankin nuorisotyössä. Isosena leireillä ja apuopenakin monen monta leiriä, kesää ja vuotta. Sieltä iso kiitos kuuluu silloiselle Ojalan Minnalle, Tapio Pastilalle alias Paxille, Ilkka-Papille, Aallon Eilalle ja monelle muulle. Ei vähiten Esalle, Pekalle, Rikulle, Lasselle, Decelle, Eevalle, Tainalle, Tanjalle ja Tiinalle. Ja monelle muullekin.

Minusta olisi hyvin voinut tulla myös nuoristyöntekijäkin. Mutta opettaja minusta sitten tuli. Mutta edelleen minussa sykkii nuoristyön sydän. Parhaita hetkiä minulle joka vuosi ovat ne kun ystäväni Kari Mononen kutsuu edelleen leirikeskukseen Kesijärvelle. Kessu. Minusta osa on syntynyt siellä. Ja osa on aina siellä.

Olen nuorisotyön kasvatti. Ja kiitollinen siitä. Ylpeäkin.

Nyt tämän Nuorisotyön viikon tavoitteena onkin tuoda esiin nuorisotyön monipuolisuus, arvo ja merkitys yhteiskunnassa sekä muistuttaa, että kuntien ja järjestöjen nuorisotyö tarvitsee resursseja toimiakseen.

Viikolla kerrotaan tarinoiden avulla suomalaisten nuorten laaja-alaisesta osaamisesta ja aktiivisuudesta. Viikko toteutetaan yhteistyössä Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry:n jäsenjärjestöjen, Kuntaliiton ja kaupunkimaisten kuntien nuorisotyön Kanuuna-verkoston kanssa. Kurkatkaapa:
www.alli.fi/nuorisotyonviikko

Ja nyt sosiaalisessa mediassa kutsutaan osoittamaan tukea nuorille ja nuorisotyölle Hupparikansan haasteessa, johon vastataan ottamalla huppariselfie ja jakamalla se sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #HupparikansanPuolella. 

Kello 19.30 ja kotona. Itseasiassa ehdin illalla vielä käydä katsastamassa myös Madamenkin. Kesäkuplamme sai uuden moottorin ja taas mennään ja hienosti. Katsastusmieskin kiitteli menopelin kuntoa ja vanha rouva sai leiman kehuin. 

Mutta päivä sitä ennen Helsingissä. Valiokunnat ja mielenkiintoisena juttuna poliittisen ”kummisetäni” Iiro Viinasen päiväkirjojen julkistaminen. Minulla nuo päiväkirjat olleet jo pitkään, kun Iiro aikanaan niistä teki pienen ystäväpainoksen. Mutta tänään päiväkirjat julki kaikille ja hieman alku- ja loppukirjoituksilla vielä höystettynä. Ja aikamoisen kuhinan kirja eduskunnassa saikin kun sen mukanani vein ulkoasiainvaliokunnan kokoukseen. Aika isossa roolissa nimittäin Iiron merkinnöissä kolmikko Ilkka Kanerva, Pertti Salolainen ja Ben Zyskowizc ja kolmikko tutkikin kirjaa kiivaasti heti tuoreeltaan. No totta kai jokainen kokenut nuo vuodet omalla tavallaan ja tapahtumatkin eri tavalla. Mutta mielenkiintoista oli kuunnella konkareiden jutustelua. Me Jutta Urpilaisen kanssa vain saimme kuunnella kun noina vuosina me vielä kulutimme lukion penkkiä 🙂

Iiro antoi loppusanoissaan kyllä aika tylyn arvion tämänpäivän Alexander Stubbin hallituksellekin. Arvostelu kyllä osuu sillä isot uudistukset ja pakolliset päätökset vielä monin paikoin tekemättä. Niitä nyt pitää tehdä eikä sortua pikkunäppäryyteen ja irtopisteiden kalasteluun. Sitä maamme ei tällä hetkellä kestä. Toivottavasti vastuunkantajia löytyy nyt kaikista muistakin puolueista eikä isokuva pääse hämärtymään tai unohtumaan.

Kalle Heiskasen toimittamaan Vaaran Vuodet 1991-1995 -kirjaan kannattaa ehdottomasti tutustua. Aivan uudella tavalla pohtii niitä vaikeita ja maamme tulevaisuuden kannalta välttämättömiä ja koviakin ratkaisuja sen jälkeen. Tekemättä ei voinut jättää.

Mutta nyt takana jo eduskunnan päivä ja iltakin juoksee hyvää vauhtia yötä kohden. Huomenna edessä pitkä päivä ja useampikin lakialoitteeni esittelyssä eduskunnan täysistunnossa. Mennään taas sitten kellonympäri että heilahtaa.

 

Kommentit