Henkka elää legendana ikuisesti – 30 vuotta Henri Toivosen kuolemasta

Blogi, maanantaina 02.05.2016

Meille moottoriurheiluihmille toukokuun toinen päivä on musta.

Tänään 2.5. tasan 30 vuotta sitten Henri Toivonen kuoli järkyttävän onnettomuuden seurauksena Korsikan rallissa. Se pysäytti silloin meidät kaikki ja vei meiltä junnuilta idolimme. Onneksi kuitenkin legendat eivät koskaan kuole. Henkka elää tämäänkin meidän motorsportväen sydämissä ja muistoissa. Hän oli kiistatta yksi maailman lahjakkaimmista rallikuljettajista ja nopeimmista, mutta hänen elämänsä päättyi liian varhain.

Ensimmäisen MM-rallin Henri Toivonen ajoi Jyväskylän Suurajoissa saman vuonna kuin minä synnyin 1975. Voittojen makuun Henkka pääsi lyhyeksi jääneellä urallaan kolmesti MM-ralleissa. Ensimmäinen voitto MM-tasolla tuli RAC-rallista vuonna 1980 ja toistamiseen Henkka juhli rallin voittajana viisi vuotta myöhemmin 1985. Kolmas voitto kirjattiin Monte Carlo -rallista kohtalokkaaksi muodostuneena vuonna 1986. Itseasiassa Henkka oli aina helmikuuhun 2008 asti nuorin osakilpailuvoittaja rallin MM-sarjan historiassa. Tuon tittelin häneltä vei lopulta toinen suomalainen Jari-Matti Latvala Ruotsin rallissa vuonna 2008.

Henri Toivonen menehtyi Korsikan rallissa toukokuun 2. päivänä vuonna 1986. Henkan Lancia Delta S4 rek.nro TO 73074E syöksyi kolme metriä alas rotkoon EK 18:sta ja paloi räjähdysmäisesti. Mitään ei ollut tehtävissä ja Henkan vierellä kuoli myös hänen kartanlukijansa Sergio Cresto. Miehet olivat ajamassa uransa kautta ja kohti maailmanmestaruutta, mutta se jäi saavuttamatta. Onnettomuuden syy jäi ikuiseksi arvoitukseksi. Numeron neljä paha karma oli tehnyt tuhoja jälleen.

Vuotta aiemmin samassa rallissa oli nimittäin kuollut Henkan hyvä ystävä ja tiimikaveri Attilio Bettega. Bettegakin ajoi Korsikan MM-rallissa numerolla 4. Onnettomuuksien seurauksena kilpailunumeroa 4 ei käytetty Korsikan rallissa vuosina 1987-1994.

Vuosittain järjestettävä Mestareiden kisa on perustettu Henri Toivosen muistoksi. Siellä, mutta ennen muuta meidän motorsportväen sydämissä Henkan muisto elää ikuisesti. Tänään sytytän kynttilän jälleen legendalle.

Tänään kuitenkin työpäivä. Suunnaksi Heinola. Itseasiassa siellä hyvä ystäväni – motorsportmies hänkin – Hemi Saari on järjestänyt minulle päivän ohjelman. Käyn vierailulla Koulutuskeskus Salpauksen Heinolan toimipisteessä katsomassa AV-tuotantolinjaa, Viitos-Metallilla OY:llä yritysvierailulla, Lähiruokatori Heilassa ja iltapäivällä vielä Mittametallilla Itä-Hämeen kiertueen kolmas yritysvierailu.

Kello 17.28 ja juuri Itä-Hämeen kierrokselta takaisin kotiin Lopelle. Upea päivä ja siistä kiitos Henri ”Hemi” Saarelle ja kaikille vierailukohteiden emännille ja isännille. Avaan tälle päivälle uuden blogi-sivun vielä illalla ja silloin hieman laajemmin päivästä.

 

Kommentit