Harmonikkaorkesterien ja -yhtyeiden SM-kilpailut Lopella Kansanedustaja Timo Heinonen toivoi koulujen kerhojen palaavan

Uutiset, lauantaina 17.05.2008

Harmonnikaorkesterien ja – yhtyeiden vuoden 2008 Suomenmestaruudet ratkottiin lauantaina 17. toukokuuta Lopella. Vuosituhannen parhaiksi kisoiksi kehuttu tapahtuma keräsi Loppisalin ääriään myöten täyteen ja korkeatasoinen kilpailu päättyi useampaan jaettuun kärkisijaan. Orkesterisarjan Suomenmestariksi soittivat Itä-Suomen Harmonikat ennen isäntäjoukkuetta Lopen Harmonikkoja. Kilpailun avannut kansanedustaja ja Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Heinonen oli mykistynyt kuulemastaan.

– Aivan huikea kokemus. Lopella olemme tottuneet korkeatasoiseen harmonikkamusiikkiin, mutta tämän päiväinen kokemus oli jotain aivan uutta. Oli hienoa huomata miten harmonikka taipui osaavissa ja usein hyvinkin nuorissa käsissä mitä erilaisempaan musiikkiin. Ja mikä parasta oma joukkueemme menestyi jälleen näin upeasti, kiitteli Timo Heinonen päivän jälkeen. Heinonen kertoi ihastuneensa erityisesti Sibelius-opiston Harmonikkaorkesteriin.

– Se oli hieno. Nuoria soittajia. Taisivat olla viidentoista tietämissä valtaosa. Huikean osaavia ja taidokkaita. Ei ihme, että viime vuonna orkesteri korjasi potin. Erityisesti Vuorenkuninkaan luolassa sai minun pisteet, kehui Heinonen viime vuoden mestareita jotka lopulta tänä vuonna tuomariston arvioinnissa joutuivat tällä kertaa tyytymään vain kunniamainintaan.

Tapahtuman avannut Heinonen toivoi, että kouluihin pitäisi palauttaa laman myötä kadonneet kerhot. Heinosen mukaan moni lapsi ja nuori kaipaa ja tarvitsisi kerhoja. Se olisi yksi takuu siitä, että taiteen osaajia riittäisi jatkossakin.

– Meidän tulee huolehtia, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus mediaruuhkassa myös harrastaa ja tehdä käsillä ja keholla jotain muutakin kuin pelaamista ja nettiä. Voisin sanoa, että tänään moni lapsi ja nuori kaipaa ja tarvitsee aitoja harrastuksia – kerhoja, joissa ei tarvita tietokoneita tai suuria panostuksia. Tarvitaan vain tekemisen riemua, totesi Heinonen avaussanoissaan ja jatkoi:

– Toivonkin, että vanhat kunnon koulujen kerhot – liikunta-, musiikki-, näytelmä- ja käsityökerhot saadaan jälleen eloon. Niin, että jokaisella lapsella ja nuorella on tasavertaiset mahdollisuudet tehdä, oppia ja harrastaa.

Lopuksi Heinonen antoi ”Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtajan oikeudella” jokaiselle kilpailijalle luvan päivän päätteeksi olla Lopen Uupunut.

– Se kuitenkin velvoittaa tänään antamaan parhaansa täällä Lopella. Kilpailemaan rehdisti ja reilusti Suomenmestaruuksista niin, että ympäri Suomen ollaan harmonikkaosaajista huomenna ylpeitä.

Kommentit