Häme tarvitsee uutta puhtia – Asukaslukusakkaa ja asuntojenarvot laahaavat

Blogi, keskiviikkona 10.01.2018

Kiinteistömaailma julkaisi vuoden alkajaisiksi laajan ennusteensa asuntojen hinnoista kunnittain vuosille 2018-2020. Arvion mukaan liki 90 prosenttia suomalaisista asuu nousevan tai vakaan hintakehityksen alueilla, mutta monilla alueilla ja kunnissa asuntojen ja kiinteistöjen hinnat myös laskevat. Kanta- ja Päijät-Häme kuuluvat valtaosalta vakaan hintakehityksen alueisiin. Kanta-Hämeen puolella vain kotikuntani Loppi on arvioissa punaisella ja Päijät-Hämeessä Heinola, Padasjoki ja Hartola. Näissä neljässä kunnassa asuntojen arvojen arvioidaan laskevan seuraavina vuosina. Merkillepantavaa myös se, että yksikään kunta ei kuulu ns. vihreisiin kuntiin eli missään kunnassa eikä kaupungissakaan ei alueellamme hinnat nouse. Tämä selittynee sillä, että alueiden väkimäärä on ollut laskussa eli asuntoja on enemmän tarjolla kuin ostajia ja tulijoita olisi.

Kiinteistömaailma toteaa, että ”kaupungistuminen kiihtyy, mutta ylivoimainen valtaosa suomalaisista asuu alueilla, jossa asuntojen arvo ei ole laskussa. Kiinteistömaailman uuteen ennustemalliin pohjautuvan selvityksen mukaan hinnat ovat nousussa 32 kunnassa ja laskussa 70 kunnassa. Kuitenkin peräti 87 prosenttia suomalaisista asuu kunnissa, jossa asuntojen arvo on tasainen tai kasvusuuntainen.
Tietomäärältään lajinsa laajimmassa analyysissä Kiinteistömaailma ennustaa Suomen kuntien osakeasuntojen hintakehityksen vuosina 2018-2020. Ennuste on julkistettu osoitteessa https://www.kiinteistomaailma.fi/asuntojen-hintaennuste, josta se on yleisön katsottavissa. Karttapohjainen malli näyttää ennusteet ja hintakehityksen kaikista manner-Suomen kunnista.”

Kiinteistömaailma nostaa esille neljä trendiä arvionsa pohjalta. ”Ensinnäkin asuntomarkkinat vetävät, kun talous kasvaa. Toiseksi kasvukeskusten vetovoima on suuri. Kolmanneksi asuntojen ja asuntokuntien koko pienenee ja neljänneksi väestön vanheneminen johtaa maaseudun merkittävään väen vähentymiseen.”
Tämä kehitys jakaa siis näin kunnat entistä selvemmin kasvajiin ja laskijoihin. Itse jaan nämä huomiot valtaosin, mutta en kuitenkaan kaikkien kuntien osalta. Esimerkiksi kotikuntani Lopen kohdalla en usko, että ennustettu kehitys olisi väistämätön suunta vaan siihen voidaan myös vaikuttaa.

Kiinteistömaailmakin toteaa, että  äissä kunnissa on tehtävä tosissaan työtä palveluiden ja työpaikkojen eteen alueellisen houkuttelevuuden säilyttämiseksi. Tämä tullee olemaan meidänkin uuden kunnanjohtajan keskeisin tehtävä ja haaste minkä onnistumisen kautta myös hänen onnistumistaan varmasti tulevaisuudessa arvioidaan kun historiaa katsotaan tai jopa kirjoitetaan. Tässä työssä toki tärkeä rooli on myös kunnissa ja näin myös meillä Lopellakin luottamushenkilöillä. Nyt on tärkeä yhdessä pohtia vetovoimatekijöitä ja oikeasti olla valmiita panostamaan kunnan vetovoimaan, elinvoimaan ja kasvuun. Tällaisista panostuksista olemme Lopella jo ensimmäiset aloittaneetkin. Liikkeellä on laajakaistahanke millä haluamme taata riittävät tietoliikenneyhteydet kuntamme asukkailla ja täällä toimiville yrityksille.

Toisena lisäsimme Eeva Pyhälammin esityksestä strategiaamme kirjauksen minkä mukaan kunnassa sisäilmaongelmiin otetaan ns. nollatoleranssi eli epäilyihin puututaan välittömästi ja niistä myös tiedotetaan avoimesti. Haluamme huolehtia siitä, että nyt kuntoon saatavat kiinteistömme ovat sisäilmaystävällisiä myös jatkossakin.

Lisäksi valtuusto teki isoja päätöksiä panostuksista liikuntaan ja urheiluun. Kaikki neljä kyläkouluamme saavat tänä vuonna 40 000 euroa oman koulupihan kehittämiseen. Kukin koulu oppilaita kuullen tekee päätöksen itse siitä mitä rahalla koulupihalle hankitaan. Se voi olla Ässä-pelikenttä tai jotain muuta. Koulut varmasti informoivat myöhemmin mihin missäkin on päädytty. Samalla päätimme keinonurmen rakentamisesta jalkapallon ja pesäpallon käyttöön, 650 000 euron remontista yleisurheilukenttään ja myös uuden urheilun monitoimihallin rakentamisesta kuntaamme. Halliin tulee ajanmukaiset ja riittävät tilat salibandylle ja muulle palloilulle, mutta myös juoksusuorat, paini- yms tilat ja tarpeen mukaan myös kuntosalitilaa ja myös muut lajit huomioidaan. Hankkeen suunnittelu lähtee liikkeelle pian. Ja vielä tänä vuonna koulukeskukseen rakennetaan uusi Sporttiparkki jne.

Myös kouluihin panostetaan lisää ja myös nuorisotyöhön ja lääkäripalvelutkin saamme kuntaamme nyt takaisin – tosin yksityisen toimijan toimesta. Hienoja ratkaisuja ja uskon, että näkyvät kuntamme elinvoimassakin.

Myös tonttitarjonta on hyvä niin asumiseen kuin teollisuuteenkin ja uskonkin, että rakentamistakin saadaan liikkeelle piakkoin. Valtuusto myös vahvisti linjauksen minkä mukaan pääsääntönä kunta hyväksyy vapaa-ajanasuntojen muutokset vakinaisiksi kodeiksi jos laki ei niitä suoraan estä. Tärkeä juttu tämäkin.

Mutta tarvitsemme lisää toimia ja ideoita ja olenkin ajatellut jälleen kutsua koolle valtuustonpuheenjohtajan pyöreänpöydän keskustelunkin. Pohditaan siinä yrittäjien ja muiden kanssa mitä voisimme tehdä ja mitä kannattaisi tehdä. Jos tällaiseen mukaan haluat niin laita minulle viestiä.

Itse uskon, että Loppi pärjää huomennakin ja samaa uskon Hämeenkin suhteen. Hämeen vastaavia asioita olemme pohtineet jo myös yhdessä ja pohdimme jatkossakin. Toimeen siis ryhdymme! Ja olemme ryhtyneet.

”Kiinteistömaailman ennusteessa on otettu huomioon tärkeimmät asuntomarkkinoiden trendit, asuntoilmoittelu Etuovi.com:issa, kiinteistönvälittäjien tekemät asuntokaupat, asuntojen myyntiaikojen kehitys, uudisrakentaminen, kuluttajaluottamus, kuntien avainluvut sekä kansantalouden indikaattorit. Ennustetta päivitetään jatkossa neljännesvuosittain.” Seurataan mitä tapahtuu ja toivottavasti saamme nämä neljäkin kuntaa mahdollisimman pian vakaaseen väriin ja sitten vihreiksi!

….

Tämäkin päivä päättyy kotisohvalle ja pressatenttien pariin. Mukava kuunnella myös näitä haastajien tenttejä ja varsinkin näitä ehdokkaita jotka puhuvat asiallisesti, keskittyvät omaan ehdokkuutensa eivätkä vain hauku ja jopa keksi täysiä valheita ja hämmennyksiä muista. Erinomaiset keskustelut ja haastattelut Maikkarilla Pekka Haavistolta ja Ylellä Nils Torsvaldsilta. Osaavia ja hyviä ehdokkaita! Punnittuja ajatuksia ja mielipiteitä vaikka monesta eri mieltä olenkin.

Päivä näin paketissa ja huomenna sitten jatketaan Hämeen maakunnan asioden parissa Vanajanlinnassa ja sitten yhden uuden yrityksen toimintaan tutustumaan Hämeenlinnassa. Ja yritän ehtiä vielä Niinistö Cafesekin hetkeksi. Sauludo-kahvia niin jaksaa näitä haastajia taas illalla kuunnella 🙂

Kommentit