Hallitusohjelmakirjaus hevosenlannasta yksiselitteinen – Öljy näyttää olevan Ympäristöministeriölle parempi vaihtoehto

Blogi, perjantaina 07.08.2015

Täytyy myöntää, että hallitusneuvotteluiden hyvä fiilis muuttui nyt pettymykseksi. Hallitusneuvotteluissa sovimme yksiselitteisesti, että nyt vihdoin ja viimein hevosenlannan polttaminen Suomessakin sallitaan monien muiden Eu-maiden tapaan. Itse olen asian parissa kansanedustajista ylivoimaisesti pisimpään tehnyt työtä ja pitänyt asiaa esillä ja etsinyt erilaisia ratkaisujakin, mutta ympäristöministeri toisensa jälkeen on asia jäänyt vatulointikoriin ja Ympäristöministeriön virkamiehet vieneet voiton.

Nyt hallitusneuvotteluissa sovimme, että lannanpoltto sallitaan ja itse halusin vielä valmisteluakin vauhdittaa tietäen tämän jarrutuksen virkamiesten taholta. Tein asiasta kesäkuussa kirjallisen kysymyksen tuoreen hallituksen ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle. Jotain Ympäristöministeriön toiminnasta kertoo sekin, että vastausajasta ei ministeriössä välitetty mitään. YM siis käveli tylysti eduskunnan päätösten yli. Ja myös ministeri Tiilikaisen lopulta kyselyjen jälkeen antama vastaus on surullista luettavaa. Ympäristöministeri toteaa vastauksessaan, että hallitusohjelmakirjausta ei toteutettakaan vaan ”Ensisijaisesti selvitetään mahdollisuuksia hevosenlannan lannoitehyötykäyttöön.” Asian valmistelu on tarkoitus alkaa syksyllä 2015.

Hallitusohjelmaneuvotteluissa lukee yksiselitteisesti, että ”Sallitaan hevosen lannan käyttö energiatuotannossa”. Tämä on sovittu ja tämä tulee ratkaista ensin eikä enää viivyttää asiaa muilla selvityksillä. Pidän toki Tiilikaisen esittämää hevosenlannan lannoitehyötykäyttönkin edistämistä tärkeänä, mutta polttoasia tulee ratkaista ensin hallitusohjelman mukaisesti.

Hallitus linjaa vastauksessaan, että syksyllä alkavan valmistelun aikana selvitetään myös mahdollisuutta edistää jätelain nojalla hevosenlannan energiakäyttöä polttamalla ja mahdollisuutta muuttaa EU:n sivutuotelainsäädäntöä siten, että sallittu lannan polttoainekäyttö koskisi siipikarjan lannan lisäksi myös hevosen lannan käyttöä polttoaineena. Samoin selvitetään vielä myös mahdollisuutta rajata hevosen lannan poltto EU:n jätteenpolttoa koskevien teollisuuspäästödirektiivin säännösten soveltamisalan ulkopuolelle.

Ratkaisu hevosenlannan polttoon kyllä löytyy monien muiden EU-maiden tapaan kun siihen vaan on tahtoa ja halua. Ja nyt onneksi hallitusohjelmammekin sen linjaa ensisijaiseksi ratkaisuksi ja siitä pitää pitää kiinni. Suomessa tulkitaan edelleenkin EU-direktiiviä jätteenpoltosta siten, että hevosenlanta on jätettä eikä biomassaa, kuten esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa. Niissä hevosenlanta puristetaan briketeiksi suoraan tallilla ja poltetaan öljyn sijaan paikan päällä.

Olemme linjanneet hallituspuolueiden kesken niin, että lisätä uusiutuvan energian käyttöä lisätään. Uusiutuvan osuus tulee olla 2020-luvulla yli 50 prosenttia energiantuotannosta ja samalla julkista sektoria kannustetaan hiilineutraaleihin energiaratkaisuihin.

Yhden hevosen päivässä tuottama lanta kuivikkeen kanssa vastaa noin kolmen polttoöljylitran polttamista. Suomessa on n. 70 000 hevosta ja sen perusteella neljän viiden hevosen lannalla voisi lämmittää jo omakotitalon ympärivuotisesti. Laskennallisesti meillä on jopa kuntia tai asuinalueita, jotka voitaisiin kokonaan lämmittää hevosenlannalla. Tällaisia ovat esim. Orimattilan kaupunki, Ypäjän kunta ja lukuisat hevoskeskittymät.

2015 elomessutEn siis tule antamaan tässä periksi. Jatketaan vääntöä ja otetaan tämäkin uusiutuva energia käyttöön. Hullulta nimittäin tuntuu tilanne, että esimerkiksi Ypäjän Hevosopiston tuhannet ja tuhannet neliöt lämpiävät edelleen öljyllä ja samaan aikaan lantaa tulisi energiakäyttöönkin yli omien tarpeiden. Lupaa myöskään lannan pyrolyysi”polttamiselle” ei ole saatu. Vaatimus on ollut päästöt samaan maakaasun kanssa. Maakaasun päästörajoja ei kuitenkaan kuka ole pystynyt tai halunnut Ypäjän lupaan kertoa. Eikö nyt tässäkin riittäisi se, että päästöt ovat jokatapauksessa pienemmät kuin tuontiöljyssä? Ei näköjään riitä ainakaan ympäristöministeriölle eikä ELY:llekään. Öljy näyttää olevan heidän mielestä parempaa?

Kello 21.10 ja saunan kautta mökin tupaan. Hieno helteinen kesäpäivä ja näin se kesäkin sieltä sitten vaan kunnolla tuli. Tänään kuitenkin työpäivä jo ja ensi viikollakin kalenteri alkaa olla aikalailla täynnä. Eli se siitä median mainostamasta ”kolmen kuukauden lomasta”. Itse pidin yhden viikon lomaa tänä kesänä ja sitten irtonaisia vapaapäiviä. Mutta tämä minulle riittää hyvin ja tykkäänkin tehdä ja mennä.

Tänään valmiiksi myös yksi avaus ensi viikolle ja myös uusi kolumnini yhteiskuntasopimuksesta. Sekin julki vasta ensi viikolla. Mutta huomenna sitten mennään elokuun tapahtumia. Aamusta ensin Erälopen Erämessuille ja sieltä Lopen Yrittäjien Markkinatori ja Rompetapahtumaan. Päivällä vielä Ylen radioon vieraaksi ja myös Hämeenlinnan Elomessuille. Taas siis mennään. Ja tulkaahan moikkaamaan jos samoille reiteillä liikutte.

erämessut

 

Kommentit