Tänään tein jokaisen pikkupojan toivoman ja ikuisesti muistaman retken Hattulan Parolan Panssarimuseoon. Lapsuudestani muistan oman perheemme retket sinne ja olen varma, että niin muistavat omat lapsenikin tämän visiitin. Vauhtia ja seikkailuja riitti ja hieman jo historiankin tarinaa heille. Aika monessa tankissa on tänä päivänä se perinteinen museoiden kyltti ”Ei saa koskea” ja täällä vielä myös muistutus ”Ei saa kiivetä”. Ymmärrettävää toki kun kyse vanhimmissa tankeissa jo sata vuotta vanhoista koneista, mutta tämän päivän museoissa pitäisi saada enemmän myös kokea ja kokeilla. Siksi minusta Panssarimuseoonkin pitäisi saada lisää myös sellaisia näyttelykohteita missä kävijät voivat itse kokea ja kokeilla. Panssarimuseossa riittäisi muutama vaikka uudempikin käytöstä poistettu tankki lisää minne saisi mennä sisään, kiipeillä ja leikkiä. Ja totta kai tämän päivän museoissa pitäisi olla myös lisää liikkuvaa kuvaa, ääntä ja sellaista. Esimerkiksi simulaattoreita monessa museossa käytössä jo ja sopisivat hyvin tännekin. Mutta nämä nyt vain tällaisia museon ystävän ajatuksia.
Museon ystävänä haluan myös haastaa teidät kaikki mukaan Panssarimuseon katoskeräykseenkin. Itse jo ostin keräyksen aikanaan käynnistyessä pronssien numeroidun mitalin minkä tuotto menee keräykseen. Mutta vuodessa keräys ei ole tuottanut toivotulla tavalla ja upeat itsenäisyytemmekin eteen arvokkaasti taistelleet vaunut saavat edelleen kastua ja olla lumenkin alla. Ja onhan Panssarimuseon kokoelma maailmankin laajuisesti aivan ainutlaatuinen. Esimerkiksi neuvostoliittolaisista panssarivaunuista ei ole Venäjän ulkopuolella yhtä kattavaa kokoelmaa kuin Hattulassa on. Mainita voisi vaikkapa kevyenä panssarivaunu T-50:n joita on maailmassa jäljellä enää vain kaksi ja panssariauto BA-10:n, mikä on tiettävästi ainoa koko maailmassa. Panssarimuseon vaunuista noin puolet on viime sotien aikana Suomeen saatua sotasaaliskalustoa.
Panssarimuseon suunnitelmissa on rakentaa kaksi suojakatosta harvinaisten panssarivaunujen suojaksi. Ulkona säilytyksessä olevalle kalustolle ollaan rakentamassa 80 metriä pitkä ja toinen 60 metrinen katos. Panssarimuseon kokoelmiin kuuluu yhteensä yli 50 panssariajoneuvoa ja 40 panssarintorjunta-asetta sekä upea panssarijuna. Niiden toivoisi säilyvän Parolassa myös seuraavat 50 vuotta ja keräyksen tavoitteena onkin katosten 500 000 euron kustannusten kattaminen.
Haastankin teidät kaikki nyt mukaan keräykseen. Vapautemme vuoksi.
Mukaan pääsette: Panssarikilta ry: MAAILMAN HARVINAISUUDET TURVAAN – SUOJAKATOKSET HARVINAISILLE PANSSARIVAUNUILLE.
Jälleen siis upea päivä takana ja kerta toisensa jälkeen koskettava visiitti Parolassa. Lasten kanssa vielä Panssariprikaatissa Sotkussa munkkikahvilla. Viisivuotias jo kyseli koska hän pääsee tänne 🙂