Naton Vilnan huippukokouksen yksi tärkeä päätös liittyi Ukrainaan. Vaikka maa ei nyt, sotaa käyvänä – toki puolustussotaa käyvänä – maana Nato-jäsenyyttä voikaa saada, niin Vilnan päätökset olivat merkittäviä. Vilnan Nato-kokouksen yhteydessä G7-maat sopivat nimittäin kahdenvälisistä turvallisuussitoumuksista Ukrainalle. Myös muilla Nato-mailla kuin G7:n jäsenillä on mahdollisuus liittyä turvallisuussitoumuksiin mukaan Yhdysvallat, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Britannia ja Japani allekirjoittavat yhteisen julkilausuman siitä miten Ukrainaa tuetaan lähivuosina sodan lopettamiseksi ja toisaalta myös tuleviin hyökkäyksiin varautumiseksi.
G7-maat päättivät mm. toimittaa Ukrainalle lisää puolustustarvikkeita, mutta myös jakaa tiedustelutietoa ja laajentaa koulutus- ja harjoitusohjelmia sekä vahvistaa Ukrainan kykyä vastata kyber- ja hybridiuhkiin. Lisäksi maat sitoutuivat toimiin Ukrainan teollisuuden kehittämiseksi. Vaikka kutsua ei siis Naton jäsenmaaksi Ukraina voinutkaan saada eikä Naton suoria turvatakuita niin G7-maiden tekemiä päätöksiä voidaan pitää merkittävinä ja ainutlaatuisinakin. Ukraina otti näin merkittävän askeleen länteen.
Suurten Nato-maiden, täydennettynä Japanilla, antamaa turvallisuussitoumusta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvasikin tietynaliseksi ”turvallisuussateenvarjoksi”. Ja tehty päätös myös osaltaan betonoi sitä, että Ukrainan auttamiseen ei väsytä eikä sillä ole rajaa ei edes takarajaa.
Vilnassa päätettiin myös yhteisestä julkilausumasta Ukrainan Nato-tiestä. Sen mukaan Ukraina voidaan kutsua Natoon, ”kun jäsenmaat ovat yksimielisiä ja ehdot täyttyvät”. Ukrainan ei tarvitse osallistua Naton Membership Action Planiin eli jäsenyyteen valmentavaan ohjelmaan. Tämä osaltaan nopeuttaa jäsenyysprosessia.
Naton päätöksistä merkittävä oli myös ns. Naton ja Ukrainan yhteinen neuvosto. Tässä pöydässä Ukraina on tasaveroinen Nato-maiden kanssa ja voi esimerkiksi halutessaan kutsua neuvoston koolle. Neuvosto tekee itsenäisesti päätöksiä.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vannoikin Naton huippukokouksen yhteydessä tukea Ukrainalle todeten, että…
– Emme luovuta.
Biden totesi, että Putin luuli Naton hajoavan, mutta tässäkin Putin erehtyi. Nato ei ajautunut erimielisyyksiin Ukrainan tukemisesta vaan on nyt Bidenin sanoin ” vahvempi, energisempi ja yhtenäisempi kuin koskaan historiansa aikana”.
– Hän luuli, että demokraattiset johtajat olisivat heikkoja. Hän oli väärässä.
Slava Ukraini!