Fennovoiman uusi kroatilailaiskumppani herättää vähintäänkin kysymyksiä – Kotimainen tai EU/ETA-omistus oltava tosiasiallista

Blogi, tiistaina 30.06.2015

Fennovoima onnistui vaikeuksien kautta jättämään tänään määräajan umpeutuessa hakemuksensa uudelle ydinvoimalalleen. Viivästys kertoi haasteista hankkeen ympärillä ja viimeksi Fortumin jättäytyminen ulkopuolelle vaikeutti tilannetta entisestään. Tänään Fennovima esitteli uuden heidän mukaan kotimaisuus tai EU/ETA-maalaisuus vaateen täyttävän omistajan, kun aurinkoenergiaan keskittynyt piskuinen kroatialainen Migrit Solarna Energija -yhtiö kerrottiin uudeksi omistajaksi. Migrit Solarna Energijan osuus Fennovoimasta on yhdeksän prosenttia ja näin eduskunnan asettamat 60% kotimaisuus omistusvaateet Fennovoiman mukaan täyttyisivät. Ja tämän myötä Fennovoima pystyi jättämään iltapäivällä rakennuslupahakemuksensa Pyhäjoelle rakennettavasta Hanhikivi 1 -ydinvoimalasta valtioneuvostolle.

Pian tuoreen omistajan julkistuksen jälkeen Kroatian media kertoi kuitenkin, että Migritin omistaa venäläiset. Kauppalehti kertoi, että ”Yhtiön omistaja ja perustaja on kroatialaismedian tietojen mukaan Venäjän kansalainen Mikhail Zhukov. Kroatialaisen kaupparekisteritiedon mukaanyhtiön johtaja on Oksana Dvinskykh.” Tämä nostaa esiin kysymysmerkkejä omistajuudesta. Kroatian kaupparekisterissä yhtiön omistajaksi on merkitty yhtiön johtajaksikin mainittu Grigory Edel sekä Maxim Soloshchanskiy. Edeliä yhtiön johdossa edelsi moskovalainen Maria Grikit. Kroatiahan liittyi EU:hun heinäkuussa 2013 eli sitä kautta omistuksen kotimaisuus tai EU/ETA-vaade täyttyisi, mutta täyttyy tosiasiallisesti jos kroatialaismedian tiedot pitävät paikkansa?

Kysymysmerkkejä herättää siis yhtiön omistus, mutta myös yhtiön nykyinen toiminta ja laajuus. Mikhail Zhukovin vasta vuonna 2012 perustama Migrit Solarna Energijalla on nykyisin vain yksi Kroatian Orahovicassa sijaitseva aurinkovoimala.

Työ- ja elinkeinoministeriö onkin luvannut selvittää yhtiön omistuksen ja muut tiedot. Aiheesta on syytä saada vedenpitävä selvyys ennen rakennusluvan myöntämistä. Eduskunnassa edellytimme periaatepäätöksen hyväksymisen yhteydessä, että ydinvoimallalla tulee olla 60 prosentin kotimainen ja tai EU/ETA-maiden omistusosuus. Samalla muuten kirjasimme myös vaateen ydinvoimaosaamisen korkeasta tasosta.

Nyt siis vain jäitä hattuun ja odotamme perusteellisen TEM:n selvityksen ja sen jälkeen lopullisen päätöksenteon. Mutta kun rehellinen olen niin kyllä tässä kysymysmerkkejä on nyt hieman liikaa ilmassa.

Viimeiset äänestykset ja sitten kesätaukoa.

Viimeiset äänestykset ja sitten kesätaukoa.

Eduskunnassa tänään aamupäivällä ulkoministeriön ja puolustusministeriön aiheiden taustaryhmäkokous ja sitten eduskuntaryhmämme kokous. Käsittelyssä mm. Kreikan tilanne mikä edelleen nyt illallakin avoinna. Juuri tulleen tiedon mukaan euroryhmä on puhelinkokouksessaan hylännyt Kreikan uusimman lainapyynnön. Tilanteen neuvottelut kuitenkin jatkuvat jo huomenna ja uskoisin, että aina viikonlopun kansanäänestykseen asti. Toivottavasti ratkaisu vielä löytyy sillä nyt eniten tilanteesta kärsivät ihan tavalliset kreikkalaiset joiden arki on päivä päivältä tukalampaa.

Istunnossa tänään kuusi äänestystä lisätalousarviosta ja sen jälkeen puhemies Mari Lohea löi nuijan pöytään kevätkauden päättymisen merkiksi. Nyt siis jo kravatti pois ja sandaalit jalassa. Jos hieman saisi lomaakin pidettyä aikamoiden kovan kevään jälkeen. Nyt kello 21.35 ja ajattelin vetää vielä juoksutossut jalkaan ja suunnata mökkitien lenkille. Ei enää sadakaan. Hyvää iltaa kaikille…

 

 

 

Kommentit