Eutanasiasta on hyvä käydä keskustelua – Itse olen valmis kansalaisaloitteen allekirjoittamaan

Blogi, tiistaina 08.11.2016

Keskustelu eutanasiasta eli armokuolemasta (kuolinavusta) on jälleen kiihtynyt. Uusi kansalaisaloite on allekirjoitettavana ja sen ensimmäisinä allekirjoittajina on viisi entistä kansanedustajaa Iiro Viinanen, Esko Seppänen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax. Viisikko on kerännyt lisäksi aloitteen tueksi 74 kannattajaa mm. kulttuuri- ja talouselämästä ja tiedeyhteisössä. Eutanasiaa tukemassa on lisäksi mm. Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen, Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin ja elokuvaohjaaja Antti Jokinen ja myös formulakuskimme Mika Salo. Ja joukko kasvaa koko ajan ja ensimmäinen päivä toi allekirjoituksia aloitteelle kovalla tahdilla. Kymmenentuhannen allekirjoituksen raja rikkoutuu pian ja aloite tarvitsee päästäkseen eduskunnan käsittelyyn 50 000 allekirjoittajan joukon.

Olen asiasta puhunut jo aikanaan pitkäänkin poliittisen mentorini ja esikuvani Iiro Viinasen kanssa. Ja myös aikanaan Esko Seppäsenkin kanssa kun miehet yhdessä kirjan julkaisivat missä aiheesta debatoivat. Ne kirjeevaihdot kannattaa jokaisen lukea. Olen pohtinut myös tilannetta itseni kohdalla ja itse toivoisin, että esitetynlaisessa tilanteessa voisin saada apua päästä pois. Ja ehdottomasti ratkaisun täytyy aina olla henkilökohtainen ja vapaaehtoinen ja se pitää voida myös muuttaa.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että ”jos muu hoito ei riitä lieventämään kuolevan ihmisen kärsimyksiä, esitämme eutanasian sallimista Suomessa seuraavien kriteereiden täyttyessä:

– Potilaalla on sietämättömiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä oireita, kipuja ja kärsimyksiä, joita ei voida hyvänkään saatto- tai palliatiivisen hoidon avulla ja lääketieteen keinoin olennaisesti lievittää.’

– Potilas sairastaa parantumatonta kuolemaan johtavaa tautia ja kuolema toteutuu lähitulevaisuudessa ilman eutanasiaakin. Potilaan tilan on oltava lääketieteellisesti arvioiden toivoton, ilman toivoa paranemisesta.

– Potilas on oikeustoimikelpoinen, täysi-ikäinen ja kognitiivisesti kompetentti.

– Lääkäri on informoinut potilasta tämän tilanteesta, ennusteesta sekä käytettävissä olevista hoitovaihtoehdoista.

– Potilas on itse esittänyt vapaaehtoisen, harkitun ja toistuvan pyynnön eutanasiasta, eikä päätös ole syntynyt ulkoisen painostuksen seurauksena.

– Lääkäri on keskustellut useamman kerran potilaan kanssa tämän eutanasiapyynnöstä ja on vakuuttunut, että potilaan pyyntö on luonteeltaan pysyvä.

– Lääkäri ja potilas ovat kummatkin yhtä mieltä siitä, ettei muita mielekkäitä vaihtoehtoja potilaan tilanteeseen enää ole.

– Lääkäri on vakuuttunut, ettei potilas kärsi arvostelukykyään heikentävästä psykiatrisesta sairaudesta. Kliininen depressio tulee aina hoitaa ennen eutanasiapäätöksen tekemistä.

– Lääkäri on konsultoinut ainakin yhtä, puolueetonta lääkäriä, jonka täytyy myös tavata ja arvioida potilaan tila henkilökohtaisesti.

– Lääkäri suorittaa eutanasian asianmukaisesti, on itse paikalla potilaan kuolemaan saakka ja on sen jälkeen ilmoitusvelvollinen eutanasian toteuttamisesta sitä varten perustettavalle valvontaelimelle, jolle hänen on toimitettava tarkat tiedot eutanasiapäätökseen johtaneista syistä, eutanasian toteuttamisesta sekä muista tapahtumatiedoista laissa tarkemmin määritellyistä tavalla.

– Lääkäreille tai hoitohenkilökunnalle ei tule asettaa velvoitetta osallistua eutanasian toteuttamiseen. Jos lääkäri halua kieltäytyä eutanasian toteuttamisesta, hänen tulee ohjata potilas jollekin sellaiselle lääkärille, joka on valmis sen toteuttamaan kriteerien täyttyessä.

Kukaan ei saa eikä voi tehdä eutanasiapäätöstä kenenkään muun puolesta.”

Olen siis itse valmis allekirjoittamaan kansalaisaloitteen sen takia, että asiasta pitää saada nyt avoin ja hyvä keskustelu aikaan. Mielelläni siis otan vastaan ajatuksia niin puolesta kuin vastaan.

Tänään eduskunnassa pitkä päivä. Aamusta ensin puolustusvaliokunnan kokous ja sitten valtiovarat missä aloitimme tämän vuoden viimeisen lisätalousarvion ennakkokäsittelyn. Palaan taloustilanteeseen lähiaikoina hieman laajemmin jälleen täälläkin ja mm. siihen miten taloustilanteemme on nyt nykyhallituksen aikana kehittynyt. Hienoisia merkkejä paremmasta on näköpiirissä.

Nyt vielä odotan eduskunnassa puheenvuoroani liittyen kriisinhallintaveteraanien kuntoutusasiaan eli sotilasvammalain uudistamiseen. Takana jo keskustelut taloudesta ja myös kiinteistöverosta. Ja katsotaan saanko vielä puheenvuoron myös keskussairaala-asiaan. Huolissani olen siitä miten saamme turvattua jatkossakin laadukkaat erikoissairaanhoidon palvelut koko maahan. Ja isona asiana myös huoli lääkärihelikopterien toiminnasta on ilmeinen. Näistä tänään.

Kiitos myös palautteesta liittyen eiliseen kotikuntani Lopen kunnanvaltuustoon. Vaikka päätös oli yllättävä ja tullee muuttamaan merkittävällä lasten aamupäivä- ja iltapäivätoimintaa niin olen varma, että tästäkin selviämme. Lupaan pitää valtuuston puheenjohtajana huolen, että valtuuston päätös laitetaan nopeasti voimaan ja asiat valtuuston tahtomaan malliin.

Kello 22.10 ja kämpillä. Tänään pitkä päivä eduskunnassa monta mielenkiintoista keskustelua. Isomman tai pidemmän puheenvuoroni pidin sotilasvammalain uudistamisesta missä siis lopulta Kriisinhallintaveteraanien kuntoutusasia saadaa kuntoon. Puheeni noudatteli aika tarkkaan pari päivää sitten kirjoittamaani blogia, mutta lisäksi toin siinä esille neljä muutos- ja täydennysesitystä Vaikeasti Korvattava -vertaistukiryhmältä. Olen enemmän kuin iloinen, että tämä asia nyt saadaan maaliin.

Nyt jännittämään mitä Yhdysvallat päättää presidentinvaaleissa. Itse veikkaan, että Trump voittaa 51-49 prosentein Clintonin. Tämä ei siis ole toive vaan veikkaus.

 

Kommentit