Europarlamentaarikko Ville Itälä Hämeen kokoomuksen syyskokouksessa 141-tuesta: Maatalousministerin tuomiseksi ei riitä torjuntavoitto

Uutiset, torstaina 22.11.2007

Hämeen Kokoomuksen piirinsyyskokouksessa Tammelassa keskiviikkona 21. marraskuuta puhunut kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja nykyinen europarlamentaarikko Ville Itälä vaati Suomelta ryhdistäytymistä EU-politiikassa. Itälä totesikin, että 141-tukineuvotteluista ei maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila voi tuoda tuliaisina torjuntavoitoksi naamioitua tappiota.

– Maatalousministeri Anttila sanoi ennen eduskuntavaaleja, että 141-tuessa ei maamme tule antaa tuumaakaan periksi. Nyt onkin kysymys vain siitä hakeeko ministeri neuvotteluista voiton vai tappion, totesi Ville Itälä ja korosti samalla, että EU-politiikassa on viime aikoina tullut useita tappioita eikä yhdellekään torjuntavoitoksi naamioidulle sökäletappiolle ole enää varaa.

– Kiltteytemme EU:ssa lähentelee jo tyhmyyttä. Nyt on ryhdistäytymisen paikka.

141-tuki pitää viime kädessä koplata

Puheessaan Itälä painotti, että viimekädessä maamme pitää vaikka koplata asioita toisiinsa, kuten perustuslakiprosessi nyt 141-tukeen. Oikea aika olisi ollut kesällä, mutta täysin myöhässä ei Itälän mukaan olla vieläkään. Etujen puolustamisessa on kyse periaatteesta ollaanko Suomen asialla vai ei.

– Suuret maat tekevät mitä haluaa ja nyt EU:n mustia pilviä on Suomen päällä runsaasti, korosti Itälä ja samaan hengenvetoon vannoi edelleen EU:n nimeen.

– Ulkoministeri Kanerva on toiminut 141-asiassa täysin oikein. Barroso ei tavallisesti tällaisissa asioissa ulkoministereitä ota vastaan, mutta Kanervan otti ja aivan oikein Kanerva käytti arvovaltaansa tuoden esille sen, että 141-tukiratkaisu tulee vaikuttamaan siihen miten Suomi suhtauu EU:hun tulevaisuudessa.

– Ei riitä, että nyt tuki saadaan ensi vuodelle. Ainoa tulos mikä Anttilalta voidaan ottaa vastaan on tieto siitä, että Etelä-Suomen tuki säilyy nykytasoisena ja muuttuu pysyväksi. Nimellä ei ole väliä, päätti Itälä puheensa.

Puheessaann Itälä nosti esille myös EU:n Venäjä-politiikan ja Suomen ja Naton yhteistyön. Osansa sai myös Euroopan Parlamentin budjetti, jota Itälä on ollut henkilökohtaisesti laatimassa. Itälä totesi osaltaan tehneensä työtä veromaksajien budjetin eteen. Hän kertoi onnistuneensa säästämään veroeuroja paremmin kuin kukaan raportoija aikaisemmin. Sen sijaan merkittävä Itälän esitys siirtymisestä yhteen istonkaupunkiin ja Strasbourgin muuttuminen vain vuosittaiseksi juhaistuntopaikaksi ei ole lopullisessa päätöksenteossa mennyt läpi. Kahden kaupungin malli kuluttaa Itälän mukaan vuosittain 200 miljoonaa euroa pelkkään matkusteluun ja rekkaralliin. Itälä kysyikin onko tämä rahankäytön ja ympäristön päästöjenkään kannalta järkevää. Esitys ei ole toistaiseksi EU:n isoille kelvannut.

Timo Heinonen Hämeen Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi

Piirin syyskokous käsitteli myös sääntömääräiset kokousasiat ja kuuli Tammelan kunnanjohtajan Matti Setälän kuntaesittelyn. Päätösasioissa piirinpuheenjohtajana jatkamaan valittiin Kalle Jokinen ja varapuheenjohtajiksi Marjo Kotioja-Partanen ja Timo Heinonen. Piirihallitukseen valittiin lisäksi Riku Bitter, Veijo Elo, Risto Kalermo, Pekka Kotiaho, Katriina Laaksonen, Ville Sipiläinen, Tapio Rytilä, Sari Rautio ja Sanna-Maria Laine.

Kokouksen kannanotossa Hämeen kokoomuslaiset nostivat esille huolensa kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksista kuntarakenteen ja palvelurakenteen uudistuessa. Kokoomuslaiset korostivat lähidemokratian merkitystä ja kunta- ja kyläläisten äänen esiinsaamista.

Kommentit