”En tekisi sukupuolesta ongelmaa siellä, missä se ei sitä ole.”

Blogi, keskiviikkona 19.10.2016

”En tekisi sukupuolesta ongelmaa siellä, missä se ei sitä ole. Koulutuksessa se ei ole.”

Näin kommentoi kasvatustieteen professori Kari Uusikylä eilen julkistettua Opetushallituksen ohjetta koulujen tasa-arvotyölle. Aiheestahan eilen täällä blogissanikin kirjoitin ja sain siitä runsaasti palautetta ja kiitosta. Myös pienen ärhäkän porukan kimppuuni 🙂

Mutta tyytyväinen olen siihen, että Opetushallituskin jo hieman alkoi asiaa tasoitella ja kyllähän julkisuudessa kohua hieman yritettiin myös laittaa väärinkäsitysten piiriin. Eihän siitä kuitenkaan lopulta isossa kuvassa ole kyse vaikka joidenkin lehtien otsikot olivatkin normaaliin tapaan aika raflaavia. Kyllähän perimmäinen tavoite tuntuu osalla olevan sukupuolten täydellinen häivyttäminen kouluista ja koko yhteiskunnasta ja arjesta.

Joku kommentoi keskustelua Facebookissani, että ”Jos koulu olisi oikeasti tasa-arvoinen, siellä otettaisiin käyttöön opetusmenetelmiä, joiden avulla myös poikien olisi mahdollista opiskella menestyksellisesti.” Tästä olen täysin samaa mieltä ja tätä työtä kouluissa pitää ehdottomasti jatkaa. Mutta onhan sitä jo paljon tehtykin ja digitalisaation kautta uskon, että entistä enemmän. Tärkeintä on minusta se, että jokainen oppilas saisi oppia joka päivä koulussa jotain uutta ja tämän pitää tarkoittaa niin tyttöjä kuin poikiakin ja erityistä tukea tarvitsevia kuin lahjakkaitakin. Ja myös eritavalla oppivia.

Mutta allekirjoitan Kari Uusikylän, joka muuten aikanaan oli myös oma opettajani Hämeenlinnan OKL:ssä, toteamuksen siitä, että ei tehdä sukupuolesta ongelmaa siellä missä se ei ole ongelma. Annetaan jokaisen lapsen kasvaa omana persoonana ja tuetaan jokaista lasta omanlaisena lapsena. Minulla opettajana oli aina mielessäni ohje, että jokainen on ”erilainen, mutta samanarvoinen”.

Mutta en malta olla kommentoimatta vielä yhtä asiaa tähän liittyen. Tuntuu nimittäin erikoiselta, että toisaalla nämä samat tahot haluavat sukupuolet häivyttää ja niillä ei saisi olla mitään merkitystä ja toisaalta vaaditaan ja halutaan erilaisia kiintiöitä esimerkiksi luottamushenkilöpaikkoihin ja vaikkapa yhtiöiden hallituksiin. Ne siis taas halutaan nimenomaan sukupuolen mukaan. Minusta nekin on ihan kannatettavia niin kuin tytöt ja pojatkin.

Mutta ei tästä nyt enää enempää. Ajatukseni on tullut varmasti selväksi ja myös se, että kannatan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta niin koulussa, luottamustehtävissä, töissä, kodeissa ja kaikessa arjessa.

….

Tänään saimme Puolustusvaliokunnassa valmiiksi lausuntomme ensi vuoden budjetista. Sen jälkeen kävin vetämässä osaltani Valtion Liikuntaneuvoston kokouksen osan ja sitten johdin Valtiovarainvaliokunnan Asunto- ja ympäristöjaoston kokouksen ennen iltapäivän RAY:n kokousta. Kokouspäivä 🙂

Kello 22.06 ja kämpillä. Tänään illalla vielä Kokoomuksen toimittajatapaaminen ja päivä näin päätökseen. Mukava oli tavata myös muutama sellainenkin toimittaja jotka nyt tänä syksynä juuri päättivät pitkät työuransa eduskunnassa. Kolmekymmentä vuotta kun eduskunnassa politiikantoimittajana on toiminut niin siinä on nähnyt ja kokenut monenlaista ja valtava määrä kokemusta ja tietoa heidän matkassa myös eläkkeelle. Mukavia juttutuokioita tänäänkin. Ja monta mukavaa keskustelua myös toimessa olevien toimittajien kanssa niin tv:n kuin printinkin puolelta ja muutama haastattelukin sovittiin.

 

Kommentit