Elämme maailman onnellisimmassa maassa – Aina ei siltä tosin ainakaan kuullosta

Blogi, perjantaina 16.03.2018

YK:n julkaisi tällä viikolla raporttinsa missä se listasi kaikkiaan 156 maata niiden onnellisuuden mukaan. Järjestys ei perustunut siis perinteiseen onnellisuuden tuntemiseen vaan nimenomaan mitattaviin tosiasioihin kuten mm. elinajanodotteeseen, korruption vähäisyyteen ja sosiaaliseen tukeen ja vastuunkantoon.

YK:n The World Happiness Report- onnellisuusraportti paljasti hienon faktan. Suomi on noussut maailman onnellisimmaksi maaksi. Meidän jälkeen onnellisuusraportissa kärkipäähän sijoittuivat norjalaiset, tanskalaiset, islantilaiset ja sveitsiläiset. Tanska siis pudonnut myös taaksemme. Tätä lukiessani tuli mieleen kansanedustajaurani alkuvuosien matka juuri Tanskaan sivistysvaliokunnan kanssa. Ystävystyin silloin Tommy Tabermannin kanssa ja matkan syynä oli nimenomaan Tanskan maine maailman onnellisempana kansana. Halusimme nimenomaan selvittää mm. lasten ja koululaisten sekä perheiden tilannetta Tanskassa ja sitä miksi juuri Tanska nousi ykköseksi onnellisuusrankingissa. Sen jälkeen on tapahtunut paljon ja hienoa, että ykköspaikka on meillä. Jos Tommy vielä eläisi niin tänään nostaisimme yhteisellä sen aikaisella lähes joka-aamuisella yhteisellä eduskunnan aamupalalla maljan ykköspaikallemme.

happy man with hands up on sunset background; Shutterstock ID 100173191; PO: aol; Job: production; Client: drone

Pohjoismaat ovat sijoittuneet onnellisuusraportissa kärkisijoille siitä lähtien, kun se julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012. Viime vuonna olimme YK:n vertailussa viidennellä sijalle Norjan ollessa ensimmäinen, mutta nyt podiumin korkein paikka on meidän. Mutta niin kuin urheilussa ja politiikassakin niin myös tässä ykköspaikka pitää ansaita joka vuosi ja laakereille ei saa jäädä lepäämään. Tekoja paremman Suomen hyväksi on jatkettava tänäänkin.

Oletko sinä tänään onnellinen? Mikä saa sinut onnelliseksi?

….

Niin se vaan on vaikka aika usein tuntuu kun keskusteluja kuuntelee, että asuisimme maailman surkeimmassa maassa. Mutta niin kuin tuossa totesin tehtävää toki edelleenkin riittää ja myös monen kohdalla yksilötasolla voi elämä olla kovinkin muuta kuin onnellista.

Tässä olemme Tanskassa vuonna 2007 tutustumassa sen aikaiseen maailman onnellisempaan kansaan. Mukana nykyinen Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Tuomo Puumala ja Tommy Tabermann. Tänään Suomi on sitten ottanut kärkipaikan reilu kymmenen vuotta myöhemmin.

Kello 16.49 ja eduskunnasta Riihimäelle ja sieltä Lopelle. Tänään eduskunnan kokousten lisäksi lyhyt palaveri motocross-ratojen liikennevakuutusvaateista ja siitä miten nyt yritämme tähän hulluuteen löytää ratkaisua. Yhtä mallia kävimme läpi ja toivottavasti se myös nyt etenee.

Illalla vielä Lopella puheenjohtajiston tapaaminen ja sitten viikonloppua kohden. Lauantai on nyt varattu Kokoomuksen puheenjohtajapäiville. Mukava päästä taas omien kanssa hieman askelia hiomaan.

 

Kommentit