Kolmen suurimman puolueen kannatus on pysynyt lähes ennallaan, kertoo Helsingin Sanomien tuore gallup.
Näin uutisoi Helsingin Sanomat tänään 21.8.2025 julkaisemansa tuoreimman gallupinsa. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, SDP saisi äänistä 20,9 prosentin äänisaaliin ja kokoomuksen kannatus olisi 20,2 prosenttia ja Perussuomalaisten 15 prosenttia. Kärkikolmikko pysynyt siis muuttumattomana jo pidempään.
Puheenjohtajaansa Annika Saarikosta Antti Kaikkoseen vaihtanut Keskusta sinnittelee kärkikolmikon takana neljäntenä. Keskusta nyt paranteleekin lukujaan ja uusi gallupluku 12,9 prosenttia onkin puolueen paras yli kahteen vuoteen. Ainakin tämän gallupin valossa keskustan ratkaisu siirtää Saarikko syrjään näyttäisi olleen oikea?
Keskustan takana puheenjohtajaa vaihtava vasemmistoliitto pysyy vakaana, mutta sen sijaan Sofia Virran johtamien vihreiden kannatuslasku näyttää edelleen jatkuvan. Vasemmistoliittoa äänestäisi nyt 10,1 prosenttia äänestäjistä ja vihreitä enää 8,0 prosenttia.
Hallituspuolueista RKP ja KD jatkavat tutuissa ja vakaissa omissa luvuissaan reiluissa 4 prosentissa. RKP:tä äänestäisi nyt 4,3 prosenttia ja Kristillisdemokraatteja 4,2 prosenttia.
Mielenkiintoista nähdä miten politiikan syksy tullee puolueiden kannatusluvuissa näkymään? Itse uskon, että muutoksia tulee hieman enemmän, kun keskustelut isojen asioiden ympärillä jatkuu. Tuleeko politiikan syksy olemaan asetelmaa, missä hallitus vie välttämättömiä uudistuksia ja säästötoimia eteenpäin ja vasemmisto-oppositio yhdessä keskustan kanssa tyrmää ne kaikki ilmoittaen, että mikään muutos ei missään käy? Vai ottaako keskusta Antti Kaikkosen kanssa etäisyyttä vasemmistoon ja vihreisiin ja hakee rakentavan ja vaihtoehtojatarjoavan oppositiopuolueen asemaa enemmän Ei-puolueen sijaan?
Tutkimuksen Hesarille teki Verian 15.7.–16.8.2024 haastatellen kaikkiaan 2 542 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,0 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.
….
Eilen Rovaniemellä ministeriryhmämme kokouksessa puhunut pääministeri Petteri Orpo totesi, että hallitus haluaa vahvistaa työntekijöiden äänen kuulumista suomalaisilla työpaikoilla. Jo paljon julkisuudessa esillä ollut esitys paikallisen sopimisen lisäämisestä saa vierelleen hallintoedustuksen uudistuksen, jolla haluamme edelleen lisätä sopimisen edellytyksiä. Nykylainsäädäntöhän vaatii henkilöstön hallintoedustuksen joko yrityksen johtoryhmässä, hallituksessa tai hallintoneuvostossa vähintään 150 työntekijän yrityksissä ja tätä rajaa haluamme nyt laskea.
Kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri Petteri Orpo muistutti, että…
”Muissa Pohjoismaissa on hallintoedustuksessa edetty pidemmälle ja niistä on saatu pääosin hyviä kokemuksia. Luottamus ja yhteistyö työpaikoilla ovat parantuneet, kun henkilöstön edustajia on otettu vahvemmin mukaan eri hallintoelimiin”.
Tulemme käynnistämään hallintoedustuksen uudistamisen jo tänä syksynä. Uudistusta valmistelemaan nimetään selvityshenkilön ja asetetataan kolmikantainen työryhmä valmistelemaan uudistusta ensi vuoden alusta.
Orpo kertoi myös hallituksen jatkavan uudistuksia, joilla Suomesta tulee entistä houkuttelevampi investointiympäristönä. Tarkoitus on rohkaista yrityksiä ottamaan riskiä, kasvamaan ja työllistämään. ”Vain työn ja yrittämisen kautta luomme kestävää hyvinvointia ja turvaamme suomalaisille tärkeät palvelut, hyvät koulut, sosiaali- ja terveyspalvelut ja hoivan”.
Osaavien työntekijöiden houkutteleminen Suomeen on Orpon mukaan iso pala kasvun palapelissä. Hallituksen jo aloittama sääntöjen selkeyttäminen edistää työvoiman saatavuutta ja tukee EU:n ulkopuolelta tulevan työntekijän uudelleentyöllistymistä Suomessa. Orpon mukaan on ”kohtuullinen vaatimus”, että Suomeen työn perässä muuttava pystyy elättämään itsensä ja perheensä. Niin sanottu kolmen tai kuuden kuukauden sääntö uudelleen työllistymiselle on käytössä myös muissa Pohjoismaissa ja osassa EU-maista. Näissä maissa laki ei ole ollut työperäisen maahanmuuton hidaste.
”Tästä uudistuksesta puhuttaessa unohtuu usein mainita, että samaan aikaan kun selkeytämme sääntöjä, takaamme työntekijöille laajemmat mahdollisuudet hakea töitä. Nykyisin työntekijän oleskeluluvalla Suomessa oleva työntekijä voi vaihtaa työnantajaa vain samalla alalla, jolle lupa on myönnetty. Jatkossa ulkomaalainen työntekijä voi samalla luvalla hakea töitä myös aloilta, joiden on koko Suomessa todennettu kärsivän työvoimapulasta”.
”Esitämme myös, että ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut ulkomaalainen saa pysyvän oleskeluluvan Suomeen kielitaitonsa todennettuaan.”
Isoja uudistuksia ja tärkeitä muutoksia ja toivottavasti nyt myös talouden isoa laivaa saamme kääntymään. Korjaustarve edellisen hallituksen jäljiltä on paljastunut paljon oletettua isommaksi ja ennen muuta vaikeammaksi. Mutta periksi emme tule antamaan.