Ei mustekynä eikä korkein vuorikaan – Pyhän Yrjön jalanjäljissä

Blogi, perjantaina 09.08.2019

Montblanc tuo varmasti eri ihmisille mieleen eri asioita. Toisille ensimmäisenä Alppien korkein huippu ”La Dame Blanche” 4810 metriä. Toisille Montblanc tuo mieleen maailman parhaat allekirjotuskynät alunperin Simplo Filler Pen Co ja myöhemmin 1910 alkaen Mont Blanc. Mutta me olimme tänään lohikäärmeen ja rakkauden jalanjäljissä, kun kohteenamme oli Katalonian pieni Montblancin kaupunki.

Vanha tarina kertoo kuinka Rooman armeijan riveissä taistellut ritari tappoi lohikäärmeen tässä kaupungissa pelastaakseen kauniin prinsessan. Montblancin kyläläiset olivat uhraamassa prinsessan kylää pelotelleelle lohikäärmeellä. Ritari tuli paikalle, luonnollisesti valkoisella ratsullaan, ja Portal de Sant Jordi -portilla hän tappoi lohikäärmeen ja pelasti tytön. Maahan valui lohikäärmeen verta ja samalla paikalle kasvoi ruusupensas. Ritari poimi siitä punaisen ruusun pelastamalleen prinsessalle.

Ritarista, Pyhä Yrjö (275/280 – 23. huhtikuuta 303) oli roomalainensotilas, kristittyjen marttyyri, legendaarinen hahmo ja monien maiden kuten Katalonian ja Englannin suojelupyhimys, mutta myös mm. partiolaisten suojelupyhimys. Ortodoksit käyttävät hänestä kunnianimeä Pyhä Suurmarttyyri Georgios Voittaja. Mies käytti miekkansa lisäksi myös hevostaan taitavasti ja siksi meidän Pekkalassakin Santa Pirjon ja Pyhän Timoteuksen ikonien rinnalla on ratsastajaakin esittävä Pyhän Yrjön ikoni. Ne aikanaan ystäväni metropoliitta Ambrosius siunasi mökillämme käydessään. Mutta se on toinen tarina.

Espanjassa tätä tapahtumaa, siis lohikäärmeen surmaamista, juhlitaan joka vuosi 23 huhtikuuta punaisten ruusujen ja kirjojen juhlana. Pyhän Yrjön prinsessalle antama punainen ruusu oli ja on tänäkin päivänä todellisen ja vilpitön rakkauden symboli. Myös Unesco on viettänyt Yrjön päivää kansainvälisenä kirjan ja tekijänoikeuksien päivänä vuodesta 1995 alkaen.

Montblancissa myös kaunis Santa Marian kirkko. Saimme kirkon kellotkin soimaan ja myös urut soittivat meille vanhassa kirkkosalissa.  Ja olihan kirkontornista upeat näköäalatkin kylään kuten myös Pla de Santa Bàrbara kukkulalta.

Kylän läheltä löytyy myös yksi Katalonian viidestä UNESCO:n maailmanperintökohteesta, Monestir de Poblet, Pobletin luostari. Viiniä siellä munkit väänsivät 🥂Viilentävää tässä kaipaakin. Mittari näyttää varjossa 37 astetta.

Kommentit