Joka neljäs alle 35-vuotias mies ajattelee, että nainen voi ansaita väkivallan.
Surullinen tutkimustieto eiliseltä. Se pysäytti. Se järkytti. Miten yksikään voi näin ajatella?
Tutkimuksen mukaan siis peräti JOKA NELJÄS nuori mies Suomessa uskoo, että nainen voi ansaita väkivallan esimerkiksi ulkonäöllään, pukeutumisellaan tai käytöksellään. Kaikista miehistä näin ajattelee edelleen joka viides. Miettikää nuorista yksi neljästä ja kaikista miehistä yksi viidestä.
Miten sinä ajattelet?
Haluan alkuun todeta, että ei siis kaikki miehet, mutta jatkaa heti perään, että liian moni. Nytkis ry:n tänä syksynä toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin siis Suomessa asuvien miesten asenteita naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan.
Tilastot kertovat, että maamme on koko EU:n toiseksi vaarallisin maa naiselle. Meillä peräti joka kolmas nainen on kokenut lähisuhteessa väkivaltaa. Ja niin kauan kun näin on, tasa-arvossamme, mutta myös monessa muussa on räikeä epäkohta ja meillä paljon yksin ja yhdessä tehtävää.
Kyllä, ei tämä koske toki yksin naisia. Myös lähes joka viides (18%) miehistäkin on kokenut parisuhdeväkivaltaa nykyisen tai entisen kumppaninsa taholta. Väkivaltakuluttuurista kärsivät siis myös pojat ja miehet.
Työtä todella tarvitaan asenneilmapiirin muuttamiseksi. Mutta kyllä tässä tarvitaan nyt myös tekoja ihan konkreettisesti tämän väkivallan lopettamiseksi. Ei yksikään ihminen, ei poika eikä tyttökään, synny väkivaltaiseksi, vaan hän kasvaa sellaiseksi. Siihen vaikuttaa ympäristö missä lapsuus, nuoruus ja koko elämä eletään. Siksi olemme jo pidempään ajaneet myös lainmuutosta missä lakiin kirjattaisiin ns. lapsirauharikkomus. Tätä olemme esittäneet kokoomuksen toimesta jo aiemmin ja nyt tästä eduskunnassa on myös tehty yli sadan kansanedustajan allekirjoittama Sofia Virran (vihr) tekemä lakialoitekin. Tämä tarkoittaa siis tilannetta, missä lapsi joutuu näkemään väkivaltaa perheessään, omassa kodissaan tai muuten perheensä arjessa. Altistuminen tarkoittaisi siis rikoksen näkemistä, kuulemista tai läsnäoloa tilanteessa ja uusi pykälä antaisi lapselle tällaisessa tilanteessa uhrin aseman. Lapsi olisi siis tällaisessa tilanteessa aikuisen uhrin tapaan myös uhri ja pahoinpitelyn kohde.
Olemme ryhtyneet myös muutenkin toimiin tällä vaalikaudella. Esimerkiksi lähisuhdeväkivallan sovittelun pääsääntöinen kieltäminen on tästä yksi toimi. Esityksemme tavoitteena on torjua erityisesti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, joka on maassamme vakava ongelma. Soviteltavaksi ei voisi jatkossa siis ottaa väkivaltaa sisältäviä rikoksia eikä eräitä muita rikoksia, jotka ovat kohdistuneet rikoksesta epäillyn läheiseen. Lähisuhdeväkivallassa rikoksesta epäillyllä on nimittäin usein valtaa – painostavaa, pelottavaakin valtaa – uhriin nähden. Kun sinänsä hyvää tavoittelevan sovittelun ja sovitteluun osallistumisen pitäisi aina olla vapaaehtoista, voi perheen sisällä ja parisuhdeväkivallassa olla hyvinkin vaikeaa tai jopa mahdotonta selvittää, onko lähisuhdeväkivallan uhri suostunut sovitteluun vapaaehtoisesti. Sovittelussa tavoitteena kun aina pitää olla tasavertainen vuoropuhelu, mutta se ei siis välttämättä toteudu, jos tekijällä on valta-asema tai uhrilla esimerkiksi uuden väkivallan pelko, teon toistumisen pelko tai esimerkiksi taloudellinenkin riippuvuussuhde tekijään.
Hallitusneuvotteluissa sopimamme uudistuksen taustalla on yhteinen huolemme siitä, että sovittelun avulla tekijä on voinut selvitä rangaistuksetta jopa toistuvasta väkivallasta. Jatkossa ei enää selviä.
Nyrkin iskua ei pidä voida painaa villaisella.
Ja totta on sekin, että vain murto-osa lähisuhdeväkivallasta tulee nykyisin kenenkään ulkopuolisen tietoon tai saatikka viranomaisten tietoon.
Naisjärjestöt Yhteistyössä ry:n pääsihteeri Silla Kakkola totesikin eilen tutkimuksen tulosten julkistamisen yhteydessä, että ”Tutkimuksemme osoittaa, että vaikka kaikki miehet eivät hyväksy naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, aivan liian suuri osa miehistä suhtautuu siihen huolestuttavan sallivasti. Miehet normalisoivat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa asenteillaan. Näissä asenteissa meillä on paljon muutettavaa, ja tässä miehet ovat itse avainasemassa”.
Tutkimustulosten tiedotteessa todettiin, että ”Hälyttävistä tuloksista huolimatta tutkimus osoittaa myös, että valtaosa miehistä tunnistaa vastuunsa väkivallan lopettamisesta. 84 prosenttia miehistä on sitä mieltä, että miesten tulisi ottaa suurempi vastuu naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisesta. 78 prosenttia miehistä ajattelee, että miesten tulisi puuttua enemmän loukkaavaan ja esineellistävään puheeseen naisista.”
On totta, että ”tulokset ovat myös osittain ristiriidassa keskenään; esimerkiksi miehistä 90 prosenttia on sitä mieltä, että naisiin kohdistuva väkivalta on aina väärin, mutta samaan aikaan 21 prosenttia miehistä on sitä mieltä, että nainen voi ansaita tähän kohdistuvan väkivallan.”
Mutta tärkein viesti on se, että yhteiskuntamme kohtelee väkivallantekoja niiden edellyttämällä vakavuudella. Väkivaltaa ei voi koskaan ansaita eikä se ole ikinä uhrin syy. Vastuu väkivallan lopettamisesta on aina tekijällä.
Osana Valoa, ei väkivaltaa -kampanjaa toteutettuun tutkimukseen vastasi Dagmar Oy Bilendin online-paneelissa yli tuhat Suomessa asuvaa miestä. Tutkimustulokset voi yleistää tämän tutkimuksen vastaajamäärällä väestöön siten, että virhemarginaali on maksimissaan +- 3,2 %.
Väkivalta loppuu, kun tekijät lopettavat sen!
…
Kello 21.26
Kiitos isosta määrästä palautteita liittyen tähän aamuiseen kirjoitukseeni. Otetaan siis ihan jokainen – mies ja myös naiset – tämä yhteiseksi tehtäväksemme. Muutetaan yhteiskuntamme suunta ja luodaan maastamme sellainen missä tällaisen ajattelulle ei enää ole maaperää eikä tällaiselle toiminnalle sijaa. Itse olen tähän sitoutunut niin lainsäätäjänä ja olen valmis lakiakin muuttamaan ja myös tekemään kaiken muunkin tarvittavan. Tehdään yhdessä.
Pizzaa ja politikkaa Heinola
Illalla vielä piipahdin junalla Lahden kautta Heinolassa. Kiia ja Venla olivat tehneet sinne Pizzaa ja politiikkaa illan ja olikin mukava päästä taas yhteiseen pöytään. Pizzeria Torinossa puhutti kunta- ja aluevaalit, mutta myös laajemminkin poliittinen tilanne ja talous ja verotuskin. Kiva ilta ja mikä parasta taas saimme kaksi uutta kuntavaaliehdokastakin.
Nyt kello jo paljon ja huomenna jatketaan. Öitä.