Eduskunta järjestäytyi uusille valtiopäiville – Ilkka Kanerva aloitti kansanedustajana 6. vuosikymmenellään

Blogi, tiistaina 04.02.2020

Valtiopäivät 2020 avataan huomenna keskiviikkona Tasavallan presidentti Sauli Niinistön johdolla. Meidän eduskuntaryhmän järjestäytymiskokous alkaville valtiopäiville pidettiin jo tänään aamupäivällä. Kokouksessa valittiin eduskuntaryhmälle puheenjohtaja sekä kolme varapuheenjohtajaa. Lisäksi eduskuntaryhmä valitsi kolme työvaliokunnan jäsentä. Kokouksen avasi perinteen mukaan eduskuntaryhmän kokenein kansanedustaja. Ja taitaa olla niin, että näin kokenutta ei enää koskaan tulla näkemään. Ilkka Kanerva nimittäin aloitti kansanedustaja jo syksyllä 1975 ja näin nyt 2020-luvun myötä hän tulee toimimaan kansanedustajana peräti kuudella eri vuosikymmenellä. Miettikääpä mitä kaikkea on tapahtunut 1970-luvulla ja sitten 1980-luvulla ja tämän jälkeen 1990-luvulla, 2000-luvulla, 2010-luvulla ja mitä uusi vuosikymmen 2020 vielä tuokaan. Ja saa nähdä jatkaako Ike vielä seuraavallakin vuosikymmenellä kansanedustajana? Mene ja tiedä.

Huomenna avattavat valtiopäivät ovat siis Ikelle jo 45. ja tänäänkin ryhmäkokouksessa miehessä oli virtaa kuin pienessä kylässä.

Meidän eduskuntaryhmä valitsi yksimielisesti aiemman puheenjohtajiston ja työvaliokunnan jäsenet jatkamaan. Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Kai Mykkänen ja esityksestäni ryhmän ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Sari Sarkomaa, toiseksi varapuheenjohtajaksi Jukka Kopra sekä kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Anna-Kaisa Ikonen. Työvaliokunnan jäseninä jatkaa Sinuhe Wallinheimo, Matias Marttinen sekä Sari Multala.

Ryhmäkokouksen jälkeen sitten eduskunta järjestäytyi ja puhemieheksi valittiin keskustan Matti Vanhanen. Hieman ihmettelin, että tasa-arvoaan kovaa mainostava Marinin hallitus esitti tänään sitten puhemiehistöön vain miehiä? SDP:n paikalle valittiin Antti Rinne. Olisi voinut ajatella, että toinen paikoista olisi ollut naispuhemiehelle. Mutta joskus enemmän puhutaan ja vähemmän tehdään. Perussuomalaiset esittivät omalle puhemiespaikalleen isoimpana oppositiopuolueena Juho Eerolan ja hänet myös tehtävään eduskunta valitsi.

Edelleen näytti eduskunnassa hiertävän myös se, että epäluottamuksen myötä pääministerin tehtävän jättämään joutunut Antti Rinne nostettiin samantien takaisin varapuhemieheksi. No paikka on SDP:n ja jokainen tyylillään.

Nyt kello 15.42 ja tämän päivän viralliset kokoukset takana. Eduskunnassa vähän sellainen odottava tunnelma. Tuntuu hallituspuolueet olevan kovinkin jännittyneessä tilassa ja varsinkin keskustan riveistä lähinnä hymyiltiin isosti esitellylle ilmastopaketille. Totta se onkin, että lähinnä siinä oli kauniita lupauksia ja pehmeitä sanoja. Todelliset teot jäivät tekemättä ja pahaa pelkään, että se kova paketti tulee lopulta meidän autoilijoiden maksettavaksi?

 

 

Kommentit