Eduskunnassa yhteinen huoli sisäilmaongelmista – Kannustan kaikkia tutustumaan Hyvinkään Joutsenlipulla varustettuun päiväkotiin

Blogi, tiistaina 28.11.2017

Tänään eduskunnassa käytiin tärkeä ajankohtaiskeskustelu, kun salissa oli esillä rakennusten home- ja sisäilmaongelmat. Hallitus on tarttunut tähänkin ongelmaan reippaasti ja tiukastikin. Vuodenvaihteessa saamme voimaan rakentamisen kosteudenhallintaan tai oikeastaan kuivaketjun varmistamiseen tähtäävän uuden asetuksen ja panoksia on laitettu myös jo olemassa olevan kiinteistömassan peruskorjaamiseen. Onneksi edes nyt toimeen on tartuttu. Nyt oli toiseksi paras hetki, paras hetki meni jo.

Meillä on aivan liian moni sairastunut huonon sisäilman takia ja siihen syy löytyy usein rakentamisesta, mutta usein myös huollosta, ylläpidosta tai oikeastaan niiden laiminlyönneistä. Näihin kaikkiin kohtiin on syytä kiinnittää huomiota ja lainsäädännön ja asetusten lisäksi tarvitaan myös vastuunkantoa kunnissa ja myös valvontaakin. Itse pidän ehdottoman tärkeänä, että pienimpiinkin ongelmiin puututaan heti vakavasti ja lopetetaan sairastuneiden syyttely tai syyllistäminen.

Tänään siis kehuja annoin asuntoministeri Kimmo Tiilikaiselle, joka on tässä home- ja sisäilmatalkooasiassa ollut erittäin aikaansaava ja aloitteellinenkin. Näin asioita pitääkin hoitaa.

Kun vastuuta olen ojentanut myös kunnille niin myös kuntapäättäjänä olen tässä itsekin sitten ottanut aktiivisen otteen. Olen luvannut, että omassa kotikunnassani puutumme heti kun ongelmia ilmenee ja näin teimme juuri eilenkin kun epäily yhdeltä koulultamme oli korviimme kiirinyt. Meillä Lopella on nyt koulut remontoitu ja olemme varmasti lähellä sisäilmaongelmavapaan kunnan leimaa. Sitä pitää tavoitella ja siitä täytyy pitää kiinni. Tämä kannattanee vielä kirjata myös joulukuussa valtuustomme hyväksymään strategiaan ja myös ensi vuoden budjettiin sitovaksi tavoitteeksi ja lupaukseksi. Kun tästä brändistä pidämme huolen niin olen varma, että kiinnostus kuntaamme kohtaan kasvaa. Eduskunnassa joku esitti myös hymynaama-merkkiä sisäilmaongelmavapaille kiinteistöille. En ole varma miten se toimisi, mutta selvittää se kannattaa ja onhan meillä jo nyt olemassa rakentamisen ja toiminnan Joutsenlippukin julkiselle rakentamiselle. Tällainen Joutsenlippu-merkitty päiväkoti toimii ainakin Hyvinkäällä. Kannustan kaikkia tutustumaan tähän joko netissä tai ihan paikanpäälläkin. Lisätietoa ja yhteystiedot löytyvät vaikkapa täältä: Suomen ensimmäinen Joutsenlippu Päiväkoti.

Antoisa ja hyvä keskustelu ja tärkeintä, että nyt tehdään eikä vain puhuta.

Päivään mahtui myös embargo-leimattu kuuleminen Puolustusvaliokunnassa eli siihen palaan huomenna kun asia julki ja myös mukava tapaaminen lehtereille entisen opiskelukaverini Jari Huuhtasen luokan oppilaiden kanssa. Niin ja muutama palaveri myös Valtiovarainvaliokunnan asioiden parissa ja myös huomisen Valtionliikuntaneuvostonkin tiimoilta. Huomenna jatketaan.

Kommentit