Droneja ja elektroniikkaa ei kannata ostaa varastohalliin, vain osaamista ja valmiutta vahvistaa – RFDEW pudottaa parven hedelmäpiirakan hinnalla

Blogi, keskiviikkona 08.01.2025

British soldiers successfully test drone killer radiowave weapon for first time.

Britannian asevoimat kertoivat testanneensa ensimmäistä kertaa energia-asetta droneja vastaan. RFDEW:it valmistaa Thalesin johtama konsortio, johon kuuluvat myös QinetiQ, Teledyne e2v ja Horiba Mira. Kirjanyhdistelmä tulee sanoista Radio Frequency Directed Energy Weapon eli nimensä mukaan se käyttää radiotaajuisia sähkömagneettisia aaltoja iskuissa elektroniikka vastaan. Uudella teknologia avulla siis kokonaisten lennokkiparvien tuhoaminen jopa kilometrien päässä onnistuu erittäin edullisesti ja vain jopa yhden sotilaan panoksella. Sen korkea automaatiotaso tarkoittaa, että järjestelmää voi käyttää yksittäinen sotilas ja se voidaan asentaa sotilasajoneuvoon, kuten MAN SV:hen, liikkuvuuden takaamiseksi.

Droneparven pudottaminen maksaa siis vähemmän kuin legendaarinen ”mince pie” -paketti.

Mince pie on siis monelle Britanniassa vierailleelle kahvipöydästä tuttu pieni hedelmäpiirakka. Yhden laukauksen hinta Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan on siis vain noin 12 senttiä (10 pennyä).

RFDEW käyttää tai toimii toimii eri taajuusalueella kuin lasersäteeseen perustuvat torjunta-aseet kuten DragonFire. RFDEW hyödyntää siis radiotaajuutta häiritsemään vihamielisiä uhkia laserenergian lasersäteen sijaan. Uusi nyt ensikertaa testattu ase käyttää korkeataajuisia aaltoja häiritsemään tai vahingoittamaan kriittisiä elektronisia komponentteja laitteiden, kuten droonien, sisällä, jolloin ne viottuvat ja putoavat taivaalta. Tarkemmin laitteen taajuuskaistaa tai aseen lähetystehoa ei julkisuuteen kerrottu.

Ministeriön tiedotteen mukaan RFDEW voi havaita, seurata ja torjua erilaisia ​​uhkia maalla, ilmassa ja merellä. Järjestelmä siis täydentää perinteisiä ​​ilmapuolustusjärjestelmiä kustannustehokkaasti. Kyse on yhdestä askeleesta saarivaltion suunnitelmissa hyödyntää uutta teknologiaa ja toisaalta puolustautua vihollisen uudelta teknologialta.

Uusi järjestelmä parantaa siis Iso-Britannian asevoimien toimintakykyä ja tarjoaa tarkan, tehokkaan ja kustannustehokkaan tavan torjua useita ilmauhkia.

Tällä saralla siis tapahtuu nyt todella paljon. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on todistanut sen miten nopeasti tämä teknologia kehittyy ja miten kilpajuoksu suunnittelijoiden pöydillä ja elektroniikkatehtaissa etenee. Myös muuttunut maailmanpoliittinen tilanne on tuonut tälle puolelle paljonkin muutoksia ja nopeitakin liikkeitä myös sivulle ja taaksekin. Yksi tällainen esimerkki oli pari vuotta sitten meillä tehty ratkaisu luopua kiinalaisen maailman suurimman droonien valmistajan DJI:n miehittämättömien lentolaitteiden käytöstä niihin liittyneiden tietoturvaongelmien takia.  ja -epäilyt. Saman vuoden 2023 syksyllä puolustusvoimissa aloitettiin kouluttamaan erillisiä dronelentäjiä.

Maavoimien esikunnasta jalkaväentarkastaja, eversti Juhana totesi tuolloin Ylellä 28.8.2023, että ”droonit tukevat erityisesti jalkaväkijoukkojen taistelua. Niillä pystytään tiedustelemaan, laajentamaan tilannekuvaa ja ohjaamaan tulta oman näköetäisyyden ulkopuolelle niin sanotusti mutkan ja mäen taakse”.

Meillä tätä puolta oli jo toki suunniteltu pidempäänkin ja myös siitä näkökulmasta, että meillä myös droonien kohdalla tulee ottaa huomioon talviset olosuhteet. Parrot ANAFI USA -droneeja PV:lle hankittiin vuonna 2022 yhteensä 2,6 miljoonan euron arvosta.

Teknologia kehittyy tällä saralla siis huikeaa vauhtia. Osaamista on tärkeää harjoitella, mutta itse teknologiaa ei kannata suuremmalti varastoihin hankkia. Mutta senkin osalta on tärkeää varmistaa, että valmius tuotantoon on olemassa, kuten tuo USA:n perässä tehty kiinalaisteknologiasta irtaantuminenkin alleviivasi. Esimerkkejä tästä huikeita askelia ottavasta teknologiasta olemme saaneet lukea Ukrainasta säännöllisesti ja saamme lukea jatkossakin. Kuvaava oli mm. viime elokuun Ilta-Sanomien uutinen missä todettiin, että…

Venäjä on vastannut Ukrainan tehokkaaseen elektroniseen häirintään uudella keksinnöllä. Ukraina on ehtinyt myös kopioida sitä.

Toki viestit Ukrainasta osaltaan kertovat siitäkin, että eivät nämäkään ole sodassa mikään ihmelääke. Viime vuoden huhtikuussa tästä aiheesta Twitterissä kirjoitti ukrainalaissotilas todeten mm., että ”Valitettavasti käytämme niin paljon FPV-droneja, koska meillä ei ole ammuksia kranaatinheittimiin, panssarintorjunta-aseisiin, tykkeihin tai edes panssarimiinoja”.

Voisi siis sanoa, että molempi parempi.

….

Kello 17.38

Pääministeri Petteri Orpo piti hetki sitten tiedotustilaisuuden käyden nyt julkisuuteen läpi Itämeren tapahtumia, itärajan tilannetta ja Ukrainan asioita. Pääministeri oli kutsunut ennen tiedotustilaisuutta koolle myös puoluejohtajat joille tätä kokonaisuutta myös avattiin.

Itärajaa ei voida avata

Nyt julki myös tuorein arvio itärajamme tilanteesta ja se on muuttumaton. Rajaa ei voida avata edelleenkään ja kuten pääministeri totesi, että ”jos jotain raja-asemia avattaisiin, Venäjä päästäisi ihmisiä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa”. Hybridihyökkäys siis jatkuisi. Oli myös mukava kuulla, että puoluejohtajien keskustelu aiheesta oli ollut hyvä ja yksimielinen.

Pääministeri kommentoi myös Ukrainan tilannetta ja maan auttamisen ja tukemisen välttämättömyyttä. Ja omana kokonaisuutena myös Itämeren tilannetta. Pääministeri totesi, että Venäjän ”varjolaivasto on valtava ympäristöriski ja myös turvallisuusriski” ja, että ”EU:ssa ja Natossa haetaan ”kaikki mahdolliset” keinot varjolaivaston kuriin saamiseksi ja infrastruktuurin varjelemiseksi”.

Itse ajattelen varjolaivastosta, että tehokkain keino ja oikeastaan ainoa keino puuttua siihen on saada eri maat ja niiden satamat toimimaan tässä yhdessä. Siksi pidin enemmän kuin tervetulleena tämänpäiväistä tietoa, että Kiina sulkee nyt satamiaan Venäjän varjolaivastolta. Tällaiset ratkaisut ovat ainoa ja tehokkain keino puuttua toimintaan, sillä yksittäisten laivojen estäminen tai sanktiointi on vaikeaa ja käytännössä mahdotonta, sillä aina varjolaivastosta löytyy uusi laiva tai siis vanha ja aina vain huonompikuntoinen. Pakotelistalla on nyt vajaa 200 laivaa ja koko varjolaivaston kooksi on arvioitu jopa noin 700 laivaa eli purkkeja sieltä löytyy. Tehokkaampaa on siis kohdistaa painetta ja toimia öljyä vastaanottaviin maihin ja koittaa saada tavalla tai toisella niitä tekemään Kiinan tapaan ratkaisuja.

Ja Venäjälle Itämeri on elintärkeä ja se ei kyllä missään tapauksessa anna tapahtua mitään sellaista mikä sulkisi Itämerta sen laivaliikenteeltä.

Mutta tilanne muuttumaton. Ainakin parempaan suuntaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit