Dieselverolle ei enää perusteita? – Tein dieselautojen käyttövoimaveron perusteita kysymyksen maamme hallitukselle

Blogi, keskiviikkona 09.03.2022

Yli 2 euroa litralta.

Kyllä, niin se nyt on ja kaikki laadut bensiinistä dieseliin. Polttoaineiden hinnat ovat nousseet ennätyksellisen korkealle ja näyttää Putinin sota Ukrainassa edelleen hintoja hilaavan ylöspäin. Venäläistä öljyä ei enää Eurooppaan haluta ja tämä tullee osaltaan edelleen nostamaan hintoja.

Mutta merkillepantavaa tässä polttoaineiden hinnankehityksessä on se, että nyt diesel maksaa jo yhtä paljon kuin bensiini. Diesel-veron perustelut ovat näin kadonneet ja eilen jätinkin pääministeri Sanna Marinin hallitukselle ja veroista vastaavalla keskustan ministeri Annika Saarikolle kirjallisen kysymyksen dieselautojen käyttövoimaveron perusteista.

”Käyttövoimavero on ajoneuvoverolain perusteella perittävän ajoneuvoveron osa, joka peritään niiltä, jotka eivät käytä ajoneuvonsa polttoaineena bensiiniä. Käyttövoimaverosta käytetään puhekielessä usein nimitystä dieselvero, koska käyttövoimamaksua suorittavat useimmiten ne, joilla on dieselkäyttöinen henkilöauto, pakettiauto tai kuorma-auto.

Käyttövoimaveroa kerätään kuitenkin myös muutakin käyttövoimaa kuin dieselmoottoria liikenteessä käyttävistä ajoneuvoista. Tällaisia ovat muun muassa kaasu- ja vetykäyttöiset autot, sähköautot ja kaikki ne, joiden osalle ei tule bensiinin kaltaista valmisteverotusta liikennemenojen lisärasitukseksi.”

Eli kun polttoaineiden hinnat ovat nousseet rajusti ja nyt dieselin ja bensiinin välinen hintaero on kurottu umpeen. Diesel maksaa tällä hetkellä yhtä paljon kuin bensiini. Näin ollen esitin eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallituksen mielestä edelleen perusteltua periä käyttövoimaveroa dieselautoilta?

Ja vastauksen siis itsekin tiedän, että ei ole ja nyt vastauksen pitääkin totta kai pitää sisällä myös johtopäätökset. Dieselverosta on aika luopua ja tuoda tätä kautta bensa ja diesel ns. samalle viivalle.

Samaan aikaan on syytä lisätä edelleen painetta Marinin hallitukselle ja erityisesti keskustan suuntaan, että esittämämme ns. ammattidiesel otettaisiin välittömästi käyttöön. Kuljetusalan tilanne on tukala ja kohta alkaa siellä konkurssiaalto ja toisaalta tämä johtaa sitten mm. lämmityksen, ruuan ja kaiken muun hintojen nousuun entisestään. Inflaatio jyllää erityisesti maaseudulla nyt rajulla tavalla. Antaahan tämä ammattidiesel sitten samalla myös mahdollisuuden ottaa käyttöön myös ulkomaisten rekkojen tiemaksut eli ns. vinjettimaksut. Ne voidaan kuitata kotimaiselta liikenteeltä ammattidieselin kautta.

Ja hyvinkin yksinkertainenkin ratkaisu tähän olisi. Laajennetaan polttoöljyn eli löpön käyttöoikeus myös raskaaseen liikenteeseen ja kuljetusalalle. No problem – jos vain on haluja.

On minun pakko myös hieman nyt jarrua painaa tälle turvekohelluksellekin. Eiköhän nyt olisi syytä painaa hieman jarrua laittaa huoltovarmuus ja energiavarmuus edelle ja pitää tämä kotimainen energialähde paletissa mukana. Pitää muistaa, että me olemme Suomessa erityisen riippuvaisia juuri Venäjältä tuotavista energialähteistä. Venäjän tuontienergian osuus on noin 60 prosenttia ja meillä käytetystä raakaöljystä tulee lähes 90 prosenttisesti Venäjältä ja maakaasu sataprosenttisesti. Energiaomavaraisuuden nopea nostaminen edellyttää nyt sitä, että nostamme turvetuotanto entiselle tasolle ja samaan aikaan laskemme turvetuotannon kustannuspaineita. Eli lopputulemana turvekoneiden romuttaminen pitää lopettaa välittömästi eli….

Stop turpeen alasajolle ja kyllä huoltovarmuudelle.

 

 

 

 

 

 

Kommentit