Demarien kannatus putosi lähes prosentin – Kokoomus vankisti edelleen asemiaan selvästi suurimpana puolueena

Uutiset, perjantaina 29.05.2009

EU-vaalien ennakkoäänestyksen juuri käynnistyttä Yle Uutiset julkaisi tuoreimmat puolueiden kannatusluvut. Kevään lukujen suurin uutinen on SDP:n selkeä alamäki ja kokoomuksen sekä nyt myös keskustan hyvä nouseva trendi. Kokoomus on säilyttänyt asemansa suosituimpana puolueena 23,4 prosentin kannatuksella. SDP:tä äänestäisi 20,9 prosenttia ja keskustaa 19,8 prosenttia.

– Merkillepantavaa on keskustan ja kokoomuksen nousu. Olemme vankistaneet jälleen asemiaan maamme suurimpana puolueena nyt 0,3 prosentilla. Samaan aikaan SDP:n kannatus on laskenut selvästi 0,7 prosenttiyksikköä, pohti kansanedustaja Timo Heinonen tuoreimpian kannatuslukuja.

Vihreiden kannatus on noussut 0,2 ja perussuomalaisten 0,4 prosenttiyksikköä. Vasemmistoliiton kannatus on laskenut 0,6, kristillisdemokraattien 0,3 ja rkp:n 0,8 prosenttiyksikköä.

– Pienten puolueiden kannatus näyttää kuihtuvan entisestään. Tottakai merkitystä on ennen muuta myös sillä, että vasemmiston yhteiskannatus on laskenut nyt jälleen 1,3 prosenttia. Samaan aikaan keskustan ja kokoomuksen yhteinen kannatus on noussut 1,5 prosenttia, laskeskeli Heinonen ja totesin vasemmiston yhteiskannatuksen olevan enää vain 28,4 prosenttia, kun hallitusrintamaa kannattaa ilman vakiohallitupuoluetta RKP:täkin yli 54 prosenttia suomalaisista.

Taloustutkimus haastatteli Ylen tilaamaan tutkimukseen 5.–28. toukokuuta 3 383 henkilöä. Mittauksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 1,4.

Kommentit