Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus antoi 30. toukokuuta Suomen ja Yhdysvaltojen välisen ns. DCA -sopimuksen eli maittemme välisen puolustusyhteistyösopimuksen hyväksymistä ja voimaansaattamista koskevan hallituksen esityksen eduskunnalle. Iso ja merkittävä kokonaisuus sisältää itse DCA-sopimuksen eli Defense Cooperation Agreement voimaansaattamislain lisäksi kymmenen liitelakia. Asia tulee nyt meille eduskuntaan käsittelyyn ja ryhdymme sitä välittömästi puolustusvaliokunnassa käsittelemään. Sopimuksen hyväksyminen eduskunnassa edellyttää kahden kolmasosan enemmistöllä tehtävää päätöstä eli esityksen tueksi tarvitaan merkittävää tukea myös parlamentaarisesti yli hallitus-oppositiorajan.
Nyt tehtävällä puolustusyhteistyösopimuksella luomme ajantasaiset puitteet puolustusyhteistyölle Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat on meille keskeinen, ehkä jopa keskeisin, strateginen liittolainen, ja tiiviin ja saumattoman yhteistyön merkitys Yhdysvaltojen kanssa korostuu entisestään turvallisuusympäristön muutoksen myötä. Sopimus ei suoraan liity Nato-jäsenyyteemme, mutta kyllä sen voi hyvin katsoa sitäkin vielä alleviivaan ja vahvistavan. Sopimus sääntelee nimittäin mm. mahdollisuutta Yhdysvaltojen sotilaalliseen läsnäoloon maassamme kaikissa turvallisuustilanteissa, minkä lisäksi se edistää yhteistyötä myös alueellisesti. Sopimus parantaa myös edellytyksiä Yhdysvaltojen meille antamalle tuelle vahvistaen maamme turvallisuutta myös Nato-jäsenyyden oloissa.
Sopimuksen liitteessä luetellaan sovitut tilat ja alueet, joille maittemme yhteistyö ja yhteistoiminta ensisijaisesti keskittyisivät. DCA antaa Yhdysvalloille jatkossa myös mahdollisuuden hyödyntää kongressin rahoitusta mahdollisiin infrastruktuuri-investointeihin Suomessa. Sopimuksessa sovitaan myös Yhdysvaltojen pääsystä maamme alueelle ja liikkumisesta siellä, sekä sopimuksen liitteessä lueteltujen sovittujen tilojen ja alueiden käytöstä. Alueet ovat Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen pysyvässä käytössä olevia tiloja ja alueita ja niitä on yhteensä 15. Lisäksi sopimuksessa sovitaan puolustuskaluston, tarvikkeiden ja materiaalin ennakkosijoittamisesta, Yhdysvaltojen joukkojen, siviilihenkilöstön, huollettavien ja sopimustoimittajien oikeudellisesta asemasta, Yhdysvaltojen joukkojen turvallisuudesta, rikosoikeudellisesta tuomiovallasta sekä käytännön kysymyksistä, kuten verotus, tullit, vahingonkorvaukset ja maahantuonti. Esitys sisältää lisäksi sopimuksesta johtuvat muutosehdotukset ampuma-aselakiin, ulkomaalaislakiin, sotilasajoneuvolakiin, arvonlisäverolakiin, valtion vahingonkorvaustoiminnasta annettuun lakiin, ajokorttilakiin, sähköisen viestinnän palveluista annettiin lakiin, ilmailulakiin, lentoasemaverkosta ja -maksuista annettuun lakiin ja ajoneuvolakiin.
Ja vaikka palasia on paljon niin sopimuksen tosiasialliset vaikutukset tulevat määräytymään sen mukaan, kuinka laajasti yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa tulevaisuudessa tehdään. Itse toivon, että mahdollisimman laajasti ja on maamme turvallisuuden kannalta ratkaisevan tärkeää, että saamme Yhdysvaltojen investointeja ja säännöllistä toimintaa maahamme. Pysyviäkään joukkoja ei kannata pois sulkea ei Yhdysvaltojen eikä Natonkaan osalta.
Parempi olla yhdessä liittolaisten kanssa, kuin yksin Venäjän kainalossa.
Esityksessä on lisäksi arvioitu, että liitteessä luetelluille sovittuihin tiloihin ja sovituille alueille pääsyä koskeva 3 artikla, puolustuskaluston, tarvikkeiden ja materiaalin ennakkosijoittamista koskeva 4 artikla, USA:n joukkojen turvallisuutta koskeva 6 artikla, sekä maahantuloa ja liikkumista koskeva 11 artikla sisältävät määräyksiä, jotka ovat ristiriidassa perustuslain näitä kysymyksiä koskevien säännösten kannalta. Siksi eduskunnan päätös sopimuksen hyväksymisestä esitetään tehtäväksi perustuslain tällaisissa tilanteissa edellyttämällä 2/3:n enemmistöllä.
Iso asia ja katsotaan miten saamme sen käsittelyn eduskunnassa hoidettua. Minusta olisi hyvä, että käsittely saataisiin maaliin jo kesäkuun aikana. Katsotaan.
Meidän arvostus maailmalla on korkeaa ja meiltä haetaan nyt oppia ja esimerkkiä moneen. Sunday Times kirjoitti mm. mielenkiintoisen artikkeli siitä huolesta mitä huono sotaan valmistautuminen on saanut aikaan Iso-Britanniassa. Lehden haastattelema Nato-lähde nosti esille meidän vastaavan tilanteen todeten, että ”suomalaiset ovat uskomattoman hyviä siviili- ja sotilaallisessa valmiudessa”. Hän jatkoi, että tällainen ”ajattelutapa, jossa todella mietitään ja valmistaudutaan myös sotaan on jotain, mitä haluamme kaikkien liittolaistemme ajattelevan tarkemmin”.
Samassa artikkelissa lehden toimittaja Josh Glancy oli haastattelut myös meidän nuoria vappuna Helsingin Senaatintorilla. Varusmiespalveluksensa jo suorittaneet nuoret olivat todenneet, että…
”Jos jotain tapahtuu Venäjän kanssa, niin sitten tapahtuu. Silloin täytyy olla valmis lähtemään. Suomella on varsin hyvä armeija ja olemme hyvissä käsissä.”
Toimittaja oli seurannut myös toukokuussa Arrow 24 sotaharjoitukseen Niinisalossa osallistuneita yli 200 brittisotilasta. Iso-Britannian suurlähetystön sotilasasiamies Stephen Boyle kertoi lehdelle olevansa vaikuttunut ja jopa hieman kateellinen näkemästään. Boyle totesi, että ”Suomessa on johdonmukaisuutta ja luottamusta ja Suomen asevelvollisuusmalli on iso osa sitä. On tunne, että tämä on yhteiskunta, jonka puolesta kannattaa taistella.”
Brittilehti päättikin artikkelinsa alleviivaten, että…
”Ehkä eniten juuri tässä on jokin, jonka voimme oppia suomalaisilta”
Uusi viikko siis taas käyntiin. Turvallisuus isosti pöydällä. Varaudumme kaikkeen.
….
Uusi viikko vauhdilla käyntiin. Kalenteri aikalailla täysi ja tekemistä näyttää riittävän niin eduskunnassa kuin EU-vaalienkin kanssa. Ja myös mukava ylioppilaslakkiemme 30-vuotisjuhlailtakin tulossa. Nyt kello jo 22.22 ja aamulla aikainen herätys. Eli kiitokset tästä päivästä ja huomenna jatketaan.