Cheek alias Jare Tiihonen Timo Heinosen Kulttuurikummiksi – ”Netissä erittäin paljon hyvääkin”

Uutiset, maanantaina 16.01.2012

Viime vaalikaudella käynnistynyt Teoston Kulttuurikummiprojekti laajeni tammikuussa Hämeeseen, kun osa Hämeen kansanedustajista sai oman Kulttuurikumminsa. Kansanedustaja Timo Heinonen sai musiikin ja kulttuurin nimikkokummikseen lahtelaisen Jare Tiihosen joka tunnetaan musiikkimaailmassa Cheekinä. Hämeenlinnan Piparkakkutalossa järjestetty ensi tapaaminen paljastikin miehiä yhdistävän jo menneenkin.

– Jare (Tiihonen) kertoi, että hän etsi vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ehdokasta ja bongasi silloin minut. Oli mukava yllätys, että olen ollut hänen ehdokkaansa jo silloin ja tietämättäni myös hänen kansanedustajansa jo viisi vuotta, hymyili Timo Heinonen kertoessaan päivän annista.

Heinonen paljasti itse taasen tykänneensä aina Cheekin musiikista ja laulelevansa mukana autossa ja tanssilavallakin biisejä.

– Eiks sitä vois hieman muokata Cheekin sanoja tähän politiikkaa, että ”jos sä olisit mä, niin mäkin äänestäisin sua”.

Näillä sanoilla Heinonen oli kiittänyt Teostoa omasta kummistajaan ja siitä, että juuri Cheek valikoitui hänelle.

– Itse asiassa Jare kertoi itse esittäneensä Teostolle että hän pääsisi juuri minun kummiksi, kertoi Heinonen enemmän kuin tyytyväisenä.

Piparkakkutalossa kaksikko sopi jo tulevasta yhteydenpidosta ja Heinonen sai jo kutsunkin uuden levyn julkistamiskeikalle. Kulttuurikummin tehtävä on kutsua oma kansanedustaja tutustumaan musiikintekijän työhön ja kertoa samalla työstään ja arjestaan musiikin ammattilaisina.

”Netissä paljon hyvääkin”

Tiihonen ja Heinonen löysivät pian myös yhteisiä ajatuksia musiikkimaailmasta kuin myös musiikintekijöiden edunvalvonnastakin. Heinonen totesi, että usein internet nähdään vain pahana musiikintekijöille, mutta Heinosen mukaan on tosiasia, että monelle nuorelle musiikintekijälle ja esittäjälle se on paras ja usein myös ainoa tie ihmisten tietoisuuteen. Tiihonen jakoi Heinosen kanssa näkemyksen.

– Internetiä tulee kehittää niin, että laillinen musiikin lataaminen on yhtähelppoa kuin luvatonkin. Levy-yhtiöt eivät minusta olleet aivan ajanhermolla silloin kun netti yleistyi ja siitä se suurin vahinko pääsi syntymään. Levy-yhtiöt tekivät cd-levyjä kun olisi pitänyt luoda malleja nettiin musiikin myymiseen. Kun he eivät sitä tehneet niin se tekivät harrastajat. Nyt on syytä tehdä huolellista työtä, että tekijät ja musiikin ammattilaiset saavat omansa nettimaailmankin levittämisestä. Kielloilla se ei pelkästään onnistu, totesi Timo Heinonen.

Kulttuurikummiprojektin avulla Teosto ja musiikintekijät haluavat tuoda oman äänensä kuuluviin ja tutustuttaa kansanedustajia musiikintekijöiden työhön ja arkeen. Hämeen kansanedustajiksi projektiin olivat mukaan lähteneet Heinosen lisäksi Tarja Filatov, Aino-Kaisa Pekonen, Johannes Koskinen, Päivi Räsänen ja Anne Louhelainen.

Teosto käynnisti kulttuurikummitoiminnan jo vuonna 2009. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry on musiikin tekijöiden ja kustantajien voittoa tavoittelematon järjestö. Teosto edustaa noin 25 000 suomalaista säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikin kustantajaa.

Kommentit