Päiväkotivierailuja Riihimäelle ja Janakkalaan – Varhaiskasvatus luo hyvän perustan koulutielle

Blogi, keskiviikkona 30.08.2017

Tänään oli kalenterissani kaksi päiväkotivierailua. Aamusta kävin Riihimäellä Peltosaaren eskarissa. Siellä eskari väistötiloissa parakkitalossa, mutta onneksi se ei hyvää työtä haittaa. Erinomaisen hienoja pistetyöskentelyjä lapsilla ja pääsin mukaan niin askartelemaan, riimittelemään kuin laululeikkimäänkin. Kansanedustajan satutuokiossa tänään luin lapsuuteni suosikki satua Jere Jarruvaunusta ja lapset pääsivät myös äänestämään minulle tämän päivän kravattia.

Riihimäeltä sitten matka jatkui Turenkiin Harvialan Päiväkotiin. Hieno kokonaisuus missä päiväkoti, eskari ja koulu samassa kokonaisuudessa ja vielä toimintakin hyvin rajoja rikkovaa. Janakkalassa myös erinomaisen hyvin tehty uusi VaSu eli Varhaiskasvatussuunnitelma. Kannattaa lukaista jos päiväkoti- ja varhaiskasvatusasiat kiinnostavat. Mallia voisi moni kunta ottaa ja varmaan saa ottaakin.

Kalenterissani oli vielä tulevina päivinä varattuna vierailut Ypäjälle ja Hämeenlinnaan päiväkoteihin eli aika monta erilaista päiväkotia tulee tänään Suomi 100 -kierroksen aikana nähtyä ja paljon hyviä ideoita ja juttuja kuultua. Ja hauskoja juttuja myös lapsilta. Vanhan opettajan sydän ihan alkoi väristä 🙂

Tänään myös hallitus aloitti budjettiriihensä. Toivottavasti saamme nyt eteenpäin vanhempainvapaauudistuksen ja itse toivoisin myös tuntiperusteista laskusta maanlaajuiseksi oikeudeksi päivähoidossa ja minusta voisi hyvin palata entiseen myös varhaiskasvatusoikeuden osaltakin. Monet kaupungit ja kunnat eivät ole rajausta ottaneet käyttöön ja jo siksikin olisi minusta tasa-arvon mukaan hyvä palauttaa kaikille yhtenäinen oikeus päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen. Ja hieno asia on myös se, että Petteri Orpo on nyt jo esittänyt päivähoitomaksujen alentamista niin, että maksuttoman päivähoidon piiriin saadaan jälleen tuhansia uusia perheitä. Maksuton varhaiskasvatus on toivottavasti joskus totta koko maassa. Varhaiskasvatus nimittäin parasta pienille lapsille tiellä kohti koulua ja elämää turvallisen kodin rinnalla.

Budjettiriihestä toivon myös lisäystä vielä poliisien oikeuksiin ja resursseihin. Minusta olisi syytä ottaa nyt käyttöön tiekartta millä päästään takaisin aiempaan poliisimäärää. Itse pitäisin lähivuosien tavoitteena 7500 poliisia ja sitten 8000. Tämän nyt vain yksinkertaisesti muuttunut turvallisuustilanne vaatii.

Verotuksessa on tärkeää huolehtia siitä, että kenenkään työnverotus ei ensi vuonnakaan kiristy. Toivottavasti myös keskusta haluaa pitää tästä hallitusohjelman kirjauksesta kiinni. Talouskasvu on nyt vahvistunut, mutta sitä pitää edelleen vahvistaa ja työllä se parhaiten pysyy yllä.

Teknisten ongelmien takia blogi ulkona hieman kangerrellen, mutta parempi niinkin kuin ei milloinkaan. Huomenna sitten maakuntavaltuuston ensimmäinen kokous Hämeenlinnassa ja illalla Sibeliusta Lahdessa.

Kommentit