Bensan ja dieselin raju hinnankorotus iskee ensi vuonna oman auton käyttäjiin, mutta myös kuljetuksiin ja sitä kautta kaikkiin hintoihin

Blogi, keskiviikkona 06.11.2019

Eduskunnassa käsiteltiin eilen Antti Rinteen (sd) vasemmistohallituksen ensimmäisen talousarvion veroesityksiä. Salissa oli erikoinen tunnelma, kun hallituksen keskustalainen valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) joutui esittelemään mm. bensa- ja diesel-veron rajut korotukset. Muita keskustalaisia ei salissa oikeastaan näkynyt ja ymmärrän hyvin. Bensan ja dieselin hintaa hallitus on korottamassa yhdessä yössä 6-7 senttiä litralta ja tämähän iskee kovimmin juuri maaseudulla ja kehytkaupungeissa ja -kunnissa asuviin ihmisiin. Siis ihmisiin, joiden on yksinkertaisesti vain pakko käyttää omaa autoa työmatkoihin ja myös perheidensä kanssa. Näillä alueilla ainakin ennen asui juur käsiteltiin eilen Antti Rinteen (sd) vasemmistohallituksen ensimmäisen talousarvion veroesityksiä. Salissa oli erikoinen tunnelma, kun hallituksen keskustalainen valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) joutui esittelemään mm. bensa- ja diesel-veron rajut korotukset. Muita keskustalaisia ei salissa oikeastaan näkynyt ja ymmärrän hyvin. Bensan ja dieselin hintaa hallitus on korottamassa yhdessä yössä 6-7 senttiä litralta ja tämähän iskee kovimmin juuri maaseudulla ja kehytkaupungeissa ja -kunnissa asuviin ihmisiin. Siis ihmisiin, joiden on yksinkertaisesti vain pakko käyttää omaa autoa työmatkoihin ja myös perheidensä kanssa. Näillä alueilla ainakin ennen asui juuri heitä jotka kannattivat puolueista keskustaa ja uskoivat ainakin silloin, että juuri keskusta pitäisi heidän puolia pitkien etäisyyksien maassa. Nyt tilanne on muuttunut ja keskusta joutui esittelemään veronkorotuksia jotka on kohdistettu juuri maaseudun ihmisiin ja oman auton käyttäjiin.

Korotusten vaikutukset eivät kuitenkaan jää edes tähän. Kun tavallinen noin 30 000 km omalla autolla ajava joutuu maksamaan yli 130 euroa lisää bensa- ja dieselin hinnassa ensi vuonna niin veronkorotus vyörittyy heidän maksettavaksi vielä monella muulla tavalla. Esimerkiksi yhden rekan vuosikustannukset nousevat pelkän dieselin veronkorotuksen myötä noin 8000 euroa. Tämän päälle on tulossa vielä iso hinnankorotus parafiinisen dieselin verotuen leikkauksen myötä. Ja lopultahan nämä kaikki siirtyvät kuluttajien maksettavaksi. Kuljettaapa sitten rekka esimerkiksi haketta tai maitoa tai tavaroita niin lopulta kustannusten nousu siirtyy lopputuotteen hintaan kaupoissa tai lämmityksen hintaan kodeissa jne.

Ymmärrän siis hyvin, että keskustalaisia ei esittelemään joutunutta ministeri Lintilää lukuunottamatta juuri salissa eilen näkynyt. Isku on kova ja kun vielä samaan aikaan Rinteen hallitus keskustan tuella suunnittelee uusia ruuhkamaksuja eli käytännössä tiemaksuja maamme teille niin kokonaisverotaakka liikenteelle kasvaa ensi vuonna ja tulevina vuosina reilusti yli 400 miljoonaa euroa. Ja tämä kaikki nyt sitten tapahtuu keskustan ollessa hallituksessa ja tämän kaiken hulluuden kuitanneena. Osa oli eilen jo kahdenkeskisissä keskusteluissa aivan hermona näistä ja vain pakotettuina ovat tällaisia valmiita tukemaan. Itse heitä kuitenkin vielä kannustan kahdesti pohtimaan tilannetta uudelleen. Onhan isku maaseudulle ja kehä kolmosen ulkopuolella asuville historiallisen kova ja monelle ehkä asumisen näkökulmasta myös kohtalokas. Kaupungistuminen kiihtyy kun maaseutua ja haja-asutusalueilla asuvia kuritetaan.

Tässä siis vasta ensimmäinen veroesitys ensi vuodelle. Ensi vuonna myös useiden suomalaisten keskituloisten esimerkiksi opettaja-sairaanhoitaja -perheiden työnverotus tulee kiristymään. Samaan aikaan tullaan kiristämään omia välillisiä veroja ja leikkaamaan mm. kotitalousvähennystä jne. Lasku siis tulee kohdistumaan kovalla kädellä tavallisten suomalaisten arkeen. Palaan näihin tässä vielä loppuvuoden aikana useammankin kerran.

Aamu alkoi tänään Valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston kokouksella. Myös tänään kokoontui puolustusvaliokunta ja myös asunto- ja ympäristöjaosto ennen iltapäivän täysistuntoa. Sellainen rapsakka kokouspäivä. Sitähän sä kysyin.

Kommentit