Ben näytti miten Lohta grillataan – Maakuntasoten ongelmat alkavat tulla esille ja pahin kriisi on alkuvuodesta 2023

Blogi, tiistaina 22.06.2021

Ben Zyskowicz (kok) eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa 2021. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Eduskunnassa on jälleen tapahtumassa ruma näytelmä. Keskustan Markus Lohen johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta sivuutti täysin perustuslakivaliokunnan korjausvaatimukset ja muut toimenpidevaatimukset maakuntasoten käsittelyssä ja määräenemmistöllään runnoi vakavasti valuvikaista ja ongelmaista maakuntasotea eteenpäin. Eilen täysistunnossa meidän Ben Zyskowicz nostikin Lohen grillattavaksi.

”Se, että te ette myöskään antaneet mitään arvoa perustuslakivaliokunnan lausunnolle, on mielestäni skandaali, ja jos ei valiokunnan puheenjohtaja (keskustan Markus) Lohi eivätkä ketkään muut valiokunnasta, hallitusrintamasta, ole tässä istunnossa valmiita perustelemaan tätä poikkeuksellista menettelyään, vaikka tätä perustelemista on vaadittu, niin se on myös skandaali, tosin vähän pienempi skandaali.”

Näin totesi Ben Zyskowicz eilen Suomen eduskunnan täysistunnossa saamatta vastausta. Ja nyt kysymys kuuluukin, että kuka enää Suomessa perustuslakia ja parlamentarismia puolustaisi? Eduskunnan puhemiehistön olisi pitänyt ja pitäisi vielä nytkin puhemies Anu Vehviläisen (kesk) johdolla tähän puuttua, mutta mitä vielä.

Eduskunnan tietynlainen ohjesääntö, valiokuntaopas, toteaa nimittäin yksiselitteisestä, että ”muiden valiokuntien ja täysistunnon tulee ottaa perustuslakivaliokunnan valtiosääntöoikeudelliset huomautukset asianmukaisesti huomioon”. Tämä vaade on nyt rumasti sivuutettu ja näyttää siltä, että tällainen toiminta ei enää huoleta kuin oppositiota? Hallituspuolueilla on aivan älytön kiire runnoa läpi torso sote ennen juhannusta sen sisällöstä ja ongelmista välittämättä, jotta kohtuuton aikataulu pitää. Nimittäin jos asiat olisi tehty hyvin ja huolella olisi soten valmistuminen siirtynyt syksyyn ja näin maakuntien aloittaminen vuoteen 2024 ja sen tiedämme, että silloin ei enää tällaista maakuntasotea maahamme tehtäisi. Jo nyt kuntavaaleissa suomalaiset äänestivät aika rajusti epäluottamusta pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallitukselle ja sen politiikalle ja erityisesti pönkäpuolueena toimivalle keskustalle Annika Saarikon johdolla.

Keskustan Markus Lohi pasituikin Zyskowiczin grillissä ja ei pystynyt vastaamaan aiheelliseen kritiikkiin ja perustuslain sivuuttamiseen. Lohen käytös eduskunnan täysistunnossa oli lähinnä kuihtuvan vallan – tosin vielä käytössä ja voimissa olevan vallan – voimalla tapahtuvaa ylimielisyyttä.

Nyt siis vasemmistohallitus on keskustan johdolla runnomassa läpi maakuntasotea sellaisella aikataululla, että maamme sosiaali- ja terveyshuolto on kriisissä heti maakuntien aloittaessa 2023. Ongelmat on siis sylissä jo ennen eduskuntavaaleja ja luulenkin, että eduskuntavaaleista tulee jälleen kerran sote-vaalit. Ben Zyskowicz kiteytti istunnossa aikatauluongelmia vielä mm. näin: ”Tietojärjestelmät eivät ole valmiita kaikkialla maassa, ja muitakin ongelmia tässä aikataulussa on. Ei ole kyse sanasta, vaan perustuslakivaliokunta totesi, että tämä on ongelma, ja ajatteli varmaan, että potilasturvallisuuden kannalta se voi olla ongelma. Tämän sosiaali- ja terveysvaliokunta sivuutti, ei mitään yksittäistä sanaa.”

Ongelmia siis riittää ja isoimmat vasta tulossa. Saa nähdä millaiseen kriisiin maamme sosiaali- ja terveyshuolto vielä tällä teolla ajetaan. Nyt eduskuntaa kohden ja yritämme vielä parhaamme. Periksi ei anneta.

Kello 22.26

Pitkä ja kuuma päivä takana. Tänäänkin keskusteltiin eduskunnassa ja jälleen tikunnokassa oli keskusta. Keskustaan näyttää nyt nämä asiat kilpistyvän maakuntasotesta holtittomaan velanottoon ja veronkorotuksista yrittäjyyden ratkaisuihin ja nekin siis pääosin yrittäjyyttä haittaavia.

Tänään keskustelussa oli sitten valtiontalous ja velanotto. Pidin keskustelussa meidän avauspuheenvuoron ja peräänkuulutin niitä kauan odotettuja ja kaivattuja työllisyystoimia. Myös huoli rakenteellisten uudistusten tekemättömyydestä haittaa maamme pääsyä pysyvämpään kasvuun koronan jälkeen. Nyt näyttää niin, että kaikki panokset hukataan tähän hetkeen, kun talous kasvaa jo muutenkin rajusti, mutta huoli onkin se, että jo 2023 talouskasvu näyttää hiipuvan ja silloin pitäisi olla panoksia tukea sitä valtionkin toimin. Nyt näyttää siltä, että velkaa on 2023 jo niin paljon, että lasten ja lastenlasten hartiat ei niitä kestä enää kantamaan.

Puheessani mm. hieman hahmottelin sitä, että jos valtionvelan korot nousivat pari kolme prosenttiyksikköä niin silloin jo pelkkiin korkoihin menisi rahaa noin 5 miljardia euroa nykyistä enemmän. Siis korkoihin kuin tuhka tuulee. Siksi tällä holtittomalla velanotolla on merkitystä ja myös vaikutusta.

Päivällä myös valtiovarainvaliokunnan kevätkauden viimeinen kokous ja kakkukahvit. Aikamoinen urakka siellä onkin vedetty puheenjohtajamme Johannes Koskisen johdolla. Hyvä vähän hengähtää siitäkin. Mutta nyt taidan hengähtää hetken omassa sängyssäni ja huomenna jatketaan.

Kommentit