Kuntavaalien jälkeen maassamme on jaettavana vallan lisäksi myös vastuuta. Jokaiseen kaupunkiin ja kuntaan valitaan uudet luottamushenkilöt alkavalle nelivuotiskaudelle, mutta uudet päättäjät tarvitaan myös kuntavaalien jälkeen lukuisiin seudullisiin ja maakunnallisiinkin luottamustehtäviin. Myös joitain valtakunnallisia luottamushenkilöpaikkoja tulee jaettavaksi kuntavaalien jälkeen. Ruletti siis pyörähtää ison kierroksen kesän ja alkusyksyn aikana.
Valtaosa paikkaneuvotteluista sujuu yleensä hyvässä hengessä ja vaalitulosta kunnioittaen. Puolueiden ja ryhmien saamaa luottamusta arvioidaan D’Hondtin menetelmällä, jossa listan saamien äänimäärien perusteella jaetaan paikat listoille ja puolueille. Samaa belgialaisen matemaatikon Victor D’Hondtin keksimää menetelmää itseasiassa käytettiin ja käytetään jo myös itse vaalituloksenkin laskemissa.
Tällä kertaa monessa paikassa neuvottelut vievät valtaa hieman uusiin suuntiin. Perussuomalaiset nostivat kannatustaan merkittävästi ja tulevat saamaan merkittävästi lisää myös luottamustehtäviä. Myös Kokoomuksen vaalivoitto tulee näkymään monessa. Vaikka nämä olikin jo neljännet kuntavaalit peräkkäin mitkä Kokoomus voitti, niin tämä voitto on erilainen ja erityinen ja myös suurempi siksi, että nyt emme nousseet suurimmaksi vain suurten kaupunkien hyvillä kakkossijoilla, vaan nimenomaan nousimme suurimmaksi myös näissä kaupungeissa.
Esimerkkinä voisi mainita vaikkapa vuoden 2017 kuntavaalit. Vaikka Kokoomus oli silloinkin Suomen suurin kuntapuolue ja voitti vaalit, niin esimerkiksi Tampereella, Vantaalla ja esimerkiksi meillä Hämeessä Hämeenlinnassa ja Riihimäelläkin ykköspaikan otti SDP. Myös koko Hämeen vaalipiirin suurimmaksi kirjattiin edellisissä kuntavaaleissa demarit. Mutta nyt tahti oli toinen. Pidimme valtakunnallisen ykköspaikan ja voitimme perinteikkäät isot kaupungit kuten Helsingin, Turun ja Espoon, mutta tällä kertaa nousimme suurimmaksi myös Tampereella, Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Vantaalla jne. Niin kuin usein olen ennenkin täällä todennut, että kuntavaalit voitetaan lisäksi erikseen jokaisessa kunnassa ja nyt näitä tärkeitä voittoja tuli meidän pussiin hyvällä otteella. Ja mahdollisimman monen kunnan vaalivoitto tietenkin takaa sen, että olemme myös maakunnallisesti suurin puolue mm. Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä.
Nousimme myös historiassa ensimmäistä kertaa suurimmaksi kuntapuolueeksi Lopella. Tänään olin kutsunut koolle meidän valtuustoon valitut puolueet paikkaneuvotteluihin. Reilu kaksi tuntia ja paikat oli neuvoteltu ja jaettu. Aivan uutta ja ainutlaatuista Lopella. Näin ei ainakaan 1996 kuntavaalien jälkeen ole koskaan Lopen neuvotteluissa käynyt. Nyt oli hyvä henki päällä ja paikat saatiin sopuisasti jaettua. Huomenna sitten tiedotamme hieman lisää ja sitten elokuun alussa pitäisi myös nimet olla eri paikoille selvillä. Ja kyllä ne sinne nippuun saadaankin.
Iso kiitos vielä kaikille ryhmille ja puolueille hyvästä työstä ja hyvästä yhdessä tekemisestä. Tästä on mukava jatkaa eteenpäin. Nyt minä jatkan sohvalle ja illan EM-fudis Suomi-Belgia! Nyt haetaan jatkopaikkaa!