Aurinko- ja tuulivoimalahankkeissa kuultava alueen asukkaiden mielipidettä – Tehdäänkö 50 vuoden investointeja nyt ilman kunnollista suunnitelmallisuutta?

Blogi, perjantaina 01.09.2023

Olen joskus todennut, että jotain asiaa kaikki kannattavat juhlapuheissa. Muistatte varmaan.

Niin sanon tänäänkin, kun otan esille tuulivoiman ja myös aurinkovoiman rakentamisen. Lähes kaikki ajattelevat varmasti ensimmäisenä, että aurinkovoima ja tuulivoima on hyviä. Suhtautuminen niihin on myönteistä ja vielä joku aika sitten niitä asetettiin kovasti vastakkain ja jopa vaihtoehdoksi ydinvoimalle.

Kuvakaappaus Ilmatarin esittelymateriaalista Janakkalan aurinkovoimala-alueen asukkaille.

Nykyisin ydinvoimaa taitaa kannattaa jo kaikki puolueet ja vastustus on vähäistä. Energiariippuvuudesta Venäjään halutaan päästä eroon ja myös fossiilisista polttoaineista. Ydinvoima on tässä merkittävin ja toimivin ratkaisu isossa kuvassa ja myös tuotannoltaan varmin. Ydinvoiman tuotantoon ei vaikuta tuuliolosuhteet tai aurinkoiset päivät.

Mutta nyt maassamme on käynnissä valtaisa buumi aurinkoenergian suhteen.

Määräysvallaltaan ranskalaisomistuksessa oleva Ilmatar suunnittelee paraikaa massiivista 140 000 aurinkopaneelin aurinkovoimalaa VT3:sen varteen Janakkalan Tervakoskelle. Omassa kotikunnassani Lopella on useampikin kymmenien hehtaarien aurinkovoimahanke etenemässä ja myös Riihimäellä on vastaavia hankkeita jne. Viestejä olen saanut myös Loimaan ja Kouvolan aurinkovoimalahankkeista missä puistoja suunnitellaan kiinni asutukseen. Aamulehti kertoi 16.5.2023, että ”Ilmatar suunnittelee suurehkon tuuli- ja aurinkovoimahankkeen rakentamista ja uutta voimajohtoa Virroille Tuuramäen alueelle Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajamaille”. Alue olisi käsittämättömän laaja eli yhteensä pinta-alaltaan 2 850 hehtaaria. Myös mm. Suomen valtion enemmistöomistamalla Neovalla on käynnissä useita tuuli- ja aurinkovoimahankkeita eri puolilla Suomea. Esimerkkejä näyttää löytyvän lähes jokaisesta kunnasta ja alueita ”vallataan” aurinkoenergialle nyt lähes kuin kaivosalueita konsanaan. Aurinkovoimalat maksavat maapohjasta usein 50 vuoden vuokrasopimuksella 1000-2000 euron hehtaarivuokraa ja silloin aurinkopaneelien alle siirtyy usein myös ruuantuotannossa olleita peltoja. Toki jokainen päättää itse maansa vuokraamisesta tai myymisestä, mutta jollain tavalla tähän ainakin itse kaipaisin suunnitelmallisuutta? Pitäisikö tällaiset alueet nyt kuitenkin esimerkiksi ensin kaavoituksen kautta tarkastella ja edetä hallitusti?

Minusta tuulivoiman ja myös aurinkovoiman kohdalla tarvittaisiin nyt lisää suunnitelmallisuutta ja perusteellisempaa selvitystyötä siitä mitä ja minne rakennetaan. Onko järkevää siirtää peltoja ruuantuotannosta aurinkosähkön tuotantoon huoltovarmuudenkaan näkökulmasta? Myös luvitukset tulisi yhtenäistää ja kaikissa hankkeissa esimerkiksi tehdä aina laaja YVA-menettely. Ja vahvistaa myös alueen asukkaiden oikeuksia ja määrittää esimerkiksi vähimmäisetäisyydet tuulivoimalle ja myös aurinkopaneelipelloille asutukseen ja vapaa-ajanasutukseen.

Mutta totean nyt vielä, että en itse vastusta tuulivoimaa enkä aurinkovoimaakaan lähtökohtaisesti, mutta nykymeno näyttää siltä, että homma on lähtemässä lapasesta. Ja kyllä ymmärrän, että ihmiset vastustavat tuulivoimaa ja aurinkovoimaakin silloin, kun myllyt tulevat mökkirantaan tai aurinkopaneelipelto kotitalon viereen. Vastustaisin muuten itsekin.

Hämeen Sanomat käyttikin uutisessaan 31.8.2023 verbiä rynniä kuvaamaan miten aurinkovoimalayritykset nyt valtaavat maatamme.

”Aurinkovoiman tuotanto kehittyy tällä hetkellä Suomessa hurjaa vauhtia, kun uusia toimijoita rynnii alalle.”

 

Kommentit