Arvopohjainen realismi – Meidän tulee pystyä rakentamaan dialogia myös heidän kanssa jotka ovat eri mieltä

Blogi, tiistaina 10.09.2024

Itsenäisyyspäivänä 1944 Tasavallan presidentti J.K. Paasikivi puheessaan totesi, että tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Viisautta on usein toistettu Paasikiven sanoiksi ja sellaiseksi se tietyllä tavalla muodostuikin ohjatessaan hänen ja maamme ulkopolitiikkaa. Paasikivi ei tosin puheessaan viisautta omakseen ottanut, vaan totesi, että ” Muuan historioitsija-ajattelija on sanonut, että kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen.

Ulkoministeri Elina Valtonen esitteli tänään tuoreen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon eduskunnan täysistunnossa.

Tosiasioita vastaan asettuminen on turhaa ponnistelua eikä voi viedä menestykselliseen tulokseen”.

Tänään meidän ulkopolitiikkamme nojaa uudenlaisessa maailmassa arvopohjaiseen realismiin. Siinäkin perustana on sama paasikiviläisyys eli tosiasioiden tunnustaminen. Tasavallan presidentti Alexander Stubb totesi hetki sitten hyvin, että ”Arvot ohjaavat valintoja, mutta maailman ongelmia ei ratkaista vain niiden kesken, jotka ovat kanssamme samaa mieltä.” Tätä siis arvopohjainen realismi tarkoittaa ja esimerkkinä voisi todeta esimerkiksi toimemme Ukrainan hyväksi. Venäjän sotatoimien kohteeksi joutuneen Ukrainana tukeminen on nimittäin ennen muuta meidän arvojemme, mutta myös intressiemme mukaista.

Mutta olen presidenttimme ja koko ulkopoliittisen johtomme kanssa samaa mieltä, että suhteita on rakennettava myös niiden kanssa, jotka eivät arvojamme jaa. Presidenttimme taisi todeta suurin piirtein niin, että ”Samalla kun puolustamme vapauden ja ihmisoikeuksien universaalia arvoa, on huomioitava arvojen moninaisuus. Poliittinen viisaus vaatii tilannetajua, arvojen ja realismin jatkuvaa puntarointia ja avointa keskustelua.”

Eli kyse on siitä, että samaan aikaan, kun edistämme vapautta, demokratiaa, ihmisoikeuksia, perusoikeuksia, kestävää kehitystä, kansainvälisiä instituutioita ja sääntöjä sekä vähemmistöjen puolustamista, niin etsimme ratkaisuja mm. ilmastonmuutoksen ja talouden kaltaisiin suuriin haasteita, joita ei ratkaista vain samanmielisten maiden kanssa. Dialogia pitää käydä siis myös niiden maiden kanssa, joiden kanssa Suomi ei jaa samoja arvoja.

Taisi olla ex-ulkoministeri Timo Soini, joka aikanaan hieman samaa hahmotteli toteamalla, että ”Parempi on edes hieman heikompi dialogi, kuin vain äänekäs monologi”.

Tänään eduskunnassa puhuin siis maamme ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta ja hieman jo nyt työnalla olevasta puolustuspoliittisestakin selonteosta. Illalla vielä menen puhumaan maanpuolustuskurssille ja sielläkin samoja teemoja puv:n työn kautta esillä.

Elämme uudenlaisessa maailmassa ja myös tilanteessa. Ensi kertaa UTP-selonteko tehtiin aikana, jolloin emme enää ole näissäkään kysymyksissä yksin vaan olemme osa Natoa ja turvanamme on 32 jäsenmaan Nato.

Kello 21.27 ja kämpillä. Ilta tänään eduskunnan suojatiloissa uuden Maanpuolustuskurssin väen kanssa yhdessä puhemies Jussi Halla-ahon ja parin kollegan kanssa. Aiheina eduskunnan toiminta ulko- ja turvallisuuspolitiikan valiokunnissa ja vähän myös politiikkaa muutenkin. Mukava ja kiva ilta ja huomenna sitten jatketaan.

 

 

 

Kommentit