Aika oli sopia.Katainen Ylellä: Sote-ratkaisu tarkoittaa saumatonta palveluketjua käyttäjän kannalta

Blogi, sunnuntaina 23.03.2014

Aika oli sopia.
Katainen Ylellä: Sote-ratkaisu tarkoittaa saumatonta palveluketjua käyttäjän kannalta

Tänään pääministeri Jyrki Katainen osoitti jälleen vahvuutensa. Vaikeassa tilanteessa ratkaisu löytyy ja tällä kertaa mukaan saatiin myös koko oppositio perussuomalaisten Timo Soinin ja keskustan Juha Sipilänkin johdolla. Itse odotin ratkaisua, mutta rehellisyyden nimissä pelkäsin myös sitä, että ratkaisuun ei päästä. Neuvottelukutsu ja halu löytää yhteinen ratkaisu parlamentaarisesti osoitti Jyrki Kataiselta äärimmäisen suurta johtajuutta jossa maan etu laitettiin kaiken muun edelle. Ratkaisu kertoo uudistuksen välttämättömyydestä. Kyseon on myös historiallisesta uudistuksesta. Itseasiassa täyttä sote-palveluiden integraatiota ei ole toteutettu missään aiemmin.

 Uusi malli muuttaa maatamme merkittävästi. Vanha kuntaperusteinen malli muuttuu merkittävästi koko sosiaali- ja terveydenhuoltosektorilla. Kyse on yhdestä maamme suurimmasta rakenteellisesta uudistuksesta missä kunnat nyt luovuttavat kaikki sote-palvelut viidelle alueelle. Ne rakentuvat nykyisistä sairaanhoidon erityisvastuualueista kuntayhtymallilla. Järjestämisvastuu siis siirtyy pois kaikilta nykyisiltä kunnilta. Kyse on siis todella merkittävästä muutoksesta, joka merkitsee siis samalla kuntaperusteisuudesta irtautumista. Tällaisen täyden integraation toteuttaminen vaatii niin laajat väestöpohjat, ettei niitä olisi mahdollista saavuttaa koko maassa ilman irtautumista kuntaperusteisesta järjestelmästä. Kunnat voivat jatkossakin toimia siis totta kai palveluiden tuottajina.

Uudistus siis poistaa raja-aidat ja luo yhtenäiset hoitoketjut. Tämä osaltaan siirtää painopisteen ennaltaehkäiseviin sekä peruspalveluihin. Voisi sanoa, että asiakkaiden pompottelu luukulta toiselle poistuu.

Joku on kysynyt, että eikö suurempien kuntien varaan olisi voinut luoda vielä paremman mallin. On totta, että kuntapohjainen järjestelmä olisi turvannut soten ja muidenhallinnonalojen tiiviin yhteistyön, mutta integraatio olisi silloin jäänyt tekemättä. Eli nyt sovittu malli siis yhdistää niin perusterveydenhuollon kuin erikoissairaanhoidonkin samaan hallintoon kuin myös vielä sosiaalihuollonkin. Kokonaisuudesta tulee siis yhtenäinen ja raja-aidat poistuvat. Ja nyt luotavat Sote-erityisvastuualueet pystyvät myös paremmin tasaamaan sairastavuus erojen kunnille aiheuttamia kustannuksia. Kyse on uudistuksesta, jossa luodaan kerralla riittävän suuret alueet tulevien vuosikymmenten palvelutarpeet silmällä pitäen. Ja tämä malli on siis vielä myös koko maassa yhtäläinen, sillä kaikki kunnat niin kuin edellä kirjoitin luovuttavat kaikki sote-palvelunsa sote-erityisvastuualueelle.

Hallinto järjestetään kuntayhtymänä. Alueellisen tasa-arvon ja taloudellisen tehokkuuden varmistamiseksi kansallista ohjausta samalla vahvistetaan. Kunnille tulee lakisääteinen velvollisuus kuulua sote-erityisvastuualueeseen ja alueet kootaan voimassa olevien erityisvastuualueiden rajojen pohjalta.

Mallin jatkovalmistelusta vastaa virkatyönä STM ja uudistukselle asetetaan suppea parlamentaarinen seurantaryhmä. Hallituksen esityksen on tarkoitus lähteälausuntokierrokselle kesäkuussa. Eduskunnan käsittelyyn esitys tulee syysistuntokaudella ja voimaan 1.1.2017.

Mutta kiitosta tästä täytyy antaa Kataisen johdolla neuvotteluja käyneelle ryhmälle. Ja itse kyllä annan ison kiitoksen myös Timo Soinille ja Juha Sipilälle. He olivat valmiita vastaamaan kyllä Kataisen kutsuun ja etsimään vielä erinomaisen kompromissinkin yhteiseksi tulokseksi.

Onnea Lopen Keskustallekin.

Tänään sain osallistua Lopen Keskustan 60-vuotisjuhlaan Loppisalissa. Lämpimät onnittelut vielä täällä blogissanikin Lopen keskustalaisille. Keskustan kanssa on Loppea rakennettu vuosikymmenet yhdessä. Ja viime vuodet rintarinnan vuorotellen kunnanhallituksen puheenjohtaja kokoomuslainen ja valtuustonpuheenjohtaja keskustalainen ja toisin päin. 

Lopen keskustan juhlassa juhlapuheen piti keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen. Olikin hauska ja mielenkiintoinenkin kuunnella juhlassa kuin kärpäsenä katossa kun Kimmo omilleen tänään tehtyä Sote-ratkaisua kiitteli ja esitteli. Ja mukava oli myös kuulla, että Kataisen johdolla neuvoteltu ratkaisu keräsi yksinomaan kiitosta ja kehuja häneltäkin. Itseasiassa ei yhtään poikkipuolista sanaa vaikka maakuntamalli nyt hautautuikin.

Hieno juhla huipentui lopussa pienen konserttiin, kun salin täytti Sonus-Trion musisointi. Aale Lindgrenin englis horn soi upeasti ja trion täydensivät Jiri Parviainen kontrabasson kanssa ja Lasse Hirvi pianossa. Hieman erilaisempi ja harvinaisempi trion kokoonpano, mutta aivan erityinen tunnelma ja sointi. Hieno loppu juhlalle.

Onnea vielä lopuksi kaikille keskustan ansiomerkit juhlassa saaneille ja kaikille keskustalaisille. Teidän kanssa on mukava tehdä työtä niin täällä Lopella kuin eduskunnassakin. Ja mukava oli tänäänkin salissa nähdä useampikin sellainen joiden kanssa on monta asiaa hoidettu niin Lopella kuin valtakunnankin tasolla puoluerajoista välittämättä monta kertaa ihan hissunkissun. Sellaista ne yhteiset asiat monesti vaativat.

Illansuussa vielä hetkeksi ulkoilemaan Loppijärven rantaan. Itämeren aalloilta alkanut päivä sai siis mukavan päätöksen kotijärven rannalla. Huomenna luvassa kaksi kouluvierailua ja maakuntapäivää.

 

 

Kommentit